Op donderdag is het hier Throwback Thursday. In 2021 duik ik in mijn analoog fotoarchief en scan foto’s in. Elke week één foto, eens zien hoe lang ik dat volhou, ha! Van enige chronologische aanpak of logische volgorde is geen sprake, ik neem een willekeurig fotoalbum en scan een foto in.

In mijn blogbericht van vorige week naar aanleiding van de verjaardag van mijn ma, schreef ik dat ik geen foto’s heb van haar als baby.

De dag nadien ontving ik een mail van Herman:

“Gisteren vroeg ik aan je ma of zij geen oudere foto’s van haar heeft dan de oudste in jouw blogpost van gisteren.
Ze zei niet veel, maar een paar uur later zei ze dat ze een album had opengelegd…”

De eerste foto is er een met Tante Valentina, een tante van Pee(*). Zij was vroedvrouw en heeft meegeholpen bij de geboorte van je ma.

De foto werd dus gemaakt in 1936. Ik vermoed dat onderstaande foto uit hetzelfde jaar is, of uit 1937 mijn ma lijkt me hier toch nog een klein peutertje. Samen met Mee en Pee.

Ik vind dat dus echt fantastisch, die foto’s van toen. Ik hou er nog een paar achter de hand, moest ik de komende weken zonder inspiratie vallen.

(*) Pee is mijn grootvader, we hebben het thuis over Mee en Pee en Ma – waarbij Mee en Pee uiteraard van mémé en pépé komen.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

12 reacties

  1. Dat is zeker fantastisch! Ik heb nooit een baby foto van mijn ouders gezien. Die hadden ze gewoon weg niet. Op de eerste foto is de villa op de achtergrond ook zo mooi. Was dat in Oosteeklo?

    1. Ja, dat was in Oosteeklo. Wat vroeger “de villa” genoemd werd in de Rijkestraat, later werd het een restaurant, Torenhuyze. Het is nu gesloten, en pogingen om het restaurant opnieuw te openen, zijn blijkbaar gestrand.

  2. Prachtige foto’s. Ik houd wel van die oude zwart-wit foto’s.
    Ook de benamingen voor familieleden. Het maakt het voor jouw familie een echt ‘ons/wij’ verhaal.

  3. Heel bijzonder. Ik bezocht onlangs de tentoonstelling ‘eregalarij van de Nederlandse fotografie’ in het Nederlands Fotomuseum en daarbij bleek dat fotografie echt er nog niet zo lang is.

Zeg het eens?