Bij Moederschip zag ik deze leuke tag, ik neem hem graag over. Wil je dat ook doen? Ga je gang!

Wanneer en hoe lang lees je?

Ik lees dagelijks, maar zeker niet altijd even veel. Ik lees vooral in bed, soms is dat tien minuten of een kwartiertje, soms twee uur of meer. Hangt er vanaf hoe vlot ik in slaap val. ‘s Nachts, als ik erg slecht slaap, durf ik ook nog wel eens te lezen. Gedurende de dag lees ik heel af en toe. Vooral als ik ergens moet wachten (lees: vooral wachtkamers bij dokters).

Waar lees je?

Vooral in bed dus, zoals hierboven gezegd, maar ook in mijn zetel of op verplaatsing.

Koop je vaak boeken?

Nu minder dan vroeger. Vroeger kocht ik zowat aan de lopende band boeken (ik had wel mijn methodes om goedkope boeken te kopen), nu is dat heel wat minder. Papieren boeken koop ik al jaren niet meer, e-books af en toe. Ik wissel soms uit met andere leesliefhebbers.

DSC_8145

E-reader of papier?

Ik heb lang gezegd dat ik het papieren boek nooit zou opgeven, voor het gevoel dat je hebt als je een boek leest. Een beetje zoals vinyl-liefhebbers hebben bij platen vs. CD’s en digitaal. Maar het gebruiksgemak heeft me nogal vlot veranderd in adept van de e-reader, en zoals gezegd koop ik al jaren geen papieren boeken meer. En onlangs heb ik mijn collectie papieren boeken eens goed uitgedund. De e-reader is voor mij vooral gemak: lettertype kan groot, wijd uit elkaar, een e-reader weegt niet zwaar, leest makkelijk in bed zonder extra licht, enzovoort.

Favoriete kinderboek?

De kleine lord, van Frances Hodgson Burnett, is het eerste wat bij me opkomt. Maar dat doet zo’n oneer aan alle andere kinderboeken die ik heel graag gelezen heb.

20190101_134116

Favoriete genre?

De laatste tijd lees ik er beduidend minder, maar ik denk dat ik het toch maar bij de (literaire) thriller houd.

Van welke schrijver lees je elk boek?

Dat doe ik niet vaak, van een schrijver elk boek lezen. De laatste tijd heb ik het er na een paar boeken meestal wel mee gehad. Maar ik heb heel veel gelezen van John Irving, en van Jef Geeraerts. En er zijn thriller-schrijvers van wie ik toch ook heel veel gelezen heb.

DSC_8153

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Geen idee. Dat is zo persoonlijk. En zo tijdsgebonden.

Welk genre zou je nooit lezen?

Ik ben geen fan van fantasy. Behalve Lord of the Rings (dat ik dan weer wél met plezier gelezen heb) kan het genre mij niet bekoren.

Fictie of non-fictie?

Beide. Hoewel ik veel meer fictie lees.

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Euh. Boeken hebben wel altijd een invloed gehad op mijn leven, maar of ze mijn leven veranderd hebben? Dat is een brug te ver. Misschien hebben de boekjes van Dick Bruna mijn leven veranderd? Omdat ze mijn liefde voor boeken doen ontstaan hebben? En ik hoop dat ik mijn liefde voor boeken kan doorgeven aan mijn kleinkinderen.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

34 reacties

 1. Iedereen lezen: zout op mijn huid van Benoite Groult en Het Parfum van Süskind. Ach ja ieder zijn smaak natuurlijk. Ook Liefde in tijden van cholera van Orwell.
  Ben uiteindelijk ook voor 99% overgestapt op e-reader, makkelijk maar soms ik de geur van een boek.

  1. Is inderdaad heel persoonsgebonden, maar jouw keuzes vind ik alvast heel goed 🙂
   Ik mis het echte boek soms ook wel, maar het gebruiksgemak weegt daar niet tegen op. Maar de liefde voor papieren boeken zal altijd wel blijven 🙂

 2. Wij liggen verder uit elkaar maar dat vind ik eigenlijk wel leuk. Zo leer ik nog eens een boek kennen wat ik misschien anders niet op zou pakken. Leuke tag, deze kende ik nog niet en heb de vragen opgeslagen.

  1. Dat is wel zo, gelijkgestemd is leuk maar als de smaken ver uit elkaar liggen, kan je toch interessante nieuwe boeken leren kennen.
   Ik kijk al uit naar jouw antwoorden 🙂

  1. Och ik moet toegeven: Lord of the Rings ís gewoon bij momenten langdradig. Je moet ergens mee in het ritme en de flow van het boek komen, en dan ben je weg. Maar ik heb sommige stukken behoorlijk diagonaal gelezen 😉 Wat niet wegneemt dat ik de boeken toch graag gelezen heb.

  1. Ik heb altijd veel gelezen, tot ergernis van mijn ma kon ik tot een stuk in de nacht liggen lezen in bed.
   Dat is veranderd toen ik kinderen kreeg, ik kon toen niet meer wakker blijven. Moe, was in slaap vallen.
   En nu lees ik omdat ik dan beter slaap. Als ik ga slapen en gewoon lig te wachten op slaap, dan is het een drama. Dan gaat de molen in mijn hoofd draaien, lig ik aan vanalles te denken en kan ik niet slapen. Dus lees ik tot ik in slaap val. Nog geen garantie om vlot in slaap te vallen, maar het helpt wel wat.

      1. De e-reader verloste me van dat probleem. En ook geen last meer van zware en dikke boeken in bed. Ook geen extra lampje meer nodig. Fantastische uitvinding.

        1. Het scherm van een e-reader is wel niet te vergelijken met een computer- of telefoonscherm.

 3. Hihi, Het pi-pa-peuterboek, heerlijk!
  Hier ook een zware e-readeradept, terwijl ik ervoor ook dacht dat ik altijd liever op papier zou lezen. Ik lees nog steeds op papier, maar om in slaap te vallen of op reis: geef mij maar mijn e-reader (en nu heb ik hem dus stoemweg in België – onder mijn hoofdkussen, want ah ja, lezend in slaap gevallen – laten liggen, zwaar gevloekt al…).

  1. Ik vind ook dat mijn e-reader echt wel een goed toestel is: gaat al járen mee, en zo lang het ding werkt, heb ik ook geen behoefte aan een nieuwe. Erg blij mee.
   Ik kan me voorstellen dat ik ook echt wel gigantisch zou vloeken als ik mijn e-reader ergens zou vergeten. Zo’n beetje van: wat nu? Ik heb wel altijd de mogelijkheid om via een app op mijn telefoon te lezen, maar dat is nu net niet hetzelfde hè, je hebt een e-reader voor bepaalde redenen. Die app op de telefoon is soms gewoon handig als ik me ergens stierlijk zit te vervelen. Hopelijk heb je je e-reader snel terug!

   1. Nee, dat is inderdaad echt niet hetzelfde. Ik zou mijn boeken op mijn laptop kunnen lezen, maar bleh, veel te vermoeiend (en daar val ik dus echt niet van in slaap). Ben wat aan het twijfelen of ik het mij per post (incl. douane) ga riskeren 🙂

    1. Eerlijk gezegd: ik zou daar ook wel over nadenken. Ik zou zelfs denken over een nieuwe aanschaffen. Ik zou verloren zijn zonder mijn e-reader. Op de telefoon lees ik soms eens tussendoor, maar telefoon noch laptop kunnen die e-reader vervangen want inderdaad, dat marcheert niet om bij in slaap te vallen.

 4. Ik las vroeger keiveel en las op mijn ipad. Dat was voor ik kinderen had en elke week op en af naar Amsterdam pendelde en daar alleen op hotel zat.

  Nu is het lezen nogal beperkt geworden tot luie vakantiemomenten en ben ik teruggeschakeld naar papieren boeken door een paar impulsaankopen (als ik boekenrekken passeer) maar ook omdat ik niet met een elektronisch toestel bij het zwembad wou gaan liggen terwijl ik kleine spetterende kleuters in het peuterzwembad in gaten moet houden en er potentieel achterduiken of zo’n klein nat monstertje opeens met een surprisesprong op mijn buik krijg enz. Nu ze groter zijn verkleint het risico wellicht dat een elektronische reader in het zwembad belandt. Maar ‘k lees zo weinig dat ik een echte e-reader niet nuttig vind, maar ja, kip en ei enz. ‘k heb ook niet veel goesting in weer een ander toestel (al besef ik wel dat lezen op een e-reader veel aangenamer en beter is dan op een ipad)

  Hmm Irving heeft me nog niet echt kunnen bekoren. Heb je al iets van Micael Connelly of Jodi Picoult gelezen? Van hen beide heb ik al veel gelezen.

  1. Ik snap dat wel dat je niet veel zin hebt zo’n e-reader mee te nemen naar het zwembad met jonge kinderen bij je 🙂 Ik lees vooral in bed, en zo is het voor mij zeker een waardevolle aanschaf geweest, ook omdat een e-reader scherm zoveel beter is dan het scherm van een iPad of laptop of telefoon, toch voor het doel om te lezen.
   Ik snap dat ook dat John Irving niet iedereen kan bekoren. Hij kan al eens langdradig worden, maar daar heb ik vaak geen moeite mee.
   Van Jodi Picoult heb ik eens iets geprobeerd wat me niet beviel. Heb je misschien een concrete tip voor me? Ik wil het nog wel eens proberen.
   van Michael Connelly las ik één boek, waar niks is van blijven hangen. Oeps. Idem, concrete tips?

Zeg het eens?