Vanaf nu schrijf ik op zondag voor onbepaalde tijd een blogbericht over iets wat me bezighoudt.

Als je de WP app gebruikt, ken je ze wel, die daily prompts. Af en toe hou ik er eentje bij in mijn concepten omdat ik er wel eens op wil antwoorden.

What major historical events do you remember?

Bij die vraag denk ik meteen aan de aanslagen op de WTC-torens in New York. 9/11. Herinner ik me nog heel goed.

Het was een doodgewone dag, en net voor ik rond 3u10 naar school vertrok om de kinderen te halen, hoorde ik op de radio over een vliegtuigje dat in een WTC-toren gevlogen was. Toen leek alles nog normaal, en leek het een fait divers.

Toen ik met de kinderen terugkwam van school, was er een mailtje van een Nederlands Smashing Pumpkins-maatje, Jeroen. Er stond maar Ć©Ć©n zinnetje in: Zet je TV aan!

OK dan. TV aan. Extra nieuwsuitzending: er was een vliegtuig in de WTC-torens gevlogen. Ondertussen was het al geen vliegtuig meer, maar een groot vliegtuig. Er waren beelden. Verontrustend.

En toen vloog er een ander vliegtuig in de andere toren. Meer dan verontrustend. ZĆ©Ć©r creepy om te zien. Je zag het gewoon voor je ogen gebeuren. De impact, de rook. De sirenes, het geschreeuw.

Het blijft bij, die beelden. De staalblauwe hemel. Die rokende torens. De paniek rond die torens. De paniek in die torens, waaruit mensen hun dood tegemoet sprongen.

En toen zakte de eerste toren in elkaar. Ik was ineens echt doodsbang. Samen met het nieuws van de aanslag op het Pentagon: het kon niet anders dan dat Wereldoorlog III uitgebroken was. Ik stond voor mijn TV en ik was bang.

Janna (toen 8 jaar) herinnert zich dat moment nog, dat ik naar de televisie keek en bang was, waardoor zij ook bang werd. En wie was er niet bang, op die angstwekkende momenten, die je gewoon vanuit je woonkamer live meemaakte.

Welk historisch moment herinner jij je nog alsof het gisteren was?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

27 reacties

  1. Dat herinner ik me ook nog goed wabr voor ons was 9/11 geen gewone dag. Het was onze 25ste huwelijksverjaardag en we hadden een etentje gepland. In plaats daarvan hebben we de hele avond voor de TV gezeten.

  2. De treinkaping bij De Punt en de gijzeling van de school in Smilde. Beide in 1977 herinner ik me nog. Ik was toen 18 en was er net al half Nederland helemaal door van slag. De nieuwsvoorziening was toen nog heel anders als nu.

    1. Ja, dat is echt een enorm verschil hĆØ.
      Over die treinkaping heb ik als tiener een jeugdboek gelezen, dat me altijd bijgebleven is.

  3. 9/11 ga ik nooit vergeten: was aan het werk, had een afspraak op kantoor en de man kwam totaal overstuur binnen. Tussendoor proberen nieuws te sprokkelen online en hele avond voor de TV gezetten en verbijsterd naar de beelden gekeken. Denk eigenlijk niet dat er veel mensen zijn die niet meer weten wat ze die dan aan het doen waren.

  4. Het Varkensbaai-incident in Cuba vond plaats in 1961 toen Cubaanse ballingen, gesteund door de VS, een invasiepoging deden in de Varkensbaai om Fidel Castro’s regime omver te werpen. Het werd een grote mislukking en versterkte alleen maar de positie van Castro in Cuba. Dit incident leidde tot de Cuba-crisis. We volgenden het op radio, TV was er niet bij ons. Angst, angst, oorlog, VS vs Rusland. Hamsteren voeding en suiker. Dreigend conflict. Ik was 8 jaar

    1. Ook ik herinner me nog perfect waar en hoe ik met ongeloof dat nieuws volgde. Het leek een droom, die heel stilaan hier bij mij een vreselijke realiteit werd. Die beelden vergeet ik nooit meer.
      Heel bizar moment voor mij was ook toen BelgiĆ« in maart 2020 op slot ging, we zaten met vriendinnen rond de tafel en dachten ‘ditbkan toch niet?’

      1. Dat moment dat BelgiĆ« op slot ging, dat herinner ik me niet exact. Ik herinner me wel een aantal sleutelmomenten, voor mij dan: aan de Gentse stadshal staan waar niemand was, de lege Graslei en Korenlei, de lege stadsring rond Gent…
        (fietsen was toen wel echt za-lig!)

  5. Behalve uiteraard 9/11 staat ook het zinken van de Herald of Free Enterprise stevig in mijn geheugen gegrift. Ik was er in die dagen vrij dicht bij betrokken.

    1. Oei, dat klinkt maar vies.
      Maar nu je het zegt: dat is een moment dat ik me ook nog goed herinner. Dat en het Heizel-drama.

  6. 9/11 en het zinken van de ferry in Zeebrugge staan ook nog op mijn netvlies. En in het rijtje van ‘waar was je toen dit of dat gebeurde’ reden wij onze wagen total loss in Wales, met op maandag een snelrecht procedure voor de rechtbank. We werden door de politie naar een verplichte B&B gebracht, en daar condoleerde de uitbaatster ons met het overlijden van onze koning Boudewijn.

  7. Ik herinner me dat ook nog. Ik zat te wachten met watcollega’s om aan een vergadering te starten toen een collega geagiteerd binnen stapte met de boodschap ‘new york wordt gebombardeerd’. Dat bleek niet helemaal juist maar het was wĆ©l vreselijk …

  8. 9/11 en de aanslag op Zaventem herinner ik me ook alsof het gisteren was. De eerste aarzelende woorden erover op de radio, dan de bevestiging van wat er gebeurd was, het in paniek bellen naar vrienden die ik Brussel aan de slag waren, … Vreselijk.

    1. Ja, wij zaten toen ook wel aan het nieuws gekluisterd. We hadden toen een kantoor in Brussel dat er niet echt ver vandaan was, en er waren ook wat collega’s onderweg toen.

  9. Er zijn helaas mƩƩr van die angstige en indrukwekkende gebeurtenissen, gijzelingen, kapingen, smeltende kernreactors neerstortende vliegtuigen enz. enz. Maar die jij noemt had wereldwijd misschien wel de meeste impact.

    1. Ja, zeker. Die Iraanse gijzeling in 1979. Tsjernobil, wat ons ook verontrustte (en meer dan dat). Enzovoort enzovoort.
      Ik herinner me ook nog een ramp op een camping in Spanje met een gastank of zo, heel veel mensen overleden daar.
      En een vrachtwagen die op hol sloeg op een afdaling in de Ardennen.

  10. Het was de dag dat ik niet werkte. Destijds was ik werkzaam voor een Amerikaanse multinational. Mijn baas belde en zei, zet je tv aan NU.
    Ik dacht dat het een grap was…
    Wat een zwarte en zware dag en de periode daarna. Nog nooit zoveel paniek en ook haat meegemaakt op de werkvloer.
    Mijn historisch moment dat ik me herinner: de moord op Pim Fortuyn. Live op de radio. Ik was op weg in de auto mijn zoon van voetbaltraining halen. Hij voetbalde in Belgiƫ.
    Toen ik arriveerde in St Niklaas was ik totaal van slag.
    Men begreep er niets van. Het was natuurlijk een Nederlandse aangelegenheid

  11. Oh ja en Tsjernobil uiteraard. Ik was (eindelijk) zwanger van onze oudste zoon.
    Na een aantal miskramen ging het dit keer goed. Ik was zo bang dat die ramp iets zou overdragen op mijn ongeboren kind.

Zeg het eens?