Ik heb het nog niet eerder gedaan, maar dat maakt helemaal niet uit, dit jaar heb ik zin in een blogjaaroverzicht.

De laatste jaren had ik niet het gevoel dat ik aansluiting vond bij de blogs waar ik ging lezen. Vaak jong volkje, maar de klik was er niet echt. Ik las hier en daar al de blog van een leeftijdgenote (zwaait eens naar Vief), en besloot eens op zoek te gaan naar meer leeftijdsgenoten. Een beslissing die ik me niet beklaagd heb, ik ontmoette veel leeftijdsgenoten en mensen van een generatie ouder, gelijkgestemden, en mensen met wie het goed klikt. En nu heb ik opeens wel het gevoel dat ik deel uitmaak van een bloggemeenschap. Wat ik zeer fijn vind.

Op mijn blog worden de foto’s naar mijn gevoel belangrijker en belangrijker. In die zin dat ik er zelf veel belang aan hecht. Ik wil foto’s die ik zelf maakte, ik wil geen beelden gemaakt door een ander of uit een fotobank. Nu ben ik altijd al enthousiast geweest in het maken van foto’s (understatement), iets wat met de digitale camera’s alleen maar gegroeid is. En mijn foto-archief is goed bijgehouden en zeer toegankelijk. Daar heb ik de laatste jaren veel aan geschaafd.

googlefoto

Daaruit kan ik putten voor mijn vaste donderdagse afspraak Throwback Thursday, en met de Week in beeld op zaterdag vul ik die ook verder aan. En tussendoor vind ik er altijd wel een beeld voor de schrijfuitdaging Zeswoordverhaal.

Week in beeld loopt al een paar jaar en blijft ook doorlopen. De serie krijgt de laatste maanden naar mijn gevoel meer dagboekachtige allures, hoewel dat in de donkere maanden soms minder is wegens minder buitenshuis en minder foto’s. De huidige reeks Throwback Thursday loopt op zijn eind. En daar ben ik blij om, want interessante zoekopdrachen vinden werd steeds moeilijker. Maar geen nood: ik weet al een vervolg voor het komende jaar, dat zit al lang in mijn hoofd. Elke donderdag komt er een ingescande foto, uit één van de vele fotoalbums die hier liggen. Foto’s van vóór 2000 dus (de start van mijn digitaal archief, hoewel ik van 2000 nog niet veel digitale foto’s heb). Ik ga proberen me te beperken tot 1 foto per week. Proberen. Ik kan dat niet beloven. Ik ken mezelf zo’n beetje.

anne_buggy

Ik ben trots op mezelf dat ik op het einde van 2020 de reeks 1000 vragen aan jezelf heb afgerond. Soms vond ik het moeilijk, soms heb ik echt gevloekt op de vragen, soms vond ik het echt plezant, en het gekke is dat ik die afspraak met de 1000 vragen echt wel ga missen.

Dit jaar was natuurlijk een moeilijk verhaal met de corona-pandemie. Zelf heb ik er op zich niet erg veel last van, we hebben nog geen zieken gehad in onze familie, en we hebben niet echt heel veel moeite om ons aan te passen aan de maatregelen. We zijn dan ook een hoop introverten samen en gedijen wel in deze omstandigheden. Het gebrek aan feestjes ervaren we eerder als een plus dan als een min. Natuurlijk zijn er voor ons ook nadelen, en besef ik maar al te goed wat de globale problematiek is, maar ik heb weinig moeite om me te schikken.

In het voorjaar had ik het idee om als bloggers samen te werken om de lockdown een beetje draaglijker te maken. Zo kwam een reeks gastblogs tot stand waarin elke blogger een bijdrage schreef over zijn of haar streek, stad, gemeente, dorp… waardoor we virtueel konden rondreizen. Zo konden we ook ideeën opdoen voor na de lockdown. Samen hebben we heel veel mooie en onbekende plekjes leren kennen. Vooral in België, maar ook in het buitenland. En we leerden elkaar ook een beetje kennen.

Tijdens de tweede (semi)lockdown lanceerde ik nog maar eens een oproep. Gastbloggers vullen een “vriendenboekje” in (een beetje zoals je ze herinnert uit je kindertijd), en zo leren we elkaar wat beter kennen. Leren we andere blogs kennen. Leren we nieuwe mensen kennen, niet enkel bloggers maar ook mensen uit mijn (soms virtuele) omgeving. Ondanks de lockdown verruimen we dus onze blik. En creëren we samen een beetje verbondenheid.

Beide keren was ik overweldigd door het aantal mensen dat hieraan wil deelnemen, en elke keer weer doet het me plezier op hoeveel enthousiasme de gastblogs onthaald worden. Ik ben er heel erg blij mee!

Verder is er nog de heel fijne samenwerking met Goofball, samen draaien we door, we doen dat heel hip onder de hashtag #wedraaiendoor, en we doen dat met enorm veel plezier. Het brainstormen is altijd leuk, en over het algemeen weten we al wéken op voorhand wat de volgende nummers gaan zijn, omdat we ons enthousiasme nauwelijks kunnen intomen. Blij nog zo’n muzikale zot tegengekomen te zijn!

20200617_213508

En dan is er natuurlijk de periode dat we op reis zijn, en dat mijn blog opeens een reisblog is. Ik heb er nog weinig van gezegd, omdat 2021 nu nog niet echt de meest zekere periode lijkt te zijn, maar ik hoop dat ik volgend jaar weer een maand reisverhalen ga kunnen delen. Frankrijk en mobilhome it shall be, als god of corona het toelaat.

20200619_071221

Als uitsmijter vergast ik jullie nog op een top 10 van mijn blogberichten. Ik vind het grappig dat ik nog steeds niet op voorhand kan uitmaken welke blogposts het meest geapprecieerd gaan worden. Voorbeeld: boekenjaaroverzicht. Beetje mager, vond ik, maar dan is er blijkbaar veel ruimte om te reageren. En soms is daar dan een bericht waar ik mega-trots op ben, en dan komt er weinig reactie. Vreemd hoe slecht ik dat kan inschatten. In ieder geval, hier zijn de populairste berichten. Er staan ook veel gastblogs bovenaan, maar ik heb geen zin om hier een populariteitspoll van te maken, dus die laat ik weg. Maar ze staan ertussen, wees daar maar zeker van.

 1. Naaien voor beginners 3 (Een oudje. Waarom? Geen idee. Via Pinterest komen er veel geïnteresseerden af op deze blogpost)
 2. Autosnelweg en fietssnelweg, een vergelijking 2, 1 en 3 (Beetje valsspeelderij, ik zet hier de link naar de reeks blogposts, 7 komt ook nog in de top tien voor. Omdat Fietsbult er een aantal van deelde, kregen ze veel trafiek)
 3. Over mijn einde (een beetje doodgaan mag altijd, blijkbaar)
 4. Satur9 en de ergernis der verpakkingen (als we ons maar kunnen ergeren)
 5. Het lege nest (uit het leven gegrepen, wordt altijd graag gelezen)
 6. Mijn leesgewoonten (boeken lezen, we doen het blijkbaar massaal graag)
 7. Trouwkledij (hoera, de mooiste blogpost van het jaar staat erin)
 8. Satur9 kan het niet: 10 dingen (er is ook een blogpost Satur9 kan het wel, maar die was minder populair, tsss)
 9. De Fotoschuur (een beetje onbezoldigde reclame voor Mevrouw de Fotoschuur ging er precies wel in)
 10. Liefde in tijden van corona (ik kruip niet snel op mijn zeepdoos maar als ik het doe, wordt het blijkbaar wel geapprecieerd)

Op naar een nieuw blogjaar! Met meer corona, meer gastblogs, een nieuwe reeks Throwback Thursday, en god weet wat nog allemaal aan spannende dingen! En met mijn grote dank voor iedereen die hier komt lezen, liken, reageren en participeren! Jullie zijn geweldig!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

35 reacties

 1. Ik kom heel graag bij jou op bezoek. En je initiatieven zijn super(be) en verbindend en origineel en….

  Eigenlijk heb ook ik pas dit jaar, ook een jaar met meer lees-tijd, de blogwereld iets beter leren kennen en vooral appreciëren.

  En in 2021 blijf ik een trouwe lezer, dat staat vast. Hoop ik toch😉

  Een fijn nieuw blogjaar dus, daar gaan we voor!

  1. Daar gaan we zeker voor! Ik ben blij dat je hier graag komt lezen, en dat je het verbindende van deze blogwereld samen met mij aanvoelt! 🙂

 2. Hier zit ook een blogoverzicht in de pijplijn maar vanuit de statistieken gekeken dan.
  En ik zwaai graag eens terug naar jou. Zo fijn dat we mekaar ‘ontdekt’ hebben.

 3. Ik spring hier met veel graagte binnen. Vandaar dat ik je in 2021 een minstens even productief blogjaar toewens.
  Eén vraag brandt echter nog op mijn lippen: waar komt de naam ‘Satur9’ eigenlijk vandaan?

  1. Dankjewel! Blij dat je hier graag langskomt 🙂
   Satur9 (uit te spreken op z’n Engels: Saturnine) is een obscuur nummer van de Smashing Pumpkins. Ik ben lang geleden begonnen deze nickname te gebruiken op Usenet en diverse fora, en hij is altijd blijven meegaan. Niet altijd even simpel want hij wordt wel eens verbasterd (saturnein is eigenlijk een verbastering die ik wel schattig vond), maar ik vind ‘m nog altijd mooi. En misschien gaan we ooit wel eens naar Saint-Saturnin. En je kan ook Saint-Saturnin wijn drinken. Makes me smile 🙂

 4. Post jij nog maar veel foto’s. Meer dan eentje per keer liefst!
  Jouw gastblog initiatieven waren geniaal. Ik heb er niet alleen heel graag aan meegedaan, maar ik heb ook fijne nieuwe bloggers leren kennen. Win-win dus.

  1. Ah zalig, merci voor je zetje ivm. de foto’s, beetje bevestiging is altijd leuk 🙂
   Ik merk dat hier en daar, dat er nieuwe online “vriendschappen” ontstaan, en ik vind dat héél tof 🙂

 5. Ik ken je blog nog niet zo lang maar ik heb er al heel wat gelezen.
  Ook zo toch gaan kijken bij andere bloggers.
  Je gaat weer voor een geweldig blog-2021 gaan. Je ideeën zijn onuitputbaar!
  Een gelukkig, veilig en gezond 2021 gewenst!

  1. Ik vind het echt leuk dat er zo nieuwe blogs en bloggers ontdekt worden!
   Ik heb gemerkt dat inspiratie meer inspiratie geeft. Heel leuk.
   Ik wens jou en Michael hetzelfde toe!

 6. Om te beginnen wil ik jou en je dierbaren een heel gelukkig en vooral gezond 2021 wensen.
  Volgens mij ben ik in de loop van dat vermaledijde 2020 bij je blog aangehaakt. En dat bevalt me tot nu toe eigenlijk prima. Best kans dus dat ik ook dit jaar af en toe eens om het hoekje kom gluren. 😉

 7. Mijn idee is altijd dat uiteindelijk iedere blogger de lezers krijgt die bij hem/haar passen. Naar mijn idee heeft leeftijd daar niet eens héél veel mee te maken maar gedeelde interesses. Soms ook alleen maar de manier van schrijven. Ik hoor zelf wel bij “de oudjes”maar heb ook een lezer in de leeftijd van mijn kleindochter bijv.
  Maar heel fijn dat je nu wél het gevoel hebt “een onderdeel van” te zijn. Je kent me ondertussen goed genoeg om te weten dat ik me als een vis thuis voel onder de bloggers. Laten we er maar weer een heel mooi jaar van maken.

 8. Ik was wel benieuwd naar je blogjaar dus even komen piepen, ik vind de weg naar je blog steeds via facebook (maar dat wist je al) – ik ben nog steeds geen blogger 🙂
  Facebook terentegen daar kan je meer vinden dan eigenlijk goed is (ik weet het maar kan er niet aan doen, het is sterker dan mezelf)… Je 1000 vragen zoals je misschien doorhebt is het idee van 356 vragen aan mezelf er (nog) niet van gekomen – de gedachte kroop in mijn hoofd dat ik dat niet ging volhouden zo elke dag een vraag, dus het zal een 52weken project worden (elke zondag een vraag, lijkt me haalbaarder – maar we zijn nog geen zondag hé )
  Ik herken dat ook wel, dat je denkt van in mijn geval een foto (IG) of een bericht (FB) dat dit wel goed zou aanslaan en dat er weinig interactie komt en dan op andere dingen …. Zo had ik bijvoorbeeld liever andere foto’s in mijn best9 gezien maar het is wat het is hé.
  Een blog is zit er nog steeds niet in 🙂
  Ik wens je een fijn nieuw (blog) jaar!

  1. Da’s de reden waarom ik koppig mijn berichten op Facebook blijf posten, omdat veel mensen toch ook via die link komen lezen 🙂

   Dankjewel Cindy, en fijn dat je komt lezen en reageren!

 9. Eén voor één leuk om te lezen 😍 en telkens weer opnieuw uitkijkend naar de volgende blog. Merci voor de entertainment in het jaar dat we niet meer gaan vernoemen….

 10. toch mooi overzicht met heel veel dat gebeurde op je blog … en ‘k heb wel in die laatste 10 overschietende maanden ook wel 1 post per week te vullen. Aan ons tempo zitten we binnenkort in 2022 😀

Zeg het eens?