Tijdens de eindejaarsperiode mag je hier wat jaaroverzichtjes verwachten. Het eerste is een boekenjaaroverzicht.

Op Goodreads stel ik elk jaar een “challenge” in. Daar moet je je vooral niet bij voorstellen: ik wil 26 boeken per jaar lezen. Een boek per 2 weken, dat lukt over het algemeen goed. Haal ik dat niet (is de laatste jaren nog niet gebeurd, dacht ik), niet erg. Ga ik erover: ach ja, waarom niet. Ik zet de challenge elk jaar opnieuw op mijn comfortabele 26 boeken, omdat boeken lezen voor mij geen wedstrijdje is of iets waarin ik me moet opjagen. Want dan is de fun er al snel af.

Dit jaar kom ik dus aan 29 boeken. Misschien wel 30, als ik het boek waarin ik nu bezig ben, nog uitlees. Daarover helemaal onderaan meer.

Hieronder volgt een lijstje met de boeken die ik gelezen heb, met een “beoordeling” in sterren erbij. Je gaat hier geen boeken met minder dan 3 sterren aantreffen, want wat ik niet graag lees, dat lees ik niet uit. En staat dus niet in deze lijst.

Ik schrijf niet graag boekrecensies, die vind je niet op mijn blog, en daar begin ik hier ook niet aan. Een kort tekstje met wat ik van het boek vond, dat moet volstaan. Als het boek echt weinig indruk nagelaten heeft, laat ik zelfs dat zo. Je zal wel merken dat ik zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken lees.

The Great Believers – Rebecca Makkai ****

45304101._SY475_

Het jaar begon goed met The Great Believers, een leestip die ik oppikte bij Tales from the Crib. Geen spijt van gehad, enorm van genoten. Geen 5 sterren, 4 volstond. 5 sterren blijft weggelegd voor Een klein leven van Hanya Yanagihara, waarvan dit boek toch wel een beetje in het verlengde ligt.

Call the Midwife I – Jennifer Worth ****

Call the Midwife II – Jennifer Worth ****

Call the Midwife III – Jennifer Worth *****

Enorm genoten van deze trilogie. Ik vind de serie schitterend, de boeken lezen al even lekker weg. Genoten!

Het grofmazige net – Hakan Nesser ***

Rae Meadows – Moeders en dochters ***

Ik verwachtte wel iets van dit boek, maar die verachtingen werden niet ingelost.

Luanne Rice – Terug naar huis ****

Nood aan feelgood boeken heb ik regelmatig. Dit was feelgood.

Edith Hahn Beer – De oorlogsbruid ****

Beklijvend boek.

Rachael Lippincott – Five Feet Apart ****

five_feet_apart

Deze las ik eigenlijk omdat ik de omslag zo mooi vond. Doe jij dat ook soms? Het was op de koop toe een boek in het Young Adult genre, wat ik wel eens graag lees. Met veel plezier gelezen, dit.

JoJo Moyes – Girl Left Behind ****

jojomoyes

JoJo Moyes is één van mijn favoriete auteurs. Ook dit boek was mooi, en bleef toch wel wat plakken achteraf.

Lucinda Riley – Zon ****

zon

De gehypte serie over de zeven zussen, die ook ik met plezier lees.

Lee Child – 61 uur ***

Kan me eigenlijk niet veel herinneren van dit boek. De personages zeggen me nog iets, maar hoe het plot uitdraaide… geen idee meer.

Nora Roberts – De ooggetuige ****

Vier sterren, ik moet het graag gelezen hebben, maar ook hier herinner ik me weinig van het boek.

Nina Mouton – Mild ouderschap

Het enige papieren boek… kocht ik samen met Janna, en nam ik zelf ook eens door. Meer tekst en minder prentjes dan ik verwacht had, oeps.

Luanne Rice – Beleef de droom ****

Lichte feelgood kost. 4 sterren omdat het echt wel feelgood was.

Erin Kelly – De verdorde roos ***

Deprimerend. Getwijfeld om het opzij te leggen, toch doorgelezen.

Greg Andrew Hurwitz – Dan sterft ze ***

Malin Persson Giolito – Tussen twee vuren ***

tussen_twee_vuren

Het boek was minder goed dan de omslag.

Jenniffer Donnelly – De theeroos ****

Jenniffer Donnelly – De winterroos ****

Jenniffer Donnelly – De wilde roos ****

Een trilogie historische fictie die me wel beviel.

C.J. Cooke – Ik weet alleen mijn naam nog ****

Toch wel een intrigerend verhaal over een vrouw met geheugenverlies.

Angelique Haak – Nooit meer alleen ***

Preston & Child – Gevaarlijke stroming ****

Preston & Child staan meestal wel garant voor spannende boeken. Ook hier, met een bevreemdend verhaal.

Maeve Binchy – Echo’s ***

Preston & Child – Oude botten ****

Beetje huiveringwekkend onderwerp, maar met veel plezier gelezen. Ik hou wel van die verhalen die lang vervlogen tijden terughalen.

Fiona Barton – The Widow ***

Fiona Barton – The Child ****

The Widow vond ik nogal deprimerend, The Child eigenlijk ook (ahum) maar er was meer verhaal aan. Beter boek dan The Widow.

Arnaldur Indriðason – Maandagskinderen *****

maandagskinderen

Donker, duister, IJslands, meeslepend. Ik begon het jaar met een zeer goed boek en ik eindig het jaar met een zeer goed boek. Aanrader.

Jessie Burton – The Miniaturist

miniaturist

In dit boek ben ik begonnen, geen idee of ik het nog uitlees voor het einde van het jaar. Geen idee of ik het nog uitlees tout court, ik geraak niet echt goed in het verhaal. Ik zag dat er een serie van gemaakt is die momenteel op VRTnu staat, het is nogal verleidelijk om het boek opzij te leggen en naar de serie te kijken. Maar ik wacht nog even af. Iemand dit boek al gelezen of de serie gezien?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

63 reacties

 1. Wat heb je veel gelezen! Behalve ‘Een klein leven’ allemaal titels die ik niet ken. Dat heb ik trouwens al vier keer terug opzij gelegd. Ik geraak gewoon niet door de eerste 150 bladzijden. Ik vind die zo langdradig. Maar hij blijft op mijn e-reader staan. Misschien geraak ik er ooit nog eens door.

  1. Ik vond het begin van Een klein leven ook moeilijk om door te geraken (die eerste 150 pagina’s ongeveer, jaja!), maar daarna vond ik zo heel erg de moeite waard, is een boek dat enorm is blijven hangen. Ik wil het eens herlezen ook, omdat ik het gevoel heb dat ik net in die eerste 150 pagina’s heel veel gemist hebt.
   Maar niks mis mee als het niet lukt: het kan ook gewoon niks voor jou zijn. Er zijn veel mensen die er niet door geraakten.

    1. Het kan zijn dat het nu gewoon te zwaar is voor je hersenen, die druk bezig zijn met andere dingen en prioriteiten stellen.
     Ik denk dat ik het gelezen heb vóór ik ziek werd, trouwens.
     Een jaartje laten liggen en dan eens helemaal opnieuw beginnen, is misschien wel een goede strategie.
     (ja, ik vrees dat het zo lang duurt, en misschien nog langer, voor die hersens weer normaal doen)

      1. Het betert weer, echt waar, geef het tijd. Lastig, ik weet het. Ik voel wel nog gevolgen (namen onthouden is nooit meer goedgekomen), maar het betert echt wel nog. Maar nu nog niet bij jou, het is te vroeg nog.

        1. Ah, dat is iets wat me zelden overkomt. Mijn visueel geheugen werkt nog steeds heel goed 🙂

        2. Staaltje van mijn flaterend geheugen?
         Deze namiddag. Cadeautjes gaan ronddragen voor de kinderen. Bij de jongste ben ik in de auto blijven zitten. Bij de oudste mee tot aan de deur (het regende iets minder hard). Ervoor had ik zitten zagen: echt stom, ik ben wéér mijn mondmasker vergeten, ik heb het nochtans vastgehad? Wat ben ik toch een kieken, ik volg de regels goed en met plezier, maar ik slaag er toch nog in om zonder mondmasker te vertrekken. Kalle! Maar Meneertje Mertens had reserve in de auto liggen. (en ook een hele doos met wegwerpmaskers, maar geen van beide soorten past me echt goed, dus ik heb liever mijn eigen maskers). Geen probleem, ik heb wel een masker nu.
         Thuis, na een kwartiertje in de zetel… realiseer ik me dat ik het mondmasker dat ik vastgehad had, al rond mijn nek gehangen had, zodat het makkelijk was om het aan te doen.
         Was ik hélemaal vergeten.

        3. Haha dat zou ik ook durven tegenkomen. Ik heb ze overal hangen en staan en in elke jas of handtas. Dan kan ik niet vergeten!?

    2. Klopt niet, wat ik zeg. Ik heb het begin 2017 gelezen. Toen was ik wel al ziek. Maar de zwaarste behandeling had ik toen nog lang niet gehad.

 2. Ja ik heb thé miniaturist op tv gezien en er erg van genoten.
  Misschien moet ik in 2021 ook eens een lijstje bijhouden met gelezen boeken, want ik lees heel veel en ook veel moois ontdekt, maar…..ik vergeet de titels, ben ook al beetje ouder dan jij😉.
  Geen van jouw boeken komt me bekend voor. Maar ik noteer ze nu wel.

  1. Aha! Voorlopig ploeter ik nog wat verder met het boek, misschien kom ik er nog in.

   Laat ik eerlijk zijn omabaard. Waarom hou ik bij wat ik gelezen heb? Omdat ik ook al vaker een boek gekocht heb dat ik al gelezen had. Daarom hou ik dat dus bij, omdat sommige dingen ook verdwijnen in de krochten van mijn geheugen, en ik zo toch weet wat ik gelezen heb en wat niet. Nog handiger is weten wat ik leuk vond en wat niet… want die niet uitgelezen boeken belanden uiteraard in nog verder afgelegen krochten van mijn geheugen, ja. En ja, ik ben een beetje jonger dan jij, maar ik schaam me niet voor de gaten in mijn geheugen 😀

   De aanraders mag je zeker noteren!

   1. Ik kan er wel inkomen dat het boek moeilijker leesbaar is dan de serie, omdat er een heel speciale sfeer hangt, die misschien in woorden iets te langdradig wordt?

    Jij koopt vooral boeken, ik haal ze vooral in de bib, omdat ik liever niet meer verzamel. Vroeger kocht ik wel.

    Blij (?) te ontdekken dat ook jongere mensen afgesloten krochten in het geheugen hebben, want soms maak ik me hier echt wel zorgen om

    1. Ik vind het inderdaad nogal langdradig, en ook wat deprimerend. Maar ik heb de indruk dat het nog kan komen, dat ik in het verhaal geraak, dus ik doe nog even verder.

     Ik koop geen papieren boeken meer, alles is e-reader.

     Ik merkte dat bepaalde gebeurtenissen in mijn leven (een kind krijgen, ziek zijn) mijn geheugen serieuze tikken gaven. Sommige dingen kwamen na verloop van tijd terug, maar er is ook blijvende schade. Ik probeer wel heel bewust mijn geheugen soepel te houden en het mezelf niet té gemakkelijk te maken.

     1. Ik probeer dat ook met mijn geheugen, maar raak dan erg gefrustreerd. En dan vermijd ik het maar weer.
      Misschien moet ik me toch echt eens een e-reader aanschaffen. Ik schreef er al eens over.
      De sfeer in de reeks is ook wat deprimerend hoor. Maar toch heel sfeer-rijk

      1. Als het je frustreert, dan laat je het inderdaad beter zo. Nutteloze frustratie 🙂
       Mijn slechte ogen zijn blij met de uitvinding e-reader. Ik zou anders veel meer moeite hebben met lezen.
       Voorlopig vond ik het nog niet té deprimerend. Intrigerend wel.

 3. Zo’n lijst lijkt me handig, zeker omdat het mij ook al is overkomen dat ik een boek lees en halverwege denk: dat herken ik …… of nog erger: dubbel kocht. Geen enkel boek van jouw lijst heb ik gelezen trouwens

 4. Ik heb mijn lijstje ook al gemaakt maar het verschijnt pas na de kerstvakantie. Ik hou ook niet van recensies schrijven, ik heb zelfs alleen maar de foto van het bek geplaatst, zonder sterren of bijbehorende tekst. En ik denk dat ik net niet de 26 heb gehaald (of ik moet dezer dagen nog effe een tandje bijsteken). Ik snuister met veel genoegen in jouw lijstje!

  1. Ik denk dat het wel een klassieker is dat als je meer tijd hebt voor iets, je er net minder aan toekomt. Vreemd menselijk mechanisme.
   Ik lees vooral voor het slapengaan. En op wat dode momenten hier en daar. Maar als ik een boek aan het lezen ben dat ik érg graag lees, ga ik opeens toch overal tussendoor stukjes lezen 🙂
   De zeven zussen vond ik zeer fijn om lezen. Ik kijk uit naar het laatste deel 🙂

 5. Er is maar één boek van jouw lijst dat ik ooit las. Die van Maeve Binchy. Er is een tijd geweest dat ik ongeveer alles van haar heb gelezen.
  Ik heb een Bookchoice-abonnement lopen. 8 boeken per maand (niet zelf te kiezen) voor een klein prijsje. Je krijgt ze als e-book en luisterboek. De combinatie haken en luisteren is momenteel een hit hier.

  1. Het is ook niet het eerste wat ik van haar las. Easy does it sometimes.
   Ik kan dat dus perfect begrijpen, dat luisteren en lezen de perfecte combo is. Alleen niet voor mij: ik krijg het te snel op mijn zenuwen van de stemmen. Paar keer uitgeprobeerd, audio books, maar het lukt me niet.

    1. Het stoort me snel in die mate dat ik het verhaal niet meer echt “hoor”. Tot nu toe wel enkel Engelstalige boeken geluisterd. Maar zelfs een Jane Austen boek lukt me niet.
     Mijn schoondochter vertelde over de Harry Potter boeken voorgelezen door Stephen Fry. Stephen Fry vind ik zeer de max, maar Harry Potter interesseert me dan weer niet. En zo is het altijd iets hè 😀 (moeilijk mens, als ge dat denkt, dat mag ook)

      1. 😀
       Ik heb Harry Potter hier wel jarenlang door huis horen waaien, we hadden (Nederlandstalige) luisterboeken. De kinderen zijn wél geïnteresseerd. Bij mij heeft het niet geholpen.

 6. Wow jullie zijn hier allemaal hippe lezers! Goodreads en Bookchoice, allemaal nog nooit van gehoord. Ik ga heel antiek gewoon naar de bib. Heb graag een echt boek in mijn handen. 😊

  1. Op zich zijn de beweegredenen ook antiek: goodreads is om niet te vergeten welke boeken ik gelezen heb 😀 en ik vind het gewoon plezant.
   E-books zijn omdat mijn ogen te slecht worden om comfortabel te kunnen lezen, al helemaal ’s avonds in bed (wanneer ik het vaakst lees). Zo’n e-reader was echt een lifesaver voor mij. Ik was nochtans ook fan van papieren boeken hoor. Maar ja. Een mens moet omgaan met zijn beperkingen 🙂

 7. O wat kan je veel lezen. Daar ben ik jaloers van. Dat lukt mij enkel in de vakanties, maar zelfs deze vakantie lijkt moeilijk. Ik worstel mij nog door een boek op mijn e-reader. Een ander boek ligt te wachten. We zien wel of het deze vakantie nog lukt. Ben namelijk zelfs in de vakantie bezig met digitale lessen voor te bereiden. Pfff…

  1. Ik lees altijd ’s avonds in bed. Hoeveel ik lees, hangt dus vaak af van hoe goed of slecht ik slaap 🙂
   Stel jezelf maar een schema op, en zorg dat je wat fijne tijd voor jezelf krijgt ook. Je kan niet de hele vakantie aan voorbereidingen hangen… vind ik toch.

 8. Hoedje af voor de gepassioneerde boekenlezers! Behalve de boeken, gepubliceerd door een van mijn volgers, heb ik dit jaar bedroevend weinig boeken gelezen. Anderzijds ben ik wel een alleslezer, waardoor ik hopeloos achterop kan raken (zoals nu) met de vele blogs die mijn volgers publiceren. Maar ik kom er wel aan toe, ooit 🤔

 9. Wat heb je veel gelezen! Ik ben een onregelmatige lezer. Soms zeven boeken achter elkaar en dan maanden niets. Ik heb geen enkel van de door jouw gelezen boeken gelezen. Maar er staan wel potentiële kandidaten tussen (-:

  1. Ik ben een zeer regelmatige lezer, ik lees elke dag voor het slapengaan.
   Wel leuk dat je potentiële kandidaten in mijn lijstje ziet! 🙂

 10. Omdat ik nauwelijks lees kom in natuurlijk geen bekende boeken tegen, hooguit Call the Midwife omdat ik wel een paar afleveringen van de TV serie gezien heb. Zou het boek dus waarschijnlijk ook wel waarderen.

 11. Wow zo fijn om zoveel te lezen! Jojo moyes vind ik ook altijd heel fijn om te lezen. Toen ik zwanger was van Remus heb ik nog redelijk wat gelezen maar sinds zijn geboorte totaal niet meer. Ik denk zelfs niets. Nu kocht ik gisteren de nieuwe van Lize Spit en die ben ik nu toch echt wel van plan eens te lezen.

  1. Toen ik kleine kinderen had, las ik ook veel minder. Dat zijn echt wel de zwaarste jaren!
   Lize Spit is mijn ding niet. Het vorige boek geprobeerd, maar na een tijdje opgegeven.

Zeg het eens?