In de reacties op mijn blogbericht Een jaar in fotografie werd gevraagd of ik Youtube filmpjes kon delen waaruit ik veel geleerd had. Het zijn er nogal veel, en daarom deel ik ze in een paar blogposts.

Het zijn ook nogal veel kanalen geworden, oeps. Weet dat ik zeker niet elk filmpje bekijk, ik kijk in periodes – een tijd veel filmpjes, een tijd niks – en kies wat me interesseert. Over techniek dus, belichting en compositie, af en toe over hardware maar geen filmpjes over camera bodies bijvoorbeeld. Of over megapixels.

Mijn favorietste is James Popsys, zo’n typische Engelsman met de nodige droge humor en vooral zelfspot. Dat er een connectie is met Andrew Ditton (zie onderaan) is voor mij een meerwaarde. Vertelt zeer interessante dingen, eigenwijze dingen op zijn eigen eigenwijze manier.

https://www.youtube.com/c/JamesPopsysPhoto

De volgende is een beetje een vreemde man, vind ik, een Deen, die ik al kijkend steeds beter vond. Hij maakt superknappe foto’s en weet er zeer enthousiasmerend over te vertellen. Natuurlijk proberen al die mannen iets te verkopen (hun foto’s, kalenders, cursussen, e-books, you name it, they got it) en moet er altijd een sponsor vermeld worden, maar dat neem ik er graag bij voor alle waardevolle informatie die je gratis en voor niks mag verorberen.

https://www.youtube.com/c/MadsPeterIversen

Nog zo’n Engelsman, fotograaf die in de lockdown zijn eigen van begon om te bouwen. Twee vliegen in één klap voor mij, fotografie en campervan filmpjes.

https://www.youtube.com/channel/UCfhW84xfA6gEc4hDK90rR1Q

Ja, ik heb het voor het Engelse Engels. Nog zo eentje, bij hem ben ik iets kieskeuriger in wat ik allemaal bekijk, maakt prachtige foto’s en vertelt daar graag over.

https://www.youtube.com/c/NigelDanson

Ha, een Amerikaan. Een vroegere businessman die heroriënteerde naar het beroep van fotograaf en Youtuber. Hij heeft wat autistische trekjes vind ik, is een pietje precies maar misschien heb je dat wel nodig in deze branche.

https://www.youtube.com/c/MarkDenneyPhoto

Naast landschapsfotografie heb ook wel een boontje voor street photography, en deze meneer heeft dat ook. Een Australiër met Japanse roots, die de dingen ongelooflijk goed weet uit te leggen. Als ik genoeg gespaard heb, schrijf ik me in voor zijn recente cursus Lightroom.

https://www.youtube.com/c/PatKay

En dan nog zo’n street photographer, maar een Amerikaan en een beetje meer the cool kid on the block. Maar heeft wel interessante dingen te vertellen.

https://www.youtube.com/c/Evan5ps

Dit is een beetje een twijfelgeval. Mens met zeer interessante meningen en uitleg en manieren om te leren, maar tegelijk zie ik hem niet echt graag bezig, hij is net iets te pedant.

https://www.youtube.com/c/ThePhotographicEye

Nog zo’n cool kid, maar tussen zijn filmpjes zitten interessante dingen.

https://www.youtube.com/c/jamiewindsor

Beschouw deze kanalen als een starting point om te ontdekken wat er allemaal over fotografie te vinden is, en na een tijdje vind je je eigen favoriete fotografen en onderwerpen.

Zo begon ik vorig jaar met tips van Janna, onder andere:

Jessica Kobeissi – portretfotografie

https://www.youtube.com/user/jessicakphoto

en de tutorials van Mango Street, die echt wel zeer, zeer knap zijn.

https://www.youtube.com/c/MangoStreet/featured

Om af te sluiten nog iets helemaal anders, haha, ik kan het niet laten. De Andrew Ditton waarvan bij de eerste link sprake, om zijn heerlijke filmpjes over de Outer Hebrides.

https://www.youtube.com/c/andrewjditton

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

6 reacties

  1. Bij de vorige serie heb ik er een aantal van je tips uitgepikt. En dan is het eigenlijk één van beiden:
    1. Ik vind het niks, omdat het me niet lang genoeg kan boeien
    2. Het is vanaf het begin boeiend, waardoor het me schandalig veel tijd kost
    Ik zal eens kijken wat deze serie oplevert.

Zeg het eens?