Een reeksje met “zou je liever” vragen, elke donderdag eentje. Zo van die moeilijke en/of onmogelijke dingen waar je eigenlijk geen zinnig antwoord op kan formuleren. Maar ik ga het toch eens proberen.

Zou je liever met de dieren kunnen praten of alle talen van de wereld kunnen spreken?

Doe mij maar alle talen van de wereld. Die dieren, ik weet echt niet of die er nu zo op zitten te wachten om met mij te kunnen communiceren. En daarbij, met het gros van de dieren ga ik toch nooit praten. Jazeker, het kan interessant zijn hè. Weten wat een duizendpoot vindt van het leven, bijvoorbeeld. En wat wespen nu zo leuk vinden aan mensen te ambeteren. En wat die koe in de wei denkt terwijl ze staat te herkauwen. Maar dan nog.

Ik reis graag, en het zou echt wel leuk zijn om zonder moeite met gelijk wie vlot te kunnen communiceren. Al is het maar om aan een kraampje vlot groenten en fruit te kunnen kopen. Om het personeel dat de douches en WC’s kuist op de camping vriendelijk te kunnen bedanken. Ik druk me wel vlot uit in het Engels en behoorlijk in het Frans, maar soms volstaat dat echt niet. En ik weet het ja, we trekken ons wel overal uit de slag met gebaren en wijzen en wat universele woorden. Maar het lijkt me toch wel wat, Mandarijns kunnen spreken. Zouden de dialecten er ook toe behoren? Dan zou ik eindelijk deftig Gents kunnen praten! En de streektalen? Ja toch, ik zou dan wel Fries en Catalaans willen kunnen spreken ook. Oh en Portugees. En Spaans en Italiaans. En Deens. Tak!

En wat zou jij het liefste kunnen? Alle talen van de wereld of diers spreken?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

42 reacties

   1. Alleen jammer dat, als je je best doet om je verstaanbaar te maken in de landstaal, er negen op tien in het Engels wordt gereageerd. Zo krijg je natuurlijk nooit de kans om te leren spreken en begrijpen.

     1. Ik heb een Amerikaanse kennis die zes jaar in Parijs gewoond heeft (permanent) en nu in Saint-Malo woont. Als ze tien woorden Frans spreekt is het veel. Ze heeft kennissen daar en die spreken met haar allemaal Engels. Het zal aan mij liggen, maar dat is iets wat ik totaal niet begrijp.

        1. Ja, het zal dat wel zijn. Vroeger vond ik altijd dat de Fransen behoorlijk pinnig konden doen over het Frans. Enorm chauvinistisch, ook op taalvlak. Hoewel er hier ook wel van die oprispingen kunnen zijn over het Vlaamsch, maar dan meestal uit zeer rechtse hoek.

        2. Ha ja, in Brussel spreken we Vlaams want we zijn nu eenmaal Vlamingen. Pfff, die tijd is voorbij hoor. Als er mij in Brussel iemand in het Frans antwoordt, dan doe ik gewoon mee. Eigenlijk mogen we trots zijn dat we dat kunnen. Toch?

        3. Ben ik hélemaal met je eens. En het geeft ons de kans die talenkennis te onderhouden.

 1. Met dieren kunnen praten lijkt me leuk, maar er zijn er zoveel om ons heen (ook insecten e.d.) dat ik vermoedelijk een beetje gek zou worden ;-). Doe dan toch maar de talen, wat een gemak zou dat zijn!

 2. Tja, als je ,zoals ik, totaal niet reislustig bent heeft álle talen spreken niet zoveel zin. Misschien zou het dus wel n]leuk zijn om met kater Beau een goed gesprek te kunnen hebben maar of ik nou alle zielenroerselen van ieder dier zou willen horen betwijfel ik toch ook een beetje.

 3. Ik hou van taal en talen en zou het liefst iedereen in z’n eigen taal kunnen te woord staan. Op de eerste plaats toch maar mensentaal voor mij. Aan een dier zie (hoor vaker) je genoeg of er iets niet in orde is.

 4. Ow ja, sowieso alle talen! Joran en ik hebben vaak dezelfde discussie: alle talen van de wereld of alle muziekinstrumenten kunnen bespelen. Ook hier kies ik voor de talen, maar mijn man gaat steevast voor de instrumenten.

  1. Dat dilemma vind ik dus moeilijker dan alle talen/ met dieren kunnen spreken. Ik zou erg moeilijk kunnen kiezen, want ik zou beide echt wel willen kunnen. Vind het nog steeds een gemis dat ik nooit naar de muziekschool geweest ben. Eigen fout, mijn ma heeft me dat vaak genoeg aangeboden.

 5. Dierentalen zou ik wel willen spreken, maar ben benauwd welke ellende en verwijten ik te horen zou krijgen. Bovendien heb ik de ervaring dat dieren je wel verstaan zonder woorden te gebruiken. Dus ja, ook mij alle talen van de wereld…

 6. Ik zou graag vlot alle talen kunnen spreken. Maar ik werk met mensen die pas in het land zijn en dus geen Nederlands praten en ik heb de ervaring dat we – zeker in de huidige tijden met oa vertaalapps – zelden echt problemen heb om te communiceren .
  Dus geef mij maar de dieren!

 7. Ik zou honds willen spreken om te weten wat er in Rosa omgaat. Maar misschien kan ik meer van haar leren door te beseffen dat honden in het NU leven. Het lijkt me geweldig om Zweeds te kunnen spreken, net als de kok uit de Muppets (-: En Vlaams, ja echt! Maar of mijn hersenen dat kunnen bijbenen?

Zeg het eens?