Gastblog: No love at first sight

Het Corona-virus zorgt ervoor dat we wellicht nog wel wat tijd in ons kot zullen moeten doorbrengen. En daarna misschien nog behoorlijk wat tijd in eigen land. Geen reis en geen reisverslagen, dus dacht ik: ik vraag aan mijn lezers en medebloggers om een gastblog te schrijven over hun woonplaats, om zo virtueel te kunnen rondreizen in België en eventueel ook het buitenland. Een oproep die gretig aanvaard werd, ondertussen hebben zich al 20 gastbloggers aangemeld! Wie dit nu pas leest en ook nog wil aansluiten, laat maar weten hè. Iedereen is welkom.

Vandaag aan zet: Lola van Lola Loves Champagne. It’s a small world, want Lola en ik blijken op een kilometer van elkaar te wonen. Als dat niet zot is!

**********

Ik vond het een leuk idee van mede blogster Satur9’s World om gastbloggers te zoeken die iets zouden schrijven over de stad of streek waar zij wonen. Met plezier ging ik hier op in, et voila.. Mijn bijdrage….

 

Gent en Lola. Dat was niet altijd een liefdesgeschiedenis. Ik draai al vééééééle jaren mee, en in mijn (prille) jeugd woonde ik achtereenvolgens in Sint Amandsberg en Heusden, allebei in de onmiddellijke omgeving van Gent. Ik ging naar school achtereenvolgens in Sint Amandsberg en Gent Centrum, dus  ik zag nu en dan wel iets van die stad. Ook shoppen en uitgaan deed ik wel eens in de Arteveldestad. Maar wat ik me vooral herinner van het Gent van mijn jeugd is de drukte, ook van het verkeer, en de vervallen toestand van héél veel gebouwen en straten/straatjes. Ik vond het er absoluut niet aantrekkelijk, en mijn liefde ging volledig uit naar Brugge.

In Brugge heb ik ook lang gewerkt en gewoond, enfin lang… van 1982 tot 1992 dus toch een tiental jaren.

Daarna verhuisde ik terug naar Oostakker, vlak bij Sint Amandsberg, en nu ben ik sedert een tweetal jaren opnieuw “gestationeerd” in Sint Amandsberg.

Gent heeft in de jaren van mijn afwezigheid niet stil gezeten. De stad evolueerde van vuil en sjofel naar …. de schitterende plek die ze nu is. Een vriendelijke oase voor de mens die rust vindt in de drukte van een gezellige stad. De prachtige historische gebouwen werden stuk voor stuk opgeknapt. Wonen werd er een privilege, wat zich jammer genoeg ook uit in de vastgoed prijzen (die behoorlijk de pan uitswingen). Fietser en voetganger werden er koning. Er is geen stad in de wereld waar ik liever kom dan op deze prachtige plek. Wanneer je komende van de Poel de Sint Michielshelling opkomt en je ziet de torens van Sint Niklaas, Belfort en Sint Baafs achter elkaar opdoemen dan sta je in bewonderende sprakeloosheid stil. Ik heb het onuitsprekelijke geluk om elke dag met de fiets naar mijn werk te kunnen rijden, en dan mag ik altijd door het centrum. Iedere keer opnieuw raakt de pure schoonheid me, zeker wanneer ik in de ochtend vroeg moet beginnen, en ik de fietspaden quasi alleen voor mezelf heb.

Gent is niet alleen mooi, het is ook gezellig. Ik vergelijk het soms met mijn vorige liefde: Brugge (hopelijk beledig ik niemand hiermee, dat is niet de bedoeling). Brugge is een schitterend juweel, maar meer een museum object. Het leeft minder. Overdag is het er vreselijk druk door de massa’s toeristen, maar van zodra die terug naar huis of hotel zijn, valt Brugge in slaap. Gent echter blijft levendig en vitaal. Er is altijd véél te beleven.

Het is ook een veilige stad. Ik heb er me nog nooit onveilig gevoeld. Ook niet ’s avonds of tijdens de nacht, al moet ik toegeven dat ik niet vaak alleen op stap ga in het donker 😉

Sint Amandsberg is ideaal gelegen voor de mens die twijfelt tussen liefde voor de stad en liefde voor de natuur. Ga ik rechtsaf als ik buitenkom dan fiets of wandel ik richting Gent Centrum. Ga ik linksaf, dan rijd ik het jaagpad op langs de Schelde (minder interessant in Coronatijden) en ben ik in een mum van tijd op allerlei prachtige natuurplekjes.

Een paar foto’s om jullie te tonen dat het écht waar is wat ik schrijf 😊

Hieronder een prachtig zicht vanop het terras van restaurant Korenlei 2, één van onze lievelingsplekjes in Gent. (Eigen foto)

Zicht op de volledig vernieuwde post en de Sint Niklaaskerk vanop de Sint Michielshelling ( gratis foto op Pixabay)

In mijn blog Lola Loves Champagne schrijf ik regelmatig over Gent, fietstochtjes rond Gent, lekkere adresjes in Gent, al ligt dat nu met de Coronacrisis wel stil. Dus als je meer wil weten over deze unieke plek, kom gezellig meelezen 😊  Lola – 26/04/2020

Verwante Berichten:

30 reacties

 1. Gent is Brugge niet, en Brugge is Gent niet. Twee mooie historische steden met elk hun identiteit. Wij komen graag eens in de Arteveldestad. De gezellige (nog doenbare (toch buiten de periode van de Gentse Feesten)) straten, het lekker eten in het Patershol. Brugge een museum dat ’s avonds stil valt? Was vroeger misschien zo, buiten de coronatijden bijlange niet meer. Brugge leeft ook ’s avonds, zowel cultureel als culinair.

 2. Een bezoek aan de stad waar ik ben geboren en waar ik van kleuterschool tot unief mijn broek heb versleten, maakt mij altijd blij. Wist je trouwens dat de huizen op de Sint-Michielshelling reconstructies zijn van begin 18de-eeuwse huizen naar bewaarde bouwaanvragen van nog bestaande of reeds gesloopte huizen? De nieuwe brug en de huizen kwamen er rond 1912, net vóór de Wereldtentoonstelling van 1913.*
  *www.inventaris.onroerenderfgoed.be

 3. Met twee zonen, twee schoondochters en vijf kleinkinderen in het Gentse komen wij er geregeld.

  En laat manlief dan nog een vurige fan van én stadsgids in Gent zijn, dan begrijp je mijn enthousiasme zeker. Via hem leerde ik prachtige plekjes (de vaak iets rustiger buurten) en historie kennen.
  En nu ook met dank aan jouw schrijven.

  Enkel het fietsen in Gent vind ik niet zo geweldig, ik heb een panische angst om in tramsporen gekneld te geraken, en de kasseien ogen authentiek, een pak minder vanop de fiets.

  Er zijn (of momenteel waren) ook heel leuke eethuisjes, ik hou van je stad.

  1. Fietsen en tramsporen dat is inderdaad geen goede combinatie.
   Een stadsgids voor die mooie stad in uw huis, goh, wat een luxe 😃.

   1. Hoewel we er zelf niet wonen, heeft manlief daar vier jaren les gevolgd in het gidsen, en is nu ‘volleerd’ 🙂
    Hij gidst er ook geregeld, althans in vroegere tijden.
    Dus ja, hij is een luxe 🙂

    1. Amai, knap. Ik merk altijd, als ik zelf verondersteld word van wat uitleg te geven over Gent, hoe bedroevend weinig ik ervan af weet om te vertellen.

     1. Sinds zijn pensioen is hij in Gent de opleiding tot gids gaan volgen. Het werd een nieuwe uitdaging, en hij is grooooote fan van de stad.

 4. Gent is inderdaad een prachtige stad en de laatste jaren helemaal opgewaardeerd, zoals wel meer steden in België. Ik denk dan met name aan Mechelen.

 5. Och Gent… Ik heb nog overwogen om naar daar te verhuizen, maar zoals je zegt hé, de immo-prijzen. Maar ik heb de positieve metamorfose van de laatste 30 jaar ook gezien en blijf er graag komen.

 6. Ik hou ook wel van Gent, maar zou er niet willen wonen. Maar we gaan er ook regelmatig om gewoon eens te wandelen of wat te kuieren door de winkels. Is het niet zo dat Gent overgenomen is door West-Vlamingen? 😀

 7. Gent is voor mij jeugdsentiment… de Vooruit, het Damberd, de Gentse Feesten, het cafe op de Vrijdagsmarkt van Walter De Buck… de naam ontgaat me… enzovoort. Ik heb zes jaar gewerkt in het centrum van Gent. Ook nu kom ik er nog vaak ivm mijn werk. Mijn dochter woont al jaren in Gent, eerst in het centrum, nu in het lieflijke Gentbrugge. Het jeugdsentiment… daar hoef ik niet meer naar terug, want dat is weg, maar ik popel om weer de grens over te gaan naar Gent. Dan gaan we samen naar Gent centrum en toont zij mij de nieuwigheden. Korenmarkt en Graslei blijven het prachtig oude kloppende hart. Leve Gent!

 8. Gent is prachtig voor zover ik het me herinner van een eenmalig 2 daags bezoek. De eerste for herken ik wel en vooral Sint Baafs zit in mijn geheugen als de mooiste kathedraal die ik ooit gezien heb. mijn geheugen zit ook nog een indrukwekkende ruïne maar het kan best zijn dat ik dingen uit Brugge en Valkenburg mix in de herinneren met Gent. Vanaf de ronde transen keek je over het water waaraan de ruïne lag. Maar misschien vergis ik me, zou toch ooit nog eens mijn herinneringen moeten verversen met nieuwe indrukken.

 9. Ik ben geboren in Gent, heb er gestudeerd en nu woon ik er nog altijd. Ik ben fier op mijn stad, maar ook kritisch. Bepaalde zaken zijn nu veel beter en de kuip is echt prachtig. Maar bepaalde wijken, waaronder de wijk waarin ik opgegroeid ben, daar is het minder fijn (en dat zien de meeste mensen uiteraard niet). De woningprijzen swingen helaas de pan uit, dus wij zijn ook moeten uitwijken naar een deelgemeente, maar daar is er meer rust en groen, dus erg vinden we dat niet. Ik ben overigens een heel slechte gids in eigen stad, ik ben nooit op de hoogte van de nieuwe hippe adresjes.

 10. Heel knap geschreven. Ging drie jaar nazr school in Gent en werkte zes jaar in Ledeberg. Het was leuk uitgaan in de buurt van het station, je kon de nacht door doen 😀. Jong zijn, lang geleden…

 11. Geen kwaad woord over “mijn” Gent, de heerlijke, unieke, gezellige, grandioze, weergaloze, authentieke stad waar ik geboren, gepokt en gemazeld ben. De onverlaat die iets anders durft beweren 😍

 12. Gent brengt studentensentiment. Daar waar ik mijn Limburgs accent leerde het zwijgen opleggen, zonder het te verloochenen. Het heerlijke accent, één van de weinige die ik niet kan nabootsen. Dat moet het wel origineel zijn ;-).

 13. Gent, we zijn er tot 2 x toe geweest en ik sluit niet uit dat we er nog eens gaan logeren om door en rondom de stad te dolen. Jullie Belgen hebben heerlijke steden om (als toerist) te verblijven.

 14. Ben er nog nooit geweest, maar in Brugge ook niet, dus… het zal ook nog even duren voor ik daar terecht kom denk, als dit ooit al gebeurd, hahaha

  Jij hebt er herinneringen en dat is anders. Mooi verteld!

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: