Een reeksje met “zou je liever” vragen, elke donderdag eentje. Zo van die moeilijke en/of onmogelijke dingen waar je eigenlijk geen zinnig antwoord op kan formuleren. Maar ik ga het toch eens proberen.

Zou je liever naar klassieke muziek luisteren, of naar muziek van vandaag?

Beetje moeilijk te formuleren vraag. Klassieke muziek is in principe muziek van vroeger, muziek van vandaag is zeer breed te interpreteren. Meestal gaat het over klassieke muziek vs. popmuziek, maar popmuziek vind ik een te enge term. Als het over muziek van vandaag gaat, dan kan je dat wel breed interpreteren, inclusief hedendaagse klassieke muziek. Populaire muziek dan maar?

Laten we stellen: klassieke muziek, die ook de hedendaagse klassieke muziek inhoudt.

Muziek van vandaag: populaire muziek, van (bijvoorbeeld) death metal tot schlagers, en alles wat daartussen ligt.

Hier: populaire muziek, maar dat zal geen geheim zijn, hahaha. En eigenlijk kan ik daar niet veel over vertellen wat ik nog niet eerder vertelde.

Behalve misschien dat mijn ma en Herman naar klassieke muziek luisteren, uit eigen keuze zullen ze niet naar popmuziek luisteren. Toen ik nog thuis woonde, vond ik het vaak grappig. Beneden bij hen luide klassieke muziek, en bij mij boven luide popmuziek (vaak het iets hardere genre). Hoe dat clashte op de trap, vond ik altijd grappig om te horen.

Maar het houdt ook in dat deels ik met klassieke muziek opgegroeid ben, en dat ik veel daarvan ook kan appreciëren.

Een beetje naar analogie met de vraag “wat zou je als laatste maaltijd kiezen moest je terechtgesteld worden?”, beantwoord ik hier de vraag “wat zou de laatste muziek zijn die je wil horen?”. Dan ga ik voor één van de epische nummers van de Smashing Pumpkins. (of iets van Neil Finn, maar door onderstaand nummer krijg ik toch een paar minuten langer).

Wat prefereer jij? Klassieke of populaire muziek?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

11 reacties

  1. Ik kan bepaalde klassieke stukken zeker appreciëren maar het liefst van al hoor ik de muziek uit mijn jeugd (jaren ’60-’70). De muziek van nu kan me niet echt bekoren. Ik ben ook helemaal niet meer mee.

  2. Ik ken zeer weinig van klassieke muziek. Ik ben er niet mee opgegroeid en heb me er nooit in verdiept, dus het zegt me weinig. Popmuziek in de brede zin van het woord, dat is wel altijd zeer aanwezig geweest in mijn leven. Welk nummer ik vlak voor het einde wil horen? Geen idee! Misschien My Silver Lining van First Aid Kit. Ik heb echt een soort band met dat nummer.

  3. Ik luister het liefst klassieke muziek. Ik hou van een heel breed scala daarin en dan heb ik vaak een tijd een manie. Tijdens naaiwerk luister ik veel muziek. Ook wel moderne. Ik heb moeite met muziek verstaan.
    Wat ze bij mijn afscheid mogen spelen is Stabat Mater van Pergolesi, alles van Vivaldi uitgevoerd door the Academy of st Martin in the Fields en Air on the G string van Bach

  4. Lastig om een keuze te maken, er zijn klassieke stukken die mij echt raken, en datzelfde geld voor populaire muziek. Ik zou willen zeggen: muziek die mij raakt daar luister ik graag naar.

  5. Meestal hangt het van m’n humeur af wat ik wil horen. Maar de beiden categorieën hebben wel stukken waarmee je me de deur uit zou jagen. Niet de muziek van nu ( dat is meestal eigenlijk geen muziek) maar van de jaren 60/70 met soms nog een stukje jaren 80. Klassiek voor melodieuze orkestwerken . Ik zou kiezen heel lastig vinden maar waarschijnlijk toch bij Pink Floyd uitkomen.

  6. Daar wil ik nu eens echt niet tussen kiezen sé. Vroeger vond ik klassieke muziek vreselijk. Mijn vder zette dat vaak op en ik werd daar zeer geïrriteerd van. Maar ineens waren er een paar stukken die ik toch erg mooi bleek te vinden en stilletjesaan heb ik ook klassieke muziek in mijn hart gesloten. Behalve van die kamermuziekdingen en clavecimbel.

  7. Mijn echtgenoot luistert heel veel naar klassiek, waardoor ik het ook leerde waarderen, maar zeker niet alles. Soms doet het mij denken aan kerkmuziek en dat kan ik niet aanhoren. En voor de rest denk ik dat jij mijn smaak wel kent. Ik kan me zo vaak vinden in jouw muziekkeuze.

  8. vervelende keuze maar ik luister in feite weinig naar klassieke muziek. Te weinig vind ik doorgaans.
    Maar dat betekent wel dat als ik moet kiezen dat ik voor hedendaagse muziek kies.

Zeg het eens?