Vragen beantwoorden, dat doe ik graag. Dus zocht en vond ik vragen. In de vorm van de vragenlijst van Proust (die je ook regelmatig in De Morgen aantreft trouwens). Elke week beantwoord ik één vraag.

Over de vraag van deze week moest ik niet echt lang nadenken.

Wie zijn je favoriete (proza) auteurs?

Mijn allerfavorietste proza-auteur is al lang en blijft nog altijd John Irving. Ik viel als een blok voor de film The World According to Garp (met Robin Williams! John Lithgow! Glenn Close!) die ik toevallig half zag op televisie (ik begon te kijken op het moment dat het vliegtuigje in het huis vliegt – een scène die niet in het boek staat trouwens – waarop Garp en Helen meteen beslissen het huis te kopen want statistisch gezien is de kans klein dat er nu nog een zwaar ongeluk gaat gebeuren), en was verkocht. Mijn ma en Herman brachten de pocket voor me mee uit Londen, en ik was helemáál verkocht, en begon te lezen en lezen en lezen. De hele back catalogue moes eraan geloven, en ik was fan voor het leven. Zalige vent, John Irving.

Daarnaast heb ik in mijn tienerjaren ook zowat het hele oeuvre van Jef Geeraerts verslonden. Nu een “foute auteur”, maar hij heeft wel fantastische boeken geschreven.

Wie nog. Ik zou het hier makkelijker vinden om boeken op te noemen, maar het gaat om auteurs. Ik had in mijn jonge jaren wel meer favoriete auteurs (Isabelle Allende bijvoorbeeld, of René Stoute) (nu Renate Stoute) (allez nu eigenlijk heel dood) waar ik later niet veel meer van gelezen heb.

Ik ga eens door mijn boeken op Goodreads, en zie daarin dat ik Jane Austen hier zeker moet vermelden.

Er zijn zo wel wat thriller-auteurs die ik zeer goed tot briljant vind. Zoals PD James, Nicci French, Michael Crichton (hoewel die wat breder gaat dan het thriller-genre), Val McDermid, Elizabeth George, …)

Oh en Tom Lanoye moet ik hier toch ook wel vermelden. Zalige auteur, zalige mens. Vaak in één adem vernoemd met Brusselmans, maar van hem (puur als auteur) krijg ik de zenuwen, zijn stijl ligt me niet.

Tussendoor lees ik graag wat lichtere kost, waarbij JoJo Moyes toch wel één van mijn favoriete auteurs is. (morgen en de maandag erna volgen twee blogposts met lichte-leeskost-tips).

Voila. Lijstje lang genoeg zeker.

Wie zijn jouw favoriete auteurs?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

17 reacties

 1. Ik ben heerlijk verdronken in de vier Napolitaanse romans van Elena Ferrante.
  Achteraf zag ik dan ook de serie ‘my Briljant Friend’ op tv.
  Ook dat was genieten, ook al vonden sommigen het saaie tv.

  1. Ik zag heel veel mensen die de boeken van Elena Ferrante fantastisch vonden. Zelf ook eens geprobeerd, maar het beviel me niet. Om één of andere reden geraakte ik er niet “in”. De serie zou ik eigenlijk ook eens moeten kijken. Misschien gaat die beter. Want de samenvatting van de boeken trekt me wel aan.

   1. Je bent voor of tegen. Ook ivm de serie op tv. Les gouts en les couleurs …..je weet wel.
    Als ik niet in de sfeer van een boek geraak, stop ik ook. Zo had ik het onlangs in een boek van Christine Hemmerechts, die ik nochtans soms wel graag lees.

    1. Ik kan de serie maar eens proberen, vind ik het niks, dan stop ik gewoon.
     Boeken tegen mijn zin lezen, doe ik ook niet meer. Het lezen moet een plezier zijn.
     Goh ja, Christine Hemmerechts, die las ik ook wel graag vroeger!

 2. Het is nogal eclectisch 😂 Godfried Bomans, Isabel Allende, Nina Polak, Marian Keyes, Renate Dorrestein, Conny Palmen, Jan Wolkers en Martin Bril, Judith Koelemeijer. Van deze schrijvers m/v heb ik vrijwel alles met genoegen gelezen. Maar ik ontdek nog steeds nieuwe. Sommigen van die ‘nieuwe’ daar heb ik maar 2 of 3 boeken van gelezen en al zijn die goed toch weet ik dan niet of ik van die auteur hou. Het is nog te weinig vergelijkingsmateriaal.

  1. Daar zitten er ook flink wat tussen waar ik boeken van gelezen heb. Renate Dorrestein las ik ook echt graag, eigenlijk zou ik van haar eens wat meer boeken moeten lezen. Gaat op mijn lijstje.

 3. Val Mc Dermid ben ik nu voor het eerst aan het lezen. Van Isabel Allende las ik bijna alle boeken. Jane Austen… weet ik niet direct. Tom Lannoye en Brusselmans … jammer dat ze zoveel in de media komen. De schrijver moet voor mij onzichtbaar blijven. Vraag me niet waarom.
  Mijn favoriet is de IJslander Arnaldur Indridason. Ik heb al zijn boeken!

  1. O ja, Martin Bril en Jan Wolkers natuurlijk!
   Conny Palmen las ik vroeger maar nu niet meer. Teveel op tv… en toen bleek ik haar echt heel onsympathiek te vinden. Ik kan haar niet meer lezen. Schrijvers, blijf van de tv weg! Alhoewel, Adriaan Van Dis mag ik dan wel weer.
   En heerlijk de stukjes van Kees Van Kooten. Die man mag ik zo graag. Die mag wel op tv.

   1. Adriaan Van Dis is zo’n gedistingeerde persoonlijkheid hè, van mij mag ie ook wel.
    Moet kunnen, een regel (blijf weg van tv) met uitzonderingen, ik ben helemaal voor!

  2. Val McDermid lees ik erg graag. Hoop dat je het ook vind vindt!
   Ik vind de aanwezigheid van Lanoye in de media een zegen. Ik ben blij dat er nog stemmen zijn zoals hij.
   Indridason heb ik ook gelezen, ik bewaar het boek dat ik nog heb tot mijn hersenen weer wat zwaardere kost aankunnen. Nu lukt het even niet, maar dat ligt aan mij, niet aan de auteur 🙂

 4. Tegenwoordig lees ik nog nauwelijks dus heb eigenlijk geen favo schrijvers. Lees/las wel graag Nederlandse schrijvers als Yvonne Keuls, Renate Rubenstein, Carmiggelt en Toon Hermans. Herinner me uit m’n moeder MAVO tijd Ira levin met A kiss before dying dat ik in het Engels las. Dat is eigenlijk de enige naam die is blijven hangen uit die tijd.

 5. Ik vind dat best een moeilijke vraag, want ik lees zelden meerdere of alle boeken van een auteur. Maar mijn lijst op goodreads gaf wat inspiratie. Khaled Hosseini heeft bijvoorbeeld al zeker drie boeken geschreven die ik prachtig vond en in het chicklit-genre heb ik het nogal voor Milly Johnson. En van Jane Austen heb ik de klassiekers wel degelijk allemaal gelezen, dus zij mag er voor mij ook bij.

 6. oei ooit door een boek met Garp van John Irving geworsteld, nee dat was voor mij niet voor herhaling vatbaar. Er gebeurde te weinig, ‘k vond het vreemde personnages. Jane Austen…ok in een goeie film, maar rechstreeks de boeken, dat gaat zo traag en oubollig. pff nee.

  Isabel Allende heb ik wel grotendeels allemaal gelezen. Ze heeft parels en ze heeft echt gedrochten.

  ‘k lees vooral thrillers/politiedetectives. Van lichtere gemakkelijke genre zoals Jo Claes (uit Leuven, heerlijk, die wandelt gewoon mijn huis voorbij in de verhalen) en Aspe, naar Sjöwall & Wahlöö, naar Michael Connelly of John Grisham.

  Van Joci Picoult probeer ik ook alles te lezen.

  Maar in feite kies ik boeken nogal random uit op cover en toeval en ga ik nogal voor vlotte romans.

Zeg het eens?