Zoals gebruikelijk, een overzichtje van mijn boekenleesjaar. Deze keer is het meer een relaas van mijn boekenleesjaar dan een overzicht.

Inherent aan de depressieve toestand van mijn brein, had ik in het begin van het jaar een serieuze leesdip. Ik las boeken maar raakte er niet door, over het algemeen duurde het een eeuwigheid voor ik een boek uitgelezen had.

Ik werd dat behoorlijk moe, en vroeg op Facebook om boekentips: makkelijke boeken die vlot weglezen. Tot mijn verbazing werd ik echt overstelpt door tips, waaraan ik achteraf twee blogposts wijdde, nogal voorspelbaar Boekentips deel 1 en Boekentips deel 2 genaamd. Dankzij deze tips geraakte ik uit mijn lees-impasse en vond ik het leesplezier terug.

En zo werd ook mijn leesdoel bereikt: 26 boeken in 2022.

Een doel dat ik elk jaar opnieuw stel, niet bepaald een doel voor het doel maar gewoon omdat ik dat leuk vind. En omdat ik weet dat ik ongeveer 1 boek om de 14 dagen lees. Niks ambitieus aan, en dat hoeft ook niet, lezen doe ik voor het plezier.

Dit jaar ga ik geen titels delen, het waren gewoon allemaal happy-go-lucky boeken die nogal inwisselbaar zijn.

Ik haal er wel de enige uitzondering uit, omdat ik er veel aan gehad heb. En dat is Hersenorkaan van Ann De Craemer.

Een boek over depressie, een boek over de ervaring van de auteur met depressie, hoe ze die ervoer (als een hersenorkaan dus) en hoe ze uit de put klauterde. Beklijvend, mooi, tegelijk kwetsbaar en krachtig. Een tip voor wie het interesseert.

En mijn eerste boek voor volgend jaar is ook ietsje ambitieuzer: Faster tha a Cannonball: 1995 and All That van Dylan Jones. In het Engels. Een boek over het jaar 1995 dus, dat me aansprak. Ik ben benieuwd.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

25 reacties

 1. Tof, zo’n lijstje. Het staat op mijn te-doen lijst, zo’n boekenlijstje aanleggen. Mooie keuzes ook, al heb ik er zelf (nog) niets van gelezen.
  Veel leesplezier en reisplezier en schrijfplezier en welk plezier dan ook voor jou fijn is in 2023!

 2. Elk jaar opnieuw neem ik me voor een boekenlijst aan te leggen met korte info en eigen bevinding, elk jaar opnieuw komt het er niet van. Hopelijk inspireer je me nu.
  De minuten aftellen om verder te lezen en te verdrinken in een mooi boek is fijn.
  Een boek in het Engels lezen doe ik je niet meer na. Beetje teveel inspanningen vrees ik😉

  1. Ik hou mijn lijst vooral bij om niet te vergeten wat ik al gelezen heb en wat niet (handig als je weer eens een boek koopt).
   Zo een boek dat je écht mooi vindt en waar het lezen een festijn is… zalig!
   Ik weet zelf nog niet of dat lezen in het Engels nog gaat lukken. Vroeger wel (voor ik ziek werd), las ik veel in het Engels om wat trager te lezen, toen ik ziek werd, kon ik dat niet meer aan. Ik probeer het eens uit nu.

  1. Ik hou ze bij in Goodreads omdat ik soms wel eens vergeet wat ik al gelezen heb en wat niet. Puur om dubbele aankomen te vermijden dus 🙂

  1. 28 zelfs. Ik lees nog altijd voornamelijk in bed, om in slaap te vallen. Maar tot nog toe moest het dus wel lichte kost zijn, of het lukte niet.

 3. Herkenbaar! Ik ben het jaar goed gestart op vlak van lezen, maar sinds de zomer heb ik het ook wat moeilijker en kan ik me niet meer concentreren op lezen. Mijn doel was 24 boeken, ik dacht lang dat ik dat ruim zou halen, maar zie: het gaat op de valreep net niet lukken.
  Ik zet mijn nieuwe leesdoelen dus lager 😉 .

  1. Yep, dat zou ik in dat geval ook doen 🙂 Het lezen moet nog altijd een plezier blijven hè. Ik las vroeger ook wel meer dan die 28 boeken per jaar. Voornamelijk in het Engels dan nog.

 4. Leuk die boeken, heb er ook een hele hoop van gelezen. Voel je je verder beter? Toen ik depressief was, omschreef ik dat gevoel eerder als een(over) leven in een eenzame glazen stolp, maar ik ga dat boek eens lezen.

  1. Ik denk dat depressiviteit bij veel mensen een compleet andere invulling heeft. Bij mij uit het zich vooral in inertie, uitstelgedrag, richtingloosheid…
   Ik voel me voorlopig niet echt beter beter. Het gaat wat beter, de medicatie helpt wat, maar niet om te zeggen dat ik het gevoel heb dat het de juiste richting uitgaat.

 5. De hersenorkaan gaat op mijn lijstje. Je weet dat ik altijd veel lees er komt nog één blog over maar ik denk dat ik daarna niet meer over boeken ga schrijven (uitzondering daargelaten natuurlijk). Ik besteed die tijd liever aan lezen zelf.

  1. Ja, lezen zelf vind ik ook leuker dan erover schrijven. Vandaar dat hier nooit boekrecensies komen. Het lijstje hou ik bij voor mezelf, want soms onthou ik niet wat ik al gelezen heb, en ben ik beschaamd na een dubbele aankoop.

  1. Voor jou ook San!

   Het is lang geleden, mijn hersenen hebben het moeilijk met de meer uitdagende boeken, maar voor het volgende boek waag ik toch nog eens een poging. In het Engels dan nog. We zullen zien waar het schip strandt.

Zeg het eens?