Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

De inleidende paragraaf nog eens, for old times sake, maar de foto challenge zit erop natuurlijk. Tijd voor een blogpost met eindconclusies.

Starten doe ik graag met deze mededeling: de challenge is niet officieel “afgesloten”. Wie nog achterop zit met opdrachten, je bijdragen zijn nog altijd welkom, ik voeg ze met plezier toe aan de overzichtspagina. Wie deze challenge pas later ontdekte, mag nog altijd schade inhalen, en bijdragen posten (facebook en instagram met de hashtag #satur9sphotochallenge, zodat ik de bijdragen ook zie) of bloggen. In dat laatste geval is een linkje altijd welkom. De link naar de overzichtspagina blijft ook bovenaan op mijn blog staan.

Verder. In de eerste plaats wil ik alle deelnemers bedanken. Zij die elke week opnieuw meededen krijgen een extra pluimpje, maar ik wil gewoon iedereen bedanken voor de vele, vele mooie foto’s. Dat was de bedoeling van deze challenge, dat niets moest en alles mocht, en dus hoefde elke week meedoen ook niet.

Er zijn toch wel wat dingen die me bijgebleven zijn. Zoals daar zijn:

 • Het grote aantal deelnemers verbaasde me keer op keer.
 • Ik heb goed gelachen met mijn zelf-gecreëerde verwarring over strepen en lijnen.
 • Mensen zijn allergisch aan regeltjes (de regel van drie jaagt blijkbaar de gemiddelde Vlaming én Nederlander op de kast!).
 • Ik heb ervan genoten dat velen iets bijgeleerd hebben door deze challenge.
 • Fantastisch vind ik het als iemand zegt dat hij/zij op een andere manier naar de wereld heeft leren kijken.
 • Hier en daar zwengelde deze challenge het enthousiasme voor fotografie aan, zalig.
 • Sommige thema’s (silhouet, zonsop- en ondergang, om er maar twee te noemen) leverden ongelooflijk knappe overzichten op.
 • Met een thema knuffel/huisdier scoor je altijd. En zo kan ik er nog wel een paar noemen.
 • Sommige thema’s konden ruim geïnterpreteerd worden, en dat werd ook met liefde gedaan.

Zoals je merkt, heb ik zelf ook genoten van deze challenge. Op fotografisch vlak heb ik ook zeer veel bijgeleerd, maar daar ga ik het in een volgende blogpost nog over hebben. Op persoonlijk vlak was en ben ik blij dat de tijd en het werk die ik erin stak geapprecieerd werden, dat de challenge inspireerde om foto’s te maken en te posten, dat mensen bij elkaar gingen kijken, dat ook niet-deelnemers enthousiast reageerden, en dat initiatieven als deze verbondenheid kunnen creëren.

Ik zou hier graag een vervolg aan breien, want ik vind het zelf ook een aangename manier om te blijven fotograferen en mezelf uit te dagen om te blijven bijleren. Maar hoe en wat en wanneer, daar moet ik nog eens diep over nadenken.

En zoals hierboven gezegd: de overzichtspagina blijft staan, daar kan je altijd eens gaan kijken. En bijdragen zijn nog steeds welkom!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

27 reacties

 1. Misschien dat ik nog eens wat instuur naar je. Ik ben pas op het laatst ingestapt……….Wel heel leuk idee die challenge!

 2. Bedankt om het idee te lanceren en nadien ook nog de moeite te doen om alle inzendingen te verzamelen. Het is een mooie overzichtspagina geworden. Ik heb heel graag deelgenomen.

 3. Oud collega en blogvriendin heeft jarenlang de site stuureenfoto gehad waar ik ook een tijd lang aan mee heb gedaan.Het lastige daarbij was dat je kort tevoren pas wist wat het thema was. En Melodyk heeft lang 6 woorden en 1 beeld gedaan. Ik denk dat de mix die jij koos met overzicht heel erg goed was en ook de vrijheid daarbij. Ik heb zelf nog zin om ooit de hele challenge in 1 keer te doen, maar de tijd ontbreekt. Een wekelijkse uitdaging is voor mij ook teveel. Ik ben al blij als ik 1 blog per week haal over mijn eigen zaken. Complimenten voor het initiatief.

 4. Ik heb maar een paar foto’s kunnen bijdragen, wegens tijdsgebrek, maar ik vond het wel leuk om de bijdragen van andere bloggers te zien passeren. En ik heb wel een en ander bijgeleerd, waarvoor dank 🙂

 5. Meegedaan heb ik , doe zelden mee aan dit soort dingen maar in dit geval ook een gebrek aan “fototalent” en ook een gebrek aan animo om er iets bij te leren. ;-(
  Maar ik zag natuurlijk heel vaak de bijdrages voor bij komen van div.bloggers uit mijn leeslijst. En dat was vaak echt bijzonder. Je hebt heel veel mensen gemotiveerd, dat moet toch goed voelen.

 6. Lieve Anne, Dank je wel voor al je inzet bij deze foto-challenge. Ik vond het erg leuk om mee te doen en erg leuk om elke week weer alle inzendingen te zien. Ik moet nog 1 laatste foto inzenden en daarna wacht ik rustig/met smart op de nieuwe challenge. Idee: makkelijk op elkaar kunnen reageren, zodat we van elkaar kunnen leren.

 7. Ongelooflijk bedankt dat je deze challenge op poten hebt gezet! Ik ben intussen nog foto’s aan het nemen van de overige thema’s, want ik leer er zoveel door bij. En jawel hoor, ook hier verandert het mijn kijk op de dingen. Dus ik kan alleen maar keihard hopen dat je ook volgend jaar iets dergelijks op poten gaat zetten 🙂

 8. het vrije open format stimuleerde om mee te doen. Je voelde dat het echt geapprecieerd werd, ook al was het onregelmatig of te laat. en daarom had je wel meer goesting om mee te doen.

Zeg het eens?