Het Corona-virus zorgt ervoor dat we wellicht nog wel wat tijd in ons kot zullen moeten doorbrengen. En daarna misschien nog behoorlijk wat tijd in eigen land. Geen reis en geen reisverslagen, dus dacht ik: ik vraag aan mijn lezers en medebloggers om een gastblog te schrijven over hun woonplaats, om zo virtueel te kunnen rondreizen in België en eventueel ook het buitenland. Een oproep die gretig aanvaard werd, ondertussen hebben zich al 20 gastbloggers aangemeld! Wie dit nu pas leest en ook nog wil aansluiten, laat maar weten hè. Iedereen is welkom.

Vandaag aan zet: Tamara van Meer dan Mama, een mama die ongelooflijk graag met haar gezin bezig is, maar inderdaad ook veel meer te vertellen heeft over het leven in het algemeen, en ook reizen bijvoorbeeld.

**********

Kortrijk is zeker de moeite waard om te bezoeken!

 

Natuurlijk wil ik schrijven over mijn woonplaats! Alleen… ik vind mijn woonplaats echt niet boeiend. Ik woon in een deelgemeente van Menen (West-Vlaanderen) en je kan er rustige wandelingen doen en er zijn regelmatig wel wat dingen te doen, maar echt schrijfwaardig zou ik Lauwe nu toch niet noemen.

Daarom schrijf ik liever over een stad die 5 kilometer van mijn deur is, waar ik veel te vinden ben en bovendien ook werk. Namelijk Kortrijk. In een paar jaar heb ik de stad zien opleven en is het bruisender dan ooit! Dus zet naast Brugge zeker ook de stad Kortrijk op je lijstje, wie weet kun je ze wel combineren? Ideaal voor de zomer, als we toch in ons land moeten blijven.

Ik deel je graag mijn hotspots in duo’s!

 

Twee bezienswaardigheden

Grote Markt en Schouwburgplein

Het Belfort vind je in het midden van de Grote Markt. De toren is de thuisbasis van Manten en Kalle, zij slaan er het uur. Het Belfort kun je bezoeken met een gids. Vlak naast de Grote Markt vind je het Schouwburgplein dat toch ook wel imposant is.

 

Sint-Maartenskerk

Ik ben wel een beetje een kerkmens als ik de toerist uithang, de Sacré-Coeur in Parijs vind ik bijvoorbeeld fantastisch. Nu, de Sint-Maartenskerk is geen Sacré-Coeur maar toch zeker de moeite. Het is een kerk 12e eeuw, binnenin kun je er ook fraaie schilderwerken vinden vanuit de school van Rubens.

 

Twee keer cultuur

Begijnhof – Begijnhofstraat

De naam zegt het zelf, het is een plaats waar begijntjes leefden. De 41 kleine barokke huisjes kun je nog steeds bewonderen op het plein. Het laatste begijntje van Kortrijk was Marcella Pattyn, naar haar hebben ze een standbeeld gemaakt dat je ook kan vinden in het Begijnhof. Het is gratis en toegankelijk tussen 9 uur en 21 uur. Je kunt er door de kleine straatjes lopen en meteen valt de stilte en rust op. Te midden van het Begijnhof is er ook een leuk koffiehuisje.

 

Broeltorens – Broelkaai

De Broeltorens is een belangrijk monument van Kortrijk. Het zijn twee torens die verbonden zijn door een brug. De torens stammen af van de middeleeuwse stadswallen omheen de oude stad en zijn de enige overblijfselen van de oudste stadsvestingen. Naast de Broelstorens zijn de Leieboorden die onlangs vernieuwd zijn, het is er zalig vertoeven, zeker in de zomer! Je kan er lekker zitten aan het water, genieten van een picknick of iets anders.

 

Twee keer leuk om te doen

Buda eiland

Vlak naast de Broeltorens kun je doorlopen naar Buda-eiland. Je kunt het zien als eiland omdat het redelijk ver staat van de rest van Kortrijk, hoewel het eigenlijk nog geen tien minuten wandelen is van het centrum. Toch heerst een speciale sfeer op het eiland. Het publiek is toch vooral artistieke bezoekers. Is er bijvoorbeeld de Budascoop waar je een film kan meepikken. Het zijn echter geen commerciële films, maar de betere alternatieve films kun je hier terugvinden. Op de site www.budakortrijk.be kun je de programmatie vinden. Je vindt er een beetje verder ook de Budatoren, een platform waar verschillende artiesten hun ding mogen doen. Je kan het zien als een productiehuis voor artiesten. Daarnaast heb je er de Budafabriek die ook een bezoekje waard is. Het is een plaats waar ontwerpers, ondernemers, kunstenaars, studeren en actieve burgers samenwerken. In de fabriek van 3000m³ is er plaats voor workshops, tentoonstellingen en ateliers.
Het eiland bevindt zich tussen Broelkaai, Damkaai, Budastraat en Ijzerkaai.

Groeningepoort

Ter ere van de herdenking van de Guldensporenslag werden de Groeningepoort en Groeningemonument opgericht. Ze liggen op de site van de Groeningenkouter waar de Guldensporenslag plaats vond. Het is een herdenkingsmonument dat 600 jaar na de Guldensporenslag (1302) opgericht is. Het vergulde beeld is de Maagd van Vlaanderen die met haar ene hand een speer in de richting van Frankrijk houdt. In haar andere hand heeft ze de fiere Vlaamse leeuw die de boeien verbroken heeft.

 

Twee koffiebars

Viva Sara Kaffée – Grote Markt 33

Mijn lievelingsplekje by far. Ik ga zelden naar Kortrijk zonder daar een cappuccino te bestellen (en meestal ook een moelleux, zooo lekker). Het is een behoorlijk groot gebouw dat gezellig ingericht is. Doordat veel oude koffiemolens achter glas staan, is het zelfs een beetje museumachtig. Het personeel is altijd gekleed met een jeans en bretellen om het plaatje af te maken. Je kunt er heerlijke koffie bestellen, hun zelfgemaakte sapjes proeven, lunchen of een van de dessertjes proberen. Truth be told, het is wel redelijk prijzig. Ondanks de prijs toch een must see in Kortrijk. Ze hebben er trouwens ook een klein winkeltje met allerlei koffie- en theespulletjes.

Maona – Lange-Steenstraat 23

Ik ben fan! Het is een healthbar/koffiebar in de winkelstraat waar je echt kan genieten. Ze hebben er heel lekkere smoothies. Ook de sandwiches mogen er zijn. Mijn favo? Sandwich met geitenkaas en zalm! Jammie! Ze hebben er ook heel lekkere koffies die mooi versierd zijn. Je kan er zitten op het terras of op de bovenverdieping, waar je de mensen die wandelen in de winkelstraat zonder gène kan afloeren.

 

Twee winkeltjes

Byttebier – Jozef Vandaeleplein 7a

Byttebier is een oud begrip in Kortrijk maar als je dat niet weet, zal je dat niet denken. Dit winkeltje is een lifestylewinkel waarin je vanalles kan vinden met de nadruk op interieur. Sinds kort is er ook een lunchgedeelte, La Cantine, te vinden aan de rechterkant van de winkel, die helemaal in is. Ik ben zo eentje die niet altijd reserveert en dus heb ik nog niet de kans gehad er te lunchen. Kom hier zeker eens langs als je fan bent van lifestyleboeken, interieurspullen en hebbedingetjes.

 

Boekenhuis Theoria – Casinoplein 10

Wat een mooi woord he, boekenhuis. Zoek je een boekenwinkel die heel wat extra’s aanbiedt? Dan ben je hier aan het goede adres. Het gebouw alleen al is prachtig om te zien en eigenlijk ook heel fijn om in te vertoeven. Je voelt je er meteen thuis. Het aanbod is echt heel groot en je vindt er pareltjes die je in de gewone boekhandel niet zal vinden. Je kan er koffie krijgen en een stukje taart, maar ook tal van andere dingen. Je kan je gewoon lekker vleien in een zeteltje met een goed boek. In deze Corona tijden regelen ze ook blind dates met lezers en boeken. Ik deed het en kreeg een goed boek toegestuurd, heel tof!

 

Twee keer musea

Texture Museum – Noordstraat 28

Dit was het vroegere Vlasmuseum dat van naam veranderd is. Eerlijk gezegd wist ik hiervoor niet echt wat vlas precies was. Het is een museum dat wel eens de moeite is, als je op zijn minst interesse hebt van vlas. Zegt het je niets, is het waarschijnlijk een tikkeltje saai. Je kunt de revolutionaire ontwikkeling volgen die de vlasnijverheid teweegbracht. Dit museum is ingericht in drie kamers. Er is de wonderkamer waar je kunt ontdekken, proeven, voelen en testen. De leiekamer geeft het intens verhaal weer van de vlas- en linnennijverheid. Als laatste heb je de schatkamer waar je je kunt verbazen over de schitterende damasten, kant, handwerk en fijne weefsels.

Kortrijk 1302 – Begijnhofpark dicht bij de Houtmarkt

Zoals de naam al doet vermoeden, spreekt dit museum over de Guldensporenslag. Je wordt meegenomen naar een ontdekkingsreis in de geschiedenis, waar je een inzicht krijgt over de oorzaken en gevolgen van het conflict. Je vindt er niet zo veel oorspronkelijke voorwerpen, maar het is zeker een bezoek waard. Aan de hand van een audiogids word je rondgeleid in het museum. Met een beetje geluk kan je er nog een tentoonstelling meepikken. Ook leuk met de kinderen die de replica wapens eens kunnen vastnemen.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

21 reacties

 1. Bijgeleerd hier! Ben je bij Byttebier al eens boven geweest? Daar zit Garderobe, vintage merkkleding en tassen van grote merken. Ik zoek Maona op. Ik loer ook graag mensen af 😁.

  1. Leuk! De koffiebars zijn zeker de moeite, je hebt ook Malmo aan het water, die heerlijk is om te lunchen. Hou je meer van de taart bij de koffie, dan moet je bij Tarterie zijn 🙂

 2. Kortrijk, voor mij zo herkenbaar, ook al woon ik momenteel 100 km ervandaan.
  Maar de geregelde bezoekjes blijven en worden gesmaakt. Een heerlijk stad!

  Het begijnhof met zijn huis van de juffrouw!! Ben je er al eens gaan lunchen? Prachtig décor en stil kader.
  Het lezen hier doet me weer sterker verlangen naar een uitstap, terug het gewone leven in.

  Dank voor je inspiratievolle schrijven.

  1. Dank je wel! Ik vind het ook een heerlijke stad! Het Huis van de Grootjuffrouw is inderdaad ook zo’n fantastisch plekje, maar is onlangs overgenomen door andere eigenaars, en heet nu Huyze Begga. Daar ben ik zelf nog niet geraakt, maar hoor ook wel positieve dingen. De locatie alleen al is super, he

 3. Hoi Tamara, al walsend met jou doorheen Kortrijk, krijg je meteen een gevoel van gezelligheid en knusheid. Niet alleen heeft de stad een belangrijk historisch verleden, men heeft de geschiedenis ook een waardig heden weten te bezorgen. Om dan nog maar te zwijgen van de sneukelronde, wat een aanbod! Niet alleen ben je erin geslaagd een flatterend beeld van je stad op te hangen, je hebt ons bovendien doen watertanden.

  1. Wat een heel mooi compliment, dank je wel! Ja, de toerist uithangen bij mij = veel koffietjes en sneukelingen, nu je het zegt had ik daar eigenlijk nog niet bij stilgestaan. Altijd welkom in het mooie Kortrijk! 😀

 4. Aha, de laatste keer dat we er waren, met Music For Life, viel het ons een beetje tegen. Misschien omdat het nog schemerde en we veel niet gezien hebben 😉 Maar dankzij gids Tamara kennen we nu de leuke plekjes zodat we er binnenkort, hopelijk in de “kom maar terug uit uw kot” periode, eens terugkeren. Wat ons wel opgevallen is toen, Kortrijk is heel fiets-minded en dat vinden we al “top” 😉

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: