De perfecte PR-stunt, dat lijkt het mij. En wij westerlingen, wij trappen er massaal weer in. Net zoals met Charlie Hebdo. Massale verontwaardiging op Facebook en Twitter, de kranten laten ons liefst de oorlog verklaren. Maar het is toch gewoon PR? Eagles of Death Metal? Perfecte PR. Bataclan? Perfecte PR. Parijs, stad van de liefde, stad van het licht? Perfecte PR. Cafés, terrasjes, restaurants… perfecte PR. Al die onschuldige mensen. Perfecte PR. En wij doen graag mee.

Want wij zijn de vermoorde onschuld, niewaar. In Irak, in Syrië zijn zulke aanslagen zowat dagelijkse kost, maar daar staan we niet bij stil. Dat is een kort nieuwsitem, niemand die wakker ligt van 120 doden daar.

Hoe lang is het geleden dat de katholieken in Afrika uitvraten wat nu zogenaamd gebeurt bij ons? Met geweld onze godsdienst proberen introduceren en forceren? Hebben wij een fraaie geschiedenis? Absoluut niet, maar daar denken we niet aan want de geschiedenisboeken worden herschreven, op school wordt zedig weggelaten waar we liever niet meer aan terugdenken, en wordt een opgepoetste versie van onze geschiedenis aangeleerd. We reageren nu verontwaardigd op wat er gebeurt, maar zijn wij dan zoveel beter? Ja zeker, want ‘het is van voor onzen tijd’. Wij zijn de vermoorde onschuld, ah ja.

BDW wordt grijnzend wakker, deze morgen. Want hij spint er garen bij. Net als het Vlaams Belang en alle andere ultrarechtse rukkers. Als Merkel en Hollande al links genoemd worden, waar gaan we dan in godsnaam naartoe. Naar “wir haben es nicht gewusst”?

Laat ze nu maar weer “de veiligheidsmaatregelen meer versterken”, “meer blauw op straat”, enzoverder, enzovoort. Laat ons allemaal nog wat verrechtsen, en wat meer militairen laten paraderen. Het helpt, echt waar, dat toont Parijs ons weer eens. Waar duizenden militairen de orde moeten handhaven. Je kan zoveel beveiligen als je wil, het zal nooit lukken om alles te beveiligen. Stel nu nog eens dat je alles beveiligt in Parijs (mission impossible, maar soit), dan trekken ze toch elders naartoe? Volgende zomer bijvoorbeeld. Geef 10 mannetjes een rugzak en een kalasjnikov. Laat ze op 14 juli de Mont Ventoux optrekken. Allemaal apart, op hun eentje. Laat ze om 14u stipt elk hun kalasjnikov bovenhalen en beginnen schieten. Ga je daartegen iets doen? Denk je? En stel dat je daar iets kan tegen doen (mission impossible, maar soit). Zelfde scenario, maar dan in 10 dorpjes, verspreid in Frankrijk, in het dorpscafé. Echt, alles beveiligen, het lukt nooit.

Laat ons maar eens beginnen met ons niet te laten verleiden tot massahysterie. Het zou een goed begin zijn. Veel minder aandacht geven aan deze PR-stunts, het zou een goed begin zijn.

Verwante Berichten:

  • Geen verwante berichten

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: