Janna en ik vatten het plan op dat ik wat dekens zou maken voor haar Fotoschuur. Zodat ze een paar dekens zou hebben met een verhaal. Het eerste werd een gebreid dekentje, volgende aan de beurt was een gehaakte sprei.

We gingen op zoek naar een geschikt patroon. Waar ik dacht dat dat niet simpel ging worden, waren we er echt heel snel uit. Ik vond dit gratis haakpatroon van echtstudio voor oma’s sprei (ja letterlijk, ik kan er ook niet aan doen), en wonder boven wonder vond Janna het ook mooi. Dat was snel en pijnloos!

Waarop nog de beslissing moest gemaakt worden waarmee ik zou gaan haken. Het katoen van het patroon vond ik geen optie, want dan zou het deken loodzwaar worden, en dat is niet de bedoeling. Daarbij moet het deken ook veelvuldig gewassen kunnen worden, en een katoenen deken droogt erg traag.

Uiteindelijk gingen we voor de goedkope en praktische optie Stylecraft Special DK, acryl dus. Daarmee zou de sprei licht en ook makkelijk wasbaar blijven. Het garen is ook beschikbaar in veel, heel veel kleuren. Janna koos de kleur parchment, neutraal voor foto’s en mooi bij het kleurenpalet waar ze mee bezig is voor haar Schuur. Janna kocht opnieuw de wol, en ik haakte.

Het patroon ziet er op het eerste gezicht ingewikkeld uit, maar dat is het echt niet. Het komt met een uitstekende beschrijving. In het begin is het een beetje opletten, maar eens je ermee weg bent, is het echt simpel en kan je haken met verstand op nul (of ogen op de koers op TV). Het aan elkaar haken van de banen was eerst even zoeken, maar was uiteindelijk toch ook simpel. Ik vond het superleuk om te doen, en mis het nu eigenlijk wel een beetje, ik zou zo nog wel een sprei willen haken!

Het voordeel van zelf een deken of sprei haken: je kan eronder gaan zitten als het koud is!

Uiteindelijk ging het allemaal veel sneller dan verwacht, en was de sprei ruim 2 maanden voor de opening van de Schuur af.

Janna maakte wat heel mooie foto’s van het afgewerkte resultaat.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

35 reacties

 1. Zo mooi. Nu vraag ik me echt af of ik dat ook zou kunnen. Na het haken van mijn XXL granny square (140x140cm) voor op de sofa, zou ik graag nog aan een nieuw project beginnen. Ik ga het eens bekijken.

  1. Volgens mij ga jij dat kunnen. Bekijk het patroon eens maar dan nog: laat je niet ontmoedigen als je er niks van snapt. Meestal snap ik het ook maar echt als ik bezig ben. Sommige dingen zijn in het begin even kijken en aandacht erbij houden, maar na een tijdje is het echt haken met verstand op nul. En ik vond het écht tof om te maken.

 2. Hij is prachtig geworden, de kleur is perfect voor het doel lijkt me.
  Die van mij ziet er toch ietsje anders uit. Waarschijnlijk omdat ik wel katoen gebruikt heb. Mooi hoor.

  1. De kleur is inderdaad perfect voor het gestelde doel.
   Ik denk dat het er inderdaad wel anders uitziet met katoen. Maar allebei mooi 🙂

  1. Ik doe het zo graag, dat ik het geen werk vind, maar plezier. Ik miste het zelfs een beetje achteraf, zou er zó nog eentje haken 🙂

 3. Hoi,

  Prachtige deken hé! Ook ik ben deze aan het maken maar ook ik heb moeite met de banen aan elkaar te haken. Kun je mij vertellen hoe jij dat hebt gedaan ?
  Dank je wel
  Miriam

  1. Hij is echt supermooi, ook mijn dochter vindt ‘m prachtig.

   Het is al even geleden, maar als ik me goed herinner. Je haakt de eerste baan, en hecht die af. Je haakt de tweede baan. Op het einde van die baan (banen exact even lang maken) doe je 4 lussen ipv. vijf, en dan haak je een vaste in de bovenste lus rechts van je eerste baan. 4 lussen haken, vaste in de eerste lus van je tweede baan. 4 lussen, vaste in de tweede lus van je eerste baan. 4 lussen, vaste in de tweede lus van je tweede baan. En zo haak je verder tot op het eind. Normaal moet het aantal lusjes dat je opzij van je banen hebt, overeen komen, zodat je aan het eind exact uitkomt. Is dat niet zo, dan heb je ergens een lusje overgeslagen (wat ik toch wel een paar keer voorgehad heb).

   Ik hoop dat je er zo iets van begrijpt. Ik heb de eerste twee banen aan elkaar haken eens opnieuw moeten doen, omdat ik het systeem toch niet helemaal snapte en niet goed uitkwam. Maar eens je ermee weg bent, is het echt niet zo moeilijk.

   Succes ermee!!

Zeg het eens?