Een reeksje met “zou je liever” vragen, elke donderdag eentje. Zo van die moeilijke en/of onmogelijke dingen waar je eigenlijk geen zinnig antwoord op kan formuleren. Maar ik ga het toch eens proberen.

Daar moet ik niet over nadenken. Ik hoor goed genoeg (behalve in lawaaierige omstandigheden – veel gebabbel rond me, onder de dampkap, dat soort dingen), maar zien, dat is een ander paar mouwen. Ik zou echt geld geven om eens één dag echt goed te mogen zien. En ik ga ervan uit dat dit gepaard gaat met die röntgenogen, dat ik goed zou zien.

Dus als ik moet kiezen, doe mij maar röntgenogen. Ik moet niet nog meer horen dan ik nu al doe.

Maar eigenlijk wil ik gewoon beide niet. Maar ja. Hier heb je niet te kiezen. Neh.

Dus. Wat kies jij?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

22 reacties

 1. Hoewel ik niet goed weet wat met röntgenogen bedoeld wordt, aarzel ik ook niet. Ik heb flink wat een problemen met de ogen en goed zien, nachtblind, allerlei afwijkingen. Goed zien en goed kunnen lezen lijkt me zalig. Vooral het lezen geeft veel problemen, ondanks de juiste bril.
  Mijn gehoor kent de klassieke verouderingskenmerken, maar daar kan ik (voorlopig) nog mee leven.

  1. Hetzelfde hier. Ik zou zo graag eens, al was het maar een dag, écht goed kunnen zien. Een lui oog, zeer bijziend, nachtblind, astigmatisme… noem maar op. In die mate dat ook ervaren oogartsen vaak reageren van: amai, gij ziet wel echt slecht hè. Euh, ja, dat weet ik wel. Ik vind dat soort opmerkingen deprimerend.

   1. Onlangs kreeg ik een 7 op 10, dat betekent dat ik een kwart van zichtverlies kwijt ben. Afwachten wat ze kunnen verhelpen.
    Zou er bij jou iets kunnen verholpen worden met een operatie of laser? Misschien de moeite waard om eens te onderhoren?
    Ik wens je een licht-rijk jaar!

    1. Ik weet dat ik een jaar of 10, 15 geleden een 4 op 10 kreeg, en dat zou nog nét genoeg zijn om met de auto te kunnen rijden. Wat ik zelfs ten zeerste betwijfel (maar ik heb geen rijbewijs dus het maakt niet uit).
     Laseren kan niet, daarvoor zie ik te slecht.
     Ik heb bij mijn laatste controle (bij een nieuwe oogarts dus) gevraagd naar een lenstransplantatie, maar hij wuifde dat nogal achteloos weg.
     Eind april afspraak bij mijn “oude” oogarts, dan doe ik een nieuwe poging.

     1. Dat is echt wel lastig. Maar de technieken gaan vooruit en zijn innovatief. Omdat ik ook een bijkomend hoornvliesprobleem heb , zou er misschien nu een nieuwe techniek kunnen gebruikt worden in combinatie met …(naam vergeten😉, dat hoort bij ouder worden) . Die techniek bestaat nog maar kort. Ben je al eens in UZ Gent geweest?

      1. Dat is zo, de technieken gaan vooruit.
       Ik ging altijd in het Jan Palfijn, waar ik eigenlijk wel tevreden was. Vanuit Waarschoot moeilijker te bereiken, dus ik dacht: ik doe dat ook in het Sint-Lucas. Maar dat viel me vies tegen. Mijn volgende stap is dus terugkeren naar mijn oude oogarts in het Palfijn. Waar ik zeer tevreden bij was. Maar ik ben vele jaren (veel te veel jaren) niet meer op controle geweest. UZ is een mogelijke volgende stap.

 2. Die röntgenogen lijken me maar niks. Ik hoef niet doorheen iets of iemand te kunnen kijken. Maar ik wil wel beter kunnen zien, dus ja, dan toch maar de ogen. Met mijn gehoor is nog helemaal niets mis. Gelukkig.

 3. Ik hoor genoeg – lees: ik hou oprecht van stilte, dus hier ook de ogen. Zelfs met een multifocale bril is niet alles even duidelijk.
  En geef me vooral een dokter met zo’n ogen zodat ik nooit nog een mammografie moet hebben!

 4. Bedoel je lasogen of kokervisus? Röntgenogen worden in films en boeken juist gewaardeerd omdat ze door dingen heen kunnen kijken.

  Over het algemeen is met slechthorendheid beter zelfstandig en onafhankelijk te leven dan met visusbeperkingen. Dus ik blijf liever slechthorend.

  1. Het gaat echt over Röntgenogen, het door alles en iedereen kunnen doorzien.
   Dat wil ik niet, maar ik zou wel graag eens een dag écht goed kunnen zien.

 5. Dat is een lastige: ik zie en hoor slecht en ik zou graag willen dat het met allebei beter zou gaan. Toch kies ik voor betere ogen, want dingen blijven zien vind ik toch wel heel erg belangrijk.

 6. Dat is een lastige… ik heb (altijd al) een gehoorstoornis, ik hoor ’teveel’ en ik kan je zeggen dat dat geen feestje is… daarentegen heb ik al vanaf mijn 7e een bril / lenzen op/in mijn ogen en zit ik op -9,5 en -9,75 … ook geen feestje…
  kortom… geef mij dan maar betere ogen, dan is de irritatie van een vieze bril na 55 jaar ook voorbij 😉

  1. Ik hoor in veel gevallen ook “te goed” (naar mijn zin dan), dus laat dat beter horen maar zo. In andere omstandigheden (veel omgevingslawaai) heb ik dan wel weer moeite om alles te verstaan.
   Jouw ogen, ook geen feestje inderdaad. Ik zit momenteel aan -14, maar ik gebruik wel dagelijks contactlenzen. Die zijn echter maar -10, omdat ik anders niet meer kan lezen en zo. Het is een heel verhaal en een hele uitleg hoor, maar het komt erop neer dat dit de beste oplossing is op dit moment. Maar je kan je voorstellen dat ik toch wel een probleempje heb. Zeker nu er een “vlekje” vastgesteld is in mijn “goede” oog (mijn niet-luie oog). Ik had onlangs een afspraak bij een andere oogarts, wat heel erg tegenviel, en heb een afspraak gemaakt bij mijn “oude” oogarts. Niet dat ik daar wonderen van verwacht, maar ik wil toch wel haar mening ook eens, zeker ivm. de vlek (beginnend cataract).

 7. ik zou het echt niet weten maar laat me beïnvloeden door jullie comments en ik vrees ook door meer geluid ik meer overprikkeld zou worden. Dus ik ga dan ook maar voor zicht.

Zeg het eens?