Zaterdag 27 mei

Gisteren is er vrij veel volk bijgekomen op de camping, de avond was niet zo rustig als de vorige avonden. De wekker staat vroeg, plan is om de zonsopgang te fotograferen. Maar mijn plannen zijn niet concreet genoeg, ik weet geen plek waar ik naartoe wil, en heb dan ook geen zin mijn bed uit te komen. We zouden ook vroeg gaan wandelen, om de warmte voor te zijn, maar ook daarvoor ontbreekt de goesting. Dus, luie dag.

Wat we wel doen: onze plannen doornemen, bespreken en veranderen. Komende nacht is onze laatste nacht hier, wat gaan we doen?? Naar Bled? Het weer laat het daar afweten. Zoals overal in Zuid-Europa. Gaan we hier in Kroatië nog wat rondrijden? En plekken zoeken om te slapen “as we go”? Hm, wildkamperen is hier verboden en wordt beboet. Aan de kust (toeristische streek) wordt gecontroleerd. De boetes zijn niet mals. In het binnenland wordt een oogje dichtgeknepen, maar ook in het binnenland zijn de voorspellingen minder goed. Echt veel goesting om in de regen in Bled te gaan zitten, hebben we eigenlijk niet. We hebben er wel gereserveerd. Als we nu melden dat we niet komen, komen we er met één nacht betalen vanaf. En uiteindelijk besluiten we dat we dat gaan doen.

Meneertje Mertens stelt voor: waarom rijden we niet op ons gemak naar België, daar is het weer wel goed. We doen er een paar dagen over, en blijven nog een paar nachten op ‘t Caprihof, een vrij recente camperplaats op een boerderij in Bassevelde (Assenede). Ik stem ermee in, een paar dagen “op den bots” leven heb ik geen zin in, een paar dagen in de regen zitten al evenmin, dan liever in België op het gemak in het zonnetje. Meneertje meldt de camping dat we niet komen, en polst bij ‘t Caprihof of er plaats zou zijn. Hij krijgt al vrij snel antwoord dat dat in principe geen probleem is, en dat ze rekening zullen houden met onze komst dinsdag of woensdag.

Dus: morgenochtend vertrekken we op het gemak richting België. We gaan wel eens stoppen in Bled, maar het wordt niet wat ik ervan verwacht (gehoopt) had. Iets wat dus op het lijstje mag voor later, net als andere plannen die we hadden in de Dolomieten. Niets aan te doen, het weer kan niemand plannen.

De rest van de dag brengen we in ledigheid door. Genieten van het zonnetje, genieten van de zee. Naar de laatste lichting tijdrijden van de Giro kijken, en Roglic onverhoopt toch nog zien winnen. Welverdiend, maar we hadden toch een boontje voor G. Geraint, niet Derek.

We ruimen wat spullen op, en gaan vlakbij de zonsondergang nog bekijken. En dan, ons bedje in. 

Zondag 28 mei

We staan vroeg op, de zonsopgang is niet echt de moeite (veel lichtroze en lichtblauw), iets na 7u rijden we onze plek van de laatste dagen af. Nog even zwaaien naar de zee, lozen, en om 7u15 rijden we door.

Het gaat al direct fout, de GPS staat op snel- en tolwegen vermijden, en dat was nu ook de bedoeling niet. Even sukkelen, maar dan zijn we weer vertrokken. We rijden Kroatië uit, en Slovenië binnen. Richting Bled, daar willen we toch even een kijkje nemen. Slovenië (waar we nu meer van zien) is ook groen en echt mooi. Wat een mooi land. In de andere richting zien we enorm veel caravans, getrokken door over het algemeen grote, eventueel ook dure wagens, of door busjes. Het zijn er echt enorm veel, zou er ergens iets te doen zijn? Of trekt iedereen nu richting Kroatië?

Al snel zien we besneeuwde bergtoppen.

We stoppen eens om wat foto’s te maken.

Daarna rijden we richting Bled. Wat uiteindelijk een heel avontuur wordt. De afrit waar we de snelweg af moeten is gesloten (en Google weet van niets), dus we moeten er eentje verder. Volgt na de autosnelweg een vrij smalle weg naar het meer.

Hoe dichter we bij het meer komen, hoe drukker het wordt. Echt idioot druk. Niks voor ons, denken we dan. Te toeristisch, denken we dan. Het wordt wringen en trekken om overal door te geraken. Wat blijkt? Er is een kampioenschap roeien aan de gang, de parking (waar ik wilde gaan staan) staat vol met vrachtwagens en andere voertuigen van de Sloveense TV en radio. Terwijl ik dit schrijf, zoek ik het op: het waren de Europese kampioenschappen roeien, begot. Geen wonder dat we er niet op of onder geraakten. Soit, we raken heelhuids door de drukte, rijden nog een stuk langs het meer, kunnen nergens stoppen, ik kan niet één foto maken (ween ween) en we rijden verder. Zucht. Dit is echt wel de vakantie van de in het water vallende plannen.

We rijden naar de grens (en we blijven in de andere richting hele kapitalen caravans getrokken door auto’s/busjes/vans – campers klein en groot al dan niet met aanhangwagen met motorfiets, wagen of zeilboot zien), de wolken boven de bergen worden steeds duisterder. Af en toe valt er een druppel regen.

Na Slovenië komt een stuk Oostenrijk, waarna de tocht verder gaat door Duitsland.

Ik heb een camperplaats gezocht waar we de nacht kunnen doorbrengen, niet ver van de Chiemsee. Althans: ik denk dat we daar de nacht kunnen doorbrengen. Want we kunnen dat niet: de camperplaats is volzet. Een volgende camperplaats vlakbij: volzet. Dan gaan we maar op zoek naar parkings, wat ook niet van een leien dakje loopt. Overal is het druk (ook hier lang weekend en mooi weer en dus trekken alle Duitsers erop uit), en we vinden nergens plek. We zien wel mooie plekken, maar worden er een beetje moe van.

Uiteindelijk vinden we een plekje op een camperplaats bij een oude dame nabij Frasdorf. We zijn opgelucht, twee uur hebben we gezocht naar een plekje.

We kijken er even rond, maken iets te eten klaar, kijken naar de laatste rit van de Giro en zien tot ons plezier Cavendish winnen (with a little help from his friends, mooi is dat), maken een route voor morgen (die Duitsers gaan ons getvermiljaardedju niet meer liggen hebben), schrijven verslag en blogbericht, maken zonsondergangfoto’s en kruipen in ons bedde. 

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

7 reacties

  1. Bled is sowieso al enorm druk. Het is daar mooi, maar t was er op de koppen lopen. En parkeren kon je nergens, het was overal vol. Ik kan me met moeite inbeelden wat dat geeft met een kampioenschap roeien! Slovenië is wel erg mooi, we waren er in 2019 en hebben er heel goede herinneringen aan. Tja, in België is het nu beter weer dan in het zuiden, haha.

  2. Goed dat jullie wat rust voorzien op een bekende plaats na alle weerbepaalde omzwervingen en aanpassingen. Lekker bijkomen daar binnenkort en energie opdoen. De rest loopt niet weg en komt wel een andere keer.

Zeg het eens?