Vaste rubriek op zaterdag: week in beeld. Een greep uit de telefoonfoto’s die ik maakte van zaterdagochtend tot vrijdagavond. Soms eens een foto door Meneertje Mertens. De laatste tijd ook vaker foto’s met de Nikon. Maar vooral foto’s van mijn telefoon.

Zaterdag genoot ik van het mooie weer en maakte een fietstochtje. Bij het eerste het beste kapelletje stopte ik.

Dit baantje ligt op grondgebied Eeklo. Denk ik. Ik heb een foto gemaakt, ik heb er niets over gefietst.

De boeren zijn boos. Ik woon nu in een landbouwersgemeente, en ik moet daar begrip voor hebben. Eigenlijk héb ik er ook begrip voor. Ten eerste denk ik dat er vergeten wordt dat de boeren voor ons eten zorgen. Ten tweede denk ik dat men veel te veel denkt in sancties. Waarom denkt een overheid niet mee om oplossingen uit te werken, in plaats van sancties uit te delen? Ik begrijp dat echt niet.

De mooie kerk van Bassevelde.

Deze had in de foto challenge van vorige week gekunnen. Opnieuw: “woarweundegij?” “In de vent”. Ja hallo zeg.

Over dit monument(je) had ik het een tijdje geleden al. In de Stroomstraat in Oosteeklo staat het, om de slachtoffers van het bombardement aldaar op de tram te eren. 30 burgerslachtoffers. Ik vind dat veel.

Zondag waren we vroeg de deur uit om eens de zonsopgang te fotograferen. Ik had een plek op het oog, maar die bleek uiteindelijk niets te zijn. Ooit wil ik er wel eens een beeld zoals ik het deze winter zag. Maar goed, niet happy dus, niet noodzakelijk door die elektriciteitsmasten (ze stonden niet waar ik het wilde, maar ik vind dat ook niet lelijk op een foto), maar vooral vanwege de serre (of de stal, geen idee wat het is).

Meneertje Mertens was ook mee. (we waren met de auto, ha).

Uiteindelijk was er toch een mooi resultaat, vind ik.

Een landbouwersdorp, waar de kapelletjes omnipresent zijn. Deze winter stonden de aronskelken mooi afgedekt tegen de vorst.

Omdat de locatie me tegenviel, ging ik maandagvoormiddag een rondje verkennen om betere locaties te vinden. Ik denk dat dat wel gelukt is. Zo’n eenzaam boompje, dat zegt me wel iets. Vanuit een andere hoek wel.

Niet veel later kreeg ik een berichtje dat het in West-Vlaanderen aan het onweren was. Ik keek eens om me heen…

… en besloot om onmiddellijk naar huis te fietsen. Toen ik thuis kwam, was het al aan het rommelen, en een kwartier later was er hevige regen. Blij dat ik thuis was.

’s Avonds reden we nog naar Woubrechtegem (ooit al van gehoord? nee? troost u, ik ook niet) om fietswielen voor Meneertje Mertens op te pikken. Ik bleef in de auto zitten en maakte een foto van de landbouwgrond naast me. Waarna we nog door het mooie landschap in en rond Herzele reden, alwaar Meneertje Mertens de hellingen kon aanschouwen die hij volgende zondag zal moeten trotseren.

Woensdag fietste ik nog eens naar Wondelgem, voor een verjaardagsbezoekje deze keer. In het terugkeren vielen de mooie wolken me op.

Ik hou me vaak bezig met het fotograferen van de bloemen in de tuin. Ik leer daarvan. En de bloemen zijn mooi. Zo groeit er iets aan de voet van de stokrozen.

Een paar dagen geleden nog een roos in de knop onder de bladluizen, nu is het een mooie roos.

En zo is er weer een week voorbij. De komende weken worden drukker, met allerlei leuke plannen.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

22 reacties

  1. Heel mooie kerk hè, al helemaal met de blauwe lucht.
   Ontelbaar veel kapelletjes hier. Klein, groot, oud, recenter… niet te doen. Ik vind het fantastisch 😀

    1. Dat klopt, denk ik. En in het Meetjesland zijn ze uitzonderlijk talrijk. Een achtergestelde, zeer religieuze regio (vroeger toch).

 1. Heel mooie foto’s. Die zonsondergang is prachtig. Ik vind de elektriciteitsmasten toch iets hebben. Waarom zouden we de Eiffeltoren bezoeken als we dit hebben in de achtertuin bij zonsondergang – opgang?

  1. Ha voila zie 🙂
   Ik zag vanop de N9 op een winteravond eens een prachtig beeld, een donkerroze zonsondergang met nevel, en die elektriciteitsmasten die opdoemden uit die nevel. Prachtig. Het beeld blijft me achtervolgen, ik vermoed dat ik komende winter wel wat tijd zal besteden om op het juiste moment zo’n beeld proberen vast te leggen!

 2. De boeren mogen kwaad zijn, furieus zelfs, maar er gaat nog veel moeten veranderen tegen dat ze een menswaardig inkomen kunnen genereren. Bij iedere reclameboodschap van supermarkten over voeding met discountprijzen is altijd mijn eerste gedacht “wie hebben ze daarvoor weer uitgewrongen”.
  En na deze preek 🙂 ook nog zeggen dat het weer genieten is van jouw foto’s.

 3. Boeren zijn inderdaad terecht boos, het werken wordt ze zó moeilijk gemaakt terwijl er aan alle kanten geprobeerd wordt om ze van hun land af te krijgen om er huizen neer te zetten, voor nog meer mensen met óók meer uitstoot.
  Ik zou bij iéder van die mooie kapelletjes wel een kaars voor ze aan willen steken.

  1. Het is waar. Huizen, appartementen… terwijl we hier lijken te vergeten dat wat we eten, van dat land komt.
   Je zou hier lang bezig zijn met kaarsen aansteken… mooi idee wel 🙂

 4. “In de vent” …. 🤣
  Maar ff serieus, je hebt weer een paar prachtige kapelltjes gevonden. Dat tweede kapelletje herbergt een indrukwekkend verhaal. 30 doden … dat was nog wat anders dan de trampbeschieting bij ons met 7 doden.
  Tot slot, een mooie zonsondergang ook.

Zeg het eens?