Vorige week had ik het over de 10 dingen die ik niet kan, in navolging van Tiny. Ik beloofde toen: ik maak ook een lijstje van 10 dingen die ik wel kan. Negatief en positief. Yin en yang. Evenwicht.

1. naaien – breien – haken

20190318_100912

Laat ik ook hier maar met de deur in huis vallen. Ik heb de 3 verschillende disciplines meteen maar in 1 puntje ondergebracht. Het is allemaal handwerk en huisvlijt. Het is iets wat in de genen zit, in navolging van mijn grootmoeder en mijn ma en mijn oudste zus. Vroeger deed ik af en toe wel eens iets. Kruissteek, beetje haken, beetje breien. In 2012 nam ik het haken in alle ernst weer op. Of een beetje obsessief, dat kan ook. Als ik iets doe, doe ik het voor 100%. Een tijdje later kocht ik een naaimachine, en leerde naaien (dat was volledig nieuw, haken en breien leerde ik als kind). En nog wat later begon ik ook weer te breien. Ik doe dat graag, dingen maken. Toen ik ziek was, was naaien ook een beetje als therapie. En ik blijf het graag doen.

2. fluiten

Ik kan goed fluiten. Op toon en al. Ik doe dat ook enorm graag. Van mijn dochter mag ik dat niet, maar voor de rest… zal je me vaak betrappen op meefluiten met muziek. Of zelf een liedje fluiten.

3. schrijven

Wiskunde is nooit mijn ding geweest, talen daarentegen wel. Nederlands, Engels, in mindere mate Duits en Frans. Ik doe het graag. En ik schrijf graag. Ik schrijf veel, ik schrijf snel, vaak buitelen de woorden gewoon mijn hersenen uit. Het komt vanzelf.

4. met een koersfiets rijden

20200408_104053

Yep, ik kan dat. Ik geraak er redelijk vlot op, afstappen is soms wat moeilijker (zeker als ik het gevoel heb dat er naar mij gekeken wordt). Ik race niet, ik hoef niet persé 30km/u te rijden (ik zou dat niet kunnen ook, haha), maar ik amuseer me en mijn actieradius wordt steeds groter.

5. nutteloze muziekfeiten onthouden

Ik word wel eens de wandelende popencyclopedie genoemd. Ik stapel al een gans leven muziekweetjes op in mijn hoofd, en weet die ook vaak te reproduceren. Speel een liedje dat ik vroeger graag hoorde, maar in 20 jaar niet meer gehoord heb, 9 kansen op 10 kan ik het nog woord voor woord meezingen. Mijn ma vond wel eens dat ik er teveel mee bezig was, maar ach, terwijl ik met muziek bezig was, haalde ik geen ander kattenkwaad uit.

6. reizen plannen

20191017_091440

Een kunst die ik van mijn ma geërfd heb. Geef ons data, geef ons een bestemming, en we dokteren een goed reisplan uit. Het is ook leuk om te doen, want anticipation is half of the fun, right? Kaarten, boekjes, Google Maps, dingen opzoeken… heerlijk. Een plan bedenken met leuke kleinigheidjes erin… heerlijk.

7. dingen onthouden – algemene kennis

Ik heb een heel brede algemene kennis. Ik zoek veel op. Ik ben geïnteresseerd. Tegelijkertijd heb ik het gevoel dat ik van alles een beetje weet, maar van niets echt veel. Soms vind ik het een nadeel. Maar het is gewoon een voordeel. Punt. Namen onthouden, dat wordt met de jaren steeds moeilijker, ondervind ik wel.

8. de weg vinden

Ik heb een mannelijk trekje: ik kan kaartlezen en ik kan ergens de weg vinden, ik kan me makkelijk oriënteren. Komt goed uit, want Meneertje Mertens heeft een vrouwelijk trekje: hij is goed in verloren rijden. Laat hem kiezen, hij rijdt altijd de verkeerde kant op. Hij leerde nochtans navigeren bij het leger, zegt hij dan. Welja. Ik ben maar al te vaak de menselijke GPS, of diegene die aan de alarmbel trekt omdat we de verkeerde kant uitrijden.

9. foto’s maken

WP_20150521_07_56_51_Pro

Over enige techniek beschik ik niet, pogingen om het aan te leren lopen altijd op een sisser uit, maar ik heb “het oog”, en zo slaag ik er toch in foto’s te maken waar ik soms tevreden, soms meer dan tevreden en soms heel blij mee ben. Dat “oog” erfde ik van mijn ma, en ik gaf het door aan Janna. Maar zij maakt veel mooiere foto’s! Want zij kent iets van de techniek achter het maken van een foto. Ik ken wel wat regels en pas die ook toe, maar als het over bokeh gaat of over over sluitersnelheid, dan haak ik toch af.

10. altijd gelijk hebben

Dat behoeft geen uitleg. Het is zo en het is algemeen geweten. Nuff said.

Wie verblijdt mij met een gelijkaardig lijstje?

 

Verwante Berichten:

 • Geen verwante berichten

Misschien lees je dit ook graag:

52 reacties

 1. Oeioei, ik heb maar 1 ‘kan ik goed’ met jou gemeen. Er zitten er nochtans veel tussen die ik met plezier met je had gedeeld…..
  Ik maak mezelf dus vooral graag wijs dat ik toch wel aan 10 andere zaken moet kunnen geraken!?

   1. Hoewel ik wel een wiskundige geest heb, zijn lezen en schrijven en woorden en zinnen wel altijd een echte hobby geweest.
    Daar stopt ons ‘gemeengoed’ 😉

    1. Ah, daarvan vond ik inderdaad dat we het gemeen hebben, het schrijven 🙂
     Je hebt er dus al twee. Want je hebt ook een wiskundige geest.

 2. Are you my sister from another mister? Acht en een halve overeenstemmingen maar liefst! De muziekfeitjes onthouden kan ik niet. En die halve gaat eraf voor de koersfiets. Fiets mag blijven.
  Talen, heel graag. Ik kan nog steeds gemakkelijk switchen in de 4 talen zoals 45 jaar geleden tijdens sollicitaties.
  Fluiten kan ik als de beste. Gelukkig want ik zong altijd graag maar mijn stembanden zijn uitgerekt en ik haal bepaalde noten niet meer.
  En soms ben ik zelfs content van mijn foto’s-zonder-techniek.
  Kaartlezen en een beetje weten van alles, check!
  En reizen plannen, dat zal al wel duidelijk geweest zijn.
  Ik kan zelfs naaien, breien en haken maar ik doe het niet graag. Heb in een vorig leven nog wel mijn eigen kleedjes genaaid.
  Ik heb deze #tag al eens gedaan, dus ik ga hem niet herhalen.

  1. Het is dan ook al een redelijk oude #tag hè, ik bewaar die dan en later scroll ik daar nog eens door, en zo krijgt zo’n ding een nieuw leven.
   Sister from another mister 😀
   Mijn talen die ik minder gebruik, zijn wel redelijk roestig. En Frans vond ik altijd wel moeilijker dan de rest.
   Leuk dat er zoveel raakpunten zijn!

   1. Ik heb tot aan mijn pensioen altijd mijn talen gebruikt voor mijn job (behalve Duits maar dat spreek ik met mijn zus haar kinderen). Als je dat niet onderhoudt, dan wordt dat inderdaad roestig.

 3. Ik zie nogal wat overeenkomsten 🙂 maar nummer 8 springt er voor mij uit. Er zijn inderdaad vrouwen die beter de weg vinden dan mannen. Ik heb een kleine gps in mijn hoofd, lach ik altijd. Bij het horen van een bestemming zie ik onmiddellijk hoe we daar geraken zonder verkeerslichten. 😉

  1. Ik vind dat geestig, en dat is behoorlijk praktisch ook. Ook zonder GPS kan ik me best wel redden. Ik kijk veel rond, en onthou meestal ook wel waar we geweest zijn.

 4. Ik herken het creatieve, had ooit Textiele Werkvormen als examenvak op de middelbare school. Naaimachine wil ik nog aanschaffen. Algeme interesse heb ik, sommige feitjes onthoud ik maar meeste vergeet ik weer. Heeft te maken met cognitieve dat achteruit is gegaan dankzij MS. Heeft ook een voordeel: boeken kan ik steeds weer opnieuw lezen 🙂
  Plannen en kaartlezen en me oriënteren waar ik ben of waar ik heen moet, jammer, absoluut niet. Ik verdwaal overal.
  Ik heb geen talenknobbel maar spreek en schrijf goed Nederlands, Duits en Engels. Ben ooit begonnen met Italiaans maar dat werd niks

  1. Het creatieve was bij mij op school (lagere) een compleet drama. Bij mijn grootmoeder lukte het beter, en ik ben het pas echt overtuigd beginnen doen als volwassene.
   Ik herken dat, van dat cognitieve. Borstkanker en bestraling was ook niet bepaald een boost voor mijn geheugen. Ik heb vooral problemen met namen onthouden.
   Ik ben ooit eens begonnen met Spaans, maar heb dat ook snel weer opgegeven. Onlangs waagde ik nog een poging (thuis, met duolingo) maar corona ontnam me alle moed om verder te doen.

 5. Haha, dat altijd gelijk hebben, herken ik maar al te goed :-). Leuk lijstje! Zelf ben ik compleet onhandig en dus zijn naaien, breien e.d. absoluut niet aan mij besteed. Schrijven doe ik dan wel weer graag. Ik schreef een hele tijd geleden al eens een ‘stoeflijst’ op mijn blog en toen zette ik daar o.a. in dat ik best wel goed kan dansen :-).

  1. Ik was altijd een net-nietje. Net niet goed genoeg. Tenzij in opstellen en tekenen en hardlopen en autorijden en lesgeven en voordragen en organiseren en delegeren en zorgen en snel typen… ongelooflijk.. ik heb er dan toch tien!
   Over dat net-nietje heb ik nog een logje liggen, maar ik durfde het nog niet publiceren omdat het zo persoonlijk is. Daar heb ik vaak moeite mee, als het te persoonlijk wordt, haak ik nogal snel af. Bang om mij teveel bloot te geven.

   1. Snel typen kan ik ook 🙂 En natuurlijk heb je er tien. Lijst maar eens op. En je zal merken: je geraakt aan 10, en na een tijdje komt er zelfs meer bij en kan je gaan schrappen en vervangen.
    Ik probeer wel persoonlijke dingen te delen. Mijn filter is: wil ik dat Meneertje Mertens, mijn kinderen, mijn ouders dit lezen? Als ik het gevoel heb dat dat niet kan, dan doe ik het niet. Voor de rest vind ik het wel waardevol persoonlijke dingen te delen. Soms leer je veel uit de reacties.

    1. Dat is waar. Mijn rem is vooral mijn werk. Om die reden is mijn blog besloten en onder een pseudoniem. Als ik met pensioen ben, hoef ik daar minder rekening mee te houden. Met mijn familie hou ik sowieso ook rekening.

     1. Ik denk dat ik de laatste jaren meer persoonlijke dingen schrijf dan toen ik nog werkte. Maar ook daar was het eigenlijk in een sfeer dat ik me redelijk wat kon permitteren. Een vzw is een omgeving waar iets meer kan. Ik probeer sowieso altijd wel positief te zijn en respect te hebben voor anderen. Dat zijn dan de meer “algemene filters” waardoor ik weet dat, moest ik gaan solliciteren, ik me niet hoef te schamen voor wat ik hier schrijf.

      1. Dat begrijp ik.
       Ik merk op school dat er enorm geroddeld wordt over mensen die op social media actief zijn. Als die zich voor iets excuseren of afwezig zijn, dan wordt al snel geoordeeld ‘om op fb te zitten, heeft hij/zij wel tijd…’
       Hoe minder ze van je weten, hoe beter…

       1. Roddelen is ellendig. Hadden we vroeger op het werk niet echt veel last van. Maar dat zinnetje van tijd te hebben om op Fb te zitten, dat hoorde ik ook wel al.

  1. Ja, ik ken die uitdrukking 🙂 Tuurlijk kan jij andere dingen, en ik ben er zeker van dat je in een oogwenk een lijstje van 10 maakt!

 6. Dat jij die 10 dingen kan is geweldig (Eddy Wallygewijs). En dat jij die deelt, geeft stof tot nadenken. Ik schrijf graag en goed en ik probeer te onthouden wat mensen fijn vinden om dan een leuk verjaardagscadeau te bedenken. Nog 8 te gaan 😃.

 7. Nummer 1, behalve naaien, daar vind ik niets aan.
  Nummer 4, geen koersfiets, wel E biken, bijna hetzelfde 🙂
  Nummer 7,8 en 9 🙂
  Nummer 10, niemand kan altijd gelijk hebben toch?
  Willen we misschien wel.

  1. Het is wel geen E-racefiets hoor 😉
   Er hebben nu toch wel al heel wat vrouwen geantwoord dat zij toch ook altijd gelijk hebben, zou het dan niet? 😉 (grapje hoor!)

 8. *Je gaat me nu toch niet zeggen dat je gewoon hebt leren naaien vanzelf en zonder lessen te volgen? ’t Is dat ik me dan nog meer een knoeier ga voelen op dat vlak. Ik vind de dingen die je maakt altijd zo mooi afgewerkt.
  *Fluiten: nope, ik krijg er niets uit.
  *Schrijven: niet altijd even goed maar ik doe het zo graag. Ik was wel goed in wiskunde en wetenschappen, maar ik deed het absoluut niet graag. Talen dus wel. Nederlands, Frans, Engels, J.M.Pfaff-Duits, Spaans, Maldegems, Ursels en un bitje West-Vloams.
  *Nutteloze muziekkennis: mijn man was op dat vlak een levende legende, mijn kennis is eerder beperkt, maar ik sta er wel soms van versteld dat ik ook liedjes van heel lang geleden nog helemaal kan meekwelen.
  *Koersfiets: nee, salon e-biker.
  *Reizen plannen: nooit nodig geweest. Mijn wederhelften waren daar telkens te goed in.
  *Algemene kennis: ’t zelfde als bij jou.
  *De weg vinden: mijn innerlijke GPS heeft altijd platte batterijen.
  *Foto’s maken: klein beetje techniek (ik volgde een mini-cursus), maar ik moet het ook vooral hebben van de invalshoeken van de beelden. Als Bruno en ik op reis gaan, dan vullen mijn foto’s zijn perfecte opnames altijd aan doordat ik andere dingen trek.
  *Gelijk hebben: ik zou wel willen…

  1. * Ik vrees toch dat ik je moet zeggen dat ik mezelf heb leren naaien. Youtube, raad van anderen, tutorials, heel veel uitproberen. Eén keer betaald voor een aantal uren naaien in groep, maar daar heb ik heel weinig van opgestoken. Ik kwam terug met een half afgewerkt hemd, en dat ligt er nog. Heb er vooral geleerd dat ik ook hiervoor een einzelgänger ben.
   * Ben jij ook zo’n kameleon die alle dialecten overneemt?
   * Met salon e-biker is niks mis mee.
   * Ik ben blij dat ik zelf reizen mag plannen. Ik doe dat onwaarschijnlijk graag.
   * haha voor uw innerlijke GPS.
   * Schitterend hoe je in foto’s ook karakter en kijk op het leven terugziet.
   * Gelijk hebben: ge moet daar gewoon van overtuigd zijn.
   (het is hier gewoon een running gag hoor, moest je soms denken dat ik het allemaal serieus meen)

    1. Dan is ’t goed 🙂
     Ik kan me voor de volle 100% op dingen storten, dat is een feit. Heb me al gaandeweg ook heel degelijk materiaal aangeschaft om mee te werken. Nooit spijt van gehad. En de leercurve was toch wel behoorlijk steil, en ik leer nog altijd bij 🙂 Ik geniet daar wel van, van dat gevoel van dingen te leren. En zo sommige dingen waarvan ik denk dat ik het nooit ga kunnen, dat dat ineens wel lukt. Andere dingen gaan echt nooit gaan denk ik (biais…).

 9. Schrijven is ook wel mijn ding….. fluiten is ook leuk doe het wel op de fiets omdat er dan liedjes in mijn hoofd zitten en ik niet wil zingen omdat ik bang ben opgepakt te worden haha. dan fluit ik ze…..Handwerken is niet mijn ding al heb ik heel veel gehaakt en gebreid en ik ben zeker geen postduif…. Maar hou niet van lijstjes maken.

  1. Hahaha 🙂 Ik was vroeger lijstjesliefhebber, maar heb dat wat opgegeven. Maar zo eens een blogpost met een aantal puntjes… dat vind ik wel leuk 🙂

 10. Haha, dat laatste 🙂
  Leuk lijstje! Puntje 1 zou ik heel graag kunnen (breien ooit wel gekund, maar dat is lang geleden), maar ik slaag er nog niet eens in de draadspanning op mijn naaimachine in orde te krijgen… Laat staan dat ik, zelfs als dat zou lukken, zoveel moois als jij tevoorschijn zou kunnen toveren.

  1. En toch is het: oefening baart kunst 🙂 Maar ja, er is ook die andere zegswijze: there’s only so many hours in a day…

   1. Ja, dat inderdaad. Ik wil het wel kunnen, maar ook weer niet zo graag dat ik er andere hobbies voor wil opgeven. Misschien verandert dat ooit, misschien ook niet en dat is ook ok.

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: