Ik heb onlangs sokken gestopt. Echt waar. Ik kan me niet herinneren of ik het ooit al deed, maar nu dus wel. Die zelfgebreide sokken die ik heb, namelijk.

Het eerste paar dat ik uit de kast haalde (ze zijn heel handig – voetig zeg maar – in mijn rubberlaarzen), zag er goed uit, en ik wist niet meer waarom ik het sokken breien opgegeven had. Dat kwam bij de volgende paren wel aan het licht: gaten. Oeps. Een paar sokken met gaten door steken die ik ongemerkt liet vallen, en een paar sokken met een gat op de tip van de sok, geen idee wat ik daarmee uitvrat.

In ieder geval: zelfgebreide sokken vind ik nu niet bepaald een item dat ik zomaar in de vuilnisbak ga kieperen. Dus, zat er niet anders op dan sokken te stoppen.

Ik moest wel even opzoeken hoe dat moest, maar moeilijk is het niet. Het lijkt een beetje op weven. En wat blijkt? Ik heb zelfs zo’n ei liggen dat je gebruikt als hulp om sokken te stoppen. Zot dat ik het niet weggegooid heb, want ik wist ervoor niet echt wat het was en waarvoor het diende.

Sok nummer één had een heel onregelmatig gat in twee delen, en was eigenlijk toch niet zo gemakkelijk. Echt netjes is het niet, en de wol paste niet echt maar hey, het gat is gestopt.

Het gat in sok twee was iets regelmatiger en dat ging net wat makkelijker. Niet perfect, maar perfectie hoeft niet. De sok is weer draagbaar.

Tijdens mijn zoektocht naar info kwam ik dit artikel uit de Standaard tegen. Al meer dan 10 jaar oud, maar ik vond het wel grappig. (ik denk niet dat het achter de betaalmuur zit).

In ieder geval: 5 dingen die je moet kunnen met naald en draad.

Het begint met een kous stoppen (en daarom dook het op in mijn zoekresultaten). Ik vraag me af hoeveel mensen een sok kunnen (of willen?) stoppen?

Een kledingstuk pimpen. OK, een vel flockfolie kopen, een figuurtje tekenen en uitknippen, en opstrijken kan iedereen, da’s wel waar.

Een kussenhoes maken. Ja, goed, als je geïnteresseerd bent in leren naaien, is dit wel één van de eerste dingen die je leert. Een eenvoudige kussenhoes met over elkaar vouwende flappen. In het artikel staat: leen een naaimachine van uw schoonmoeder. Hm ja.

Met diezelfde naaimachine kan je dan gelijk een boodschappentas in elkaar steken, volgens het artikel. Opnieuw: één van de eerste dingen die je leert als je wil leren naaien. Ook bij mij, zie foto hieronder, mijn derde naaiproject, als ik het me goed herinner.

Nummer vijf: een rok maken. Een heel eenvoudig rokje met een rekker bovenaan.

(foto van Lili door Mevrouw De Fotoschuur)

En OK ja, dat zijn allemaal vrij simpele dingen. Maar of je die moet kunnen? Ik weet het zo nog niet. En de eerste en belangrijkste kunst met naald en draad ontbreekt dan nog in dit lijstje: een knoop aannaaien!

Verwante Berichten:

 • Geen verwante berichten

Misschien lees je dit ook graag:

22 reacties

 1. Mijn moeder stopte vroeger de sokken die ze voor ons gebreid had. Onzichtbaar, zeg ik u. Die kon zo fijn en secuur gaatjes en gaten dicht krijgen. Een klein gaatje dat ik maar dicht hoef te trekken, dat lukt me nog wel maar verder reikt mijn kennis én mijn geduld niet.

  1. Ik zou daar nog heel hard op moeten oefenen. Mijn grootmoeder kon dat ook goed. Wij doen dat bijna niet meer hè, met de goedkope sokken uit de winkel.

 2. Goed bezig Anne. Basisnaaitechniek is stoppen, een scheur of een naad of een zoom dichtnaaien met de hand met overhandse steek of stiksteek en het aanwaaien van een knoop. Weten hoe een naaimachine werkt is toch echt een volgende stap. De in de krant genoemde projecten zijn niet zo eenvoudig beschreven vind ik. Ik adviseer mensen op wikihow te kijken voor beschrijvingen met foto’s. Gewoon wikihow intypen + wat je wil doen en je komt verder.

  1. Ik vind dat ook niet evident, en ik denk dat er andere dingen zijn die je dan beter onder de knie kan krijgen, dan naaien met een naaimachine.

 3. Hand gebreide sokken stoppen is eigenlijk meer “mazen”, een kunst die ik niet meer beheers, gewoon stoppen kan ik nog wel maar…. ik draag gelukkig nooit sokken dus het hoeft niet.
  Op de HH school waren de eerste naai werkstukken , een kokmuts,,( t.w een vierkant lapje met twee lintje om het onder je haar door vast te binden) daarna een kussensloop en daarna een schort om in de kooklessen te dragen. Dat was al ingewikkelder met schuine biezen, zakken, banden en lussen.

  1. Ik draag in de winter altijd twee paar sokken 😀 (maar dat zijn goedkope winkelsokken dus die stop ik niet, enkel de zelfgebreide sokken). Van zodra het warmer wordt, schakel ik over naar blote voeten.
   Zo’n schort is inderdaad al heel wat moeilijker. En zo leerde je veel technieken.
   Ik begon (mijn thuis-zelf-scholing) met een speldenkussen 🙂

 4. Mijn moeder kon ook goed kousen stoppen, dat had ze zelfs nog op school geleerd. Ik benijd jouw naaldkunsten. Ik breng alles naar de ’tovernaald’. Dat is een naai- en herstelatelier in de buurt. Verder dan een knoop aannaaien kom ik niet… en zelfs dan krijg ik al stress.

  1. Haha 🙂
   Jij hebt ook nog wel op school kruissteek en zo geleerd hè, en breien? Sokken met 4 naalden? (gruwel!)

 5. Naast een knoop aannaaien lijkt me ook een zoom opnieuw netjes kunnen vastnaaien (nadat die bv loskwam omdat hij in de hak van een schoen bleef hangen) persoonlijk ook een hele nuttige, meer dan een tas of een kussensloop kunnen naaien eerlijk gezegd 🙂

 6. Zelfgebreide sokken zitten het lekkerst en zijn het waard gestopt te worden. Nooit geweten dat je daar een ei voor hebt. Ik heb geen naaimachine en een hekel aan kussentjes (-: Maar kleding repareren met naald en draad, lukt prima.

 7. Mijn moeder had ook zo´n houten bal of klos. Ik zie het geval zo nog liggen in de naaimand.
  Ze stopte onze maillots als we weer eens op de knieën gevallen waren mijn zussen en ik.

 8. Euh ‘k zie niet in waarom ik een kussenhoes of boodschappentas zou moeten kunnen naaien als ik niet de ambitie heb om meer naaiskills aan te leren (want het lijken me wel goeie begin oefen projecten). Maar dan moet je dus al beginnen met stof kopen enz?

  een ei om sokken te stoppen? daar heb ik nog nooit van gehoord. Maar sokken stoppen lijkt me wel handigere competentie. Maar wat doe je met lichte katoenen kousen? Dan moet je toch ook weer juiste draad hebben enz?
  Tja, ik vrees dat ik ze dus wel in vuilbak kieper.

  en knopen aannaaien, man ik vloek daar op, maar doe het wel.
  Idem voor scoutsbadges op dat hemd uniform te naaien. Zucht.

Zeg het eens?