Maandag 10 mei

‘s Nachts zijn we regelmatig eens wakker van de regen die luid op het dak klettert, én van de wind. Rond 4u staat Meneertje Mertens op om de hoes van de fiets die achterop hangt (en die we nog niet gebruikten, ahum) af te halen, die wappert te hard in de wind en hij is bang dat het hele zaakje gaat wegvliegen. Als de hoes weg is, is het opeens veel stiller in de camper ook.

Om 5u stond de wekker voor de zonsopgang… niet nodig. Wolken en regen. We blijven liggen tot rond 7u, drinken koffie, maken ons klaar, eten ontbijt, prutsen nog weg, en vertrekken dan. Heerlijke camping, hier komen we echt nog terug!

Meneertje Mertens wil Sygic nog eens uitproberen, wat bij mij op ooggerol onthaald wordt. En terecht: bij het afrijden van de camping wil dat kreng dat we naar rechts rijden, terwijl ik er pertinent van overtuigd ben dat we naar links moeten. Ze geeft ook 255km aan waar Google 200km aangaf, en de rit zou een uur langer duren. Veto. Spel langs de kant, Google Maps terug op en inderdaad: 198 kilometer. Tsss.

Wij weg dus. Het weer is meer dan wisselvallig, laat ons het maar zeggen gelijk het is: het is slecht. Dikke, zware wolken. Af en toe regen.

We rijden identiek dezelfde weg als in het doorrijden. Wat grappig is, we herkennen best wel veel. We rijden weer een stukje door Frankrijk en wat nog grappiger is: aan de grens begint het te gieten. Maar echt, gieten.

Als we de grens van België opnieuw over rijden, stopt het met regenen. Het is dus maar goed dat we niet naar Frankrijk konden, het weer is er veel slechter. Hehe. We rijden weer door prachtig gebied, zo vinden we de omgeving van Beauraing magnifiek. Moeten we onthouden. We zien ook veel velden met de “Waalse zonnebloemen”: koolzaad.

We stoppen aan de kerk van het gehucht Vodecée voor een plasje, een kop koffie en een koekje. Al snel wordt er op de deur geklopt, en ons beider reflex is: ze gaan ons hier wegjagen. Maar neen, niet waar. Het is een meneer wiens camper wat verder staat, die vraagt of wij interesse zouden hebben moest er een camperplaats komen in Vodecée. Hij heeft plaats achter zijn huis (een gîte) (Au cul de la sacristie) en zou er een camperplaats willen installeren. Als de gemeente akkoord gaat. En als er voldoende interesse is. Dus vraagt hij aan elke camperaar die hij tegenkomt, of die daar interesse in zou hebben Wij alvast wel! Een rustig dorpje in een mooie omgeving, laat maar komen. OK dan! Na een korte babbel keert de mens terug naar de kuis van zijn gîte, wij naar onze koffie en koekje, en daarna rijden we verder.

We rijden door de Borinage, wat we in het doorrijden blijkbaar compléét gemist hebben. We tanken in Givry, en rijden door naar Bernissart, waar we een camping gezien hebben die wel iets voor ons kan zijn. Het is even zoeken, maar met de hulp van Campercontact komt dat helemaal goed.

En jazeker, op Camping du Préau is nog plaats. We kunnen zelf een plaatsje uitzoeken bij de andere campers. We vinden de camping weer naar onze goesting. Oud en sjofel, en heel rustig. We installeren ons, bekomen even van de rit, en vertrekken dan voor een korte wandeling naar de Marais d’Harchies. Denk ik: ik heb me verkeken op Komoot, wat ik dacht dat een wandeling van 3,9km was, is er eigenlijk eentje van meer dan 8km. Oeps. Dat zien we toch niet helemaal zitten. We stappen toch  naar de Marais, en doen daar dan twee stukjes tot aan een kijkhut.

We zien mooie bloemetjes, we zien vogels, we genieten van het toch wel warme weer.

Ooit komen we hier wel eens terug voor de volledige wandeling. Want terugkomen willen we zeker: deze camping is ideaal gelegen voor vanalles wat ons aanspreekt. Vlakbij de Franse grens en Condé sur l’Escaut, vlakbij allerlei water, van hieruit kunnen we ook wel eens naar Strépy & Co… mogelijkheden zat. Wel afwachten wat de nacht zal brengen.

We keren terug naar de camper, en maken ons avondeten klaar. Daarna doen we nog een kort wandelingetje, we willen weten wat het water vlakbij de camping is, en kijken eens waar er geloosd kan worden. Het ziet er hier eerlijk gezegd zo slecht onderhouden uit, dat het pijn doet aan de ogen. Sommige plekken zijn verwaarloosd, sommige stacaravans zien er rijp voor de sloop uit. Maar de plek waar de camper staat is in orde. 

Milan de elektricien zou er een beetje misselijk van worden wellicht.

Maar we staan toch naast een hippe “pod”.

In het gouden avondlicht ziet het er bepaald idyllisch uit.

Dinsdag 11 mei

We hebben goed geslapen, op zijn minst toch door de rust die heerst op de camping. We hadden wat schrik van avondlawaai, maar het viel best wel mee. Onder de morgen ben ik wel wakker, maar niet door het lawaai. Voordeel is dat ik een uil hoor oehoeën.

Rustig ochtendgedoe in de camper.

Rond 8u gaan we betalen en trekken we weer verder. We rijden naar Gent, waar we thuis een gasfles gaan afzetten, en en passant nog een keukenrol en een fles product voor het toilet meenemen.

Meneertje Mertens wil nog eens met Sygic rijden, hij noemt het “proberen tot het goed werkt”, ik noem het koppig zijn. Nu we op bekend terrein zijn, zien we hoe ze ons vreemde toeren zou willen laten doen, en geen van ons beide is gelukkig met het resultaat. Back to Google Maps. Benieuwd of er nog een Sygic-vervolg komt? Ik ook. Let’s wait and see.

Daarna rijden we naar Janna waar een nieuwe fietsband werd geleverd, en ik neem ook haar oude fototoestel mee. Wat nu mijn nieuwe fototoestel is. Daarna gaat het naar Kruishoutem, om een andere gasfles te halen bij de gewoonlijke leverancier van DD. Kruisem, dicht bij Gent maar toch een blanco vlek in onze wandel- en fietshistorie, daar moeten we toch eens iets aan doen, want het is er prachtig.

Daarna gaat het naar Dentergem, camperplaats ’t Meikensbos, waar we eerder deze vakantie al stonden. Daar hebben we voor twee nachten gereserveerd. We hebben wat schrik van de drukte in Vlaanderen, vandaar de reservaties, maar eigenlijk hadden we toch liever een extra nachtje in Bernissart doorgebracht. Maar goed. Uiteindelijk hebben we toch een plek met elektriciteit, en zijn we tevreden.

Er wordt nu pasta aangeboden op de camperplaats, iets waar we gretig gebruik van maken. Makkelijk: potje opwarmen in de ter plaatse voorziene microgolfoven, meenemen naar de camper en smullen maar. En dat de pasta heerlijk is, lang geleden dat een “meeneempasta” me zo gesmaakt heeft. (wordt geleverd door Eetkaffee Carlito in Tielt)

Het weer is wisselvallig en onweerachtig. Meneertje Mertens herstelt de kapotte band van zijn fiets (lek gereden tijdens ons laatste fietstochtje), ik kijk Giro en haak. Meneertje Mertens haalde ook ijsjes uit de diepvriezer. Sinaasappel met chocola, wat was dat lekker zeg!

We krijgen een gigantische hagelbui over onze kop. Met donder en bliksem en al. Zicht vanuit de camper zonder neerslag.

En zicht vanuit de camper met regen en hagel.

Daarna klaart het toch weer uit, en ga ik even tot aan het bos om wat foto’s te maken met het nieuwe fototoestel.

Waarna we croque monsieurs maken, nog eens rondlopen op de camperplaats, ik dit verslag schrijf en Meneertje Mertens als vanouds de opruim doet.

Later op de avond zie ik mooie kleuren in de lucht, en doe ik nog eens een fototoerke.

De nieuwe Sint-Annakapel. De elektriciteitsdraden hangen lelijk te zijn, jammer genoeg. Thuis ga ik me eens wat verdiepen in Photoshop.

Een stukje regenboog.

Ik vind het soms wat Lord of the Rings allures hebben.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

27 reacties

 1. Die electriciteitsdraden kan je inderdaad gemakkelijk weg fotoshoppen. Maar ik vind het ook een mooi beeld nu hoor. Net als je foto’s van beregende landschappen en prachtige wolkenluchten.
  Het wisselvallige weer geeft beperkingen, maar jullie maken er zeker het beste van en genieten elke opklaring.

  1. Thuis zou ik die draden wegwerken, op reis wil ik daar de tijd niet insteken 🙂
   Goed gezien, wij hebben inderdaad genoten van elk mooi moment en van elke opklaring 🙂

 2. Ik ben eens gaan googlen naar Sygic. Kende ik niet. Wij rijden gemakkelijk op Waze, zeker als er omleidingen zijn omdat die real time verkeersinfo geeft. Onze GPS in principe ook, maar die wil altijd veel te ver rondrijden.
  Blijven gaan Anne!

 3. Weer een mooi overzicht. Net als Myriam rijden wij meestal met Waze – naar grote tevredenheid. Altijd up-to-date. Mooie foto’s, gezellig dat heerlijk genieten her en der. Ik reis graag mee.

 4. Waze is toch al bij al de accuraatste en meest actuele gids, vind ik. Mijn TomTom leidt me nogal eens onnodig om.
  Wederom genoten van je verslag en foto’s. Op naar meer en naar beter weer!

  1. Van Waze werd ik uiteindelijk ook niet echt gelukkig 🙂 Moest mijn wederhelft niet steeds vanalles willen uitproberen, we reden tevreden en gelukkig rond met Google Maps 🙂 Toch in de camper, daar kunnen we een tablet op het dashboard klemmen en dat is heel handig voor mijn slechte ogen.

 5. Kruisem is zeker de moeite om eens te gaan wandelen: Lozerbos, wandeling in de Kaaimeersen (aan de overkant van de Schelde heb je het natuureducatief centrum De Kaaihoeve), mooie wandeling in Huise & Mullem (en langs Schietsjampettermolen), …

  1. Het Lozerbos ken ik uit lang vervlogen tijden (we reden er nu ook langs). Huise en Mullem en de Schietsjampettermolen, daar zijn we al eens gaan wandelen. Schitterende streek, we gaan ze nog wat meer verkennen!
   (fyi op Instagram heeft de gemeente Huise een account met ronduit schitterende foto’s)

 6. Haha, mijn man komt ook gek als hij dergelijke elektrische taferelen ziet. Als elektricien is dat ook een doorn in zijn ogen. En ik ben echt helemaal verliefd op die foto van de smeerwortel!

 7. Ik weet bijna zéker dat ik bij dat slechte weer de verleiding niet had kunnen weerstaan gewoon lekker in m’n eigen bedje te kruipen als ik tóch even thuis moest zijn. 😉

  1. Hoefde echt niet. Ons bed in de camper is even fijn als ons bed thuis. En op ons bed thuis had ik nog lakens moeten leggen, en onze dekens en kussens lagen in de camper 😀
   (ik wilde eigenlijk niet langs huis passeren, zo geen zin in!)

 8. Wij zijn een paar jaar geleden in Condé sur l’Escaut geweest. Op de heen- en terugreis vonden we de kerk van Bon-Secours erg mooi. We hebben in de buurt van Condé sur l’Escaut langs het water en door de bossen gewandeld. En we zijn een dag naar Lille geweest.

  1. Wij zijn een beetje verliefd op de kerk (kathedraal?) van Bon Secours, en op Condé sur l’Escaut. We grijpen elke mogelijkheid aan om België uit te rijden via de N60 en zo verder naar Condé sur l’Escaut 🙂 We zijn daar ook al gaan wandelen, en ook in het nabijgelegen Beloeil. We vinden die regio zo mooi!

 9. Jullie zijn toch de zonnetjes voor mij in deze toch mindere dagen. Hopelijk komt er vlug wat beter weer aan.
  Maar jullie zijn super. Mooie foto’s die wellicht nog mooier zouden zijn bij mooi weer maar ze hebben toch iets.
  Camping du Préau zag er me op de website wel heel druk uit en ik zou nooit een ‘pod’ huren want daar krijg ik geheid claustrofobie.
  Je nieuwe camera is al goed ingewerkt!
  Geniet nog verder!

  1. We blijven vrolijk hè Veerle 🙂
   De camping zag er op de site wel flashier uit dan hij was hoor, en het was er echt wel rustig. We hebben er graag gestaan, en gaan er zeker ook terugkomen. (voor 14 euro per nacht kan je dus ook geen sjieke camping verwachten, en het is net dat wat wij zoeken)
   Zo’n pod is wel leuk om te zien, geen idee hoe ik erin zou slapen 🙂

  1. Ik kan het wel met Lightroom, als ik wat moeite doe.
   (en als het me niet lukt, kan ik nog altijd doorsturen naar mijn dochter, haha)
   Maar in de vakantie begin ik er niet aan.
   Ik wil me wel eens gaan verdiepen in Photoshop ook, hoewel ik al veel kan met Lightroom.

 10. ah in Bertem en Boutersem staat het ook vol koolzaadvelden. Prachtig net bij de buiige dreigende luchten waar de zon dan net op dat geel reflecteert tegen een gitzwarte wolk.

  jullie sygic discussie is toch wel aandoenlijk hoor. Waarom moet dat ding persé werken? Heeft dat geld gekost of zo dat het nu moet renderen?

  1. Ja, net zo vind ik die koolzaadvelden ook zo mooi!

   Het is vooral omdat Meneertje Mertens graag prutst en dingen uitprobeert dat we dit doen. Als het goed werkt, is het saai, denk ik 🙂

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: