Het zijn binnenkort verkiezingen, dus vliegen de slogans weer rond onze oren.

Een tijd geleden zag ik er in de auto eentje passeren van de cd&v, en ik dacht dat ik het niet goed gezien had. Ik ging wat opzoeken, maar vond online niks terug.

Tot ik een tijdje later de slogan opnieuw zag. En mijn vermoedens bevestigd werden.

wat écht telt
uw welzijn
uw geld
uw veiligheid

Ik was geshockeerd, echt waar. Wat een diep ellendige slogan. We hebben het over te cd&v. De vroegere CVP, de Christelijke Volkspartij, op haar beurt weer opvolger van het Katholiek Verbond van België. De katholieke partij. De christelijke partij. De tsjeven. cd&v, Christen-Democratisch & Vlaams.

Zeg nu eens, waar vind je “christen” in deze slogan? Respect? Gelijkwaardigheid? Naastenliefde? Menselijke waardigheid? Straalt die slogan die waarden uit? Ik dacht het niet.

Wat mij betreft straalt de slogan egoïsme uit. Ik ik ik. Mijn welzijn. Mijn geld, belangrijk jong. Mijn veiligheid. Die laatste, wat bedoelen ze daar eigenlijk mee?

Echt, ik gruwel ervan. En dan deze nog:

een deftig leven, in een deftig land.

Que? U zegt? Deftig? Wablieft?

Deftig? Wat is deftig? Wat bedoel je met deftig? Gaan we terug in de tijd?

Het klinkt voor mij allemaal erg vies. Ver van de ideologie van de christelijke normen en waarden. Egoïstisch, terugplooiend op zichzelf, bange blanke man, eerder teruggrijpend naar de katholieke normen van weleer dan naar de christelijke waarden.

Zelf ben ik absoluut geen tsjeef (ik hoor hier en daar galmend gelach opgaan), maar die christelijke normen en waarden, die liggen toch niet zó ver van de waarden die ik zelf aanhang. Maar dit hier? Euh, nee.

Trouwens, toen ik op zoek was naar die “deftige” slogan, kwam ik deze toespraak van huidig cd&v-voorzitter Sammy Mahdi tegen. Respect voor wat écht telt.

Je moet eens in die tekst zoeken op het woord “deftig”. Onwaarschijnlijk hoeveel keer dat woord oplicht.

De cd&v wil een warme volkspartij zijn. Uit bovenstaande slogans vind ik dat niet echt blijken.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

21 reacties

  1. Inderdaad een slogan die eerder negatief overkomt dan positief. Voor mij hoort geloof niet thuis in de politiek. Ik ben al heel tevreden wanneer men gewoon fatsoen kent, goede normen en waarden nastreeft meer hoeft het niet te zijn.

    1. Voila, zo denk ik er ook over.
      Hier is religie en politiek altijd wel verweven geweest. Nu minder dan vroeger, maar vroeger was het echt wel de clash van de katholieken en de goddelozen, of zo leek het me toch.

      1. Er zijn hier ook nog wel politieke partijen met een geloofsinslag, maar het heeft tegenwoordig toch wel wat minder invloed . Vroeger was het geloof , welk geloof dan ook, veel belangrijker.

        1. Klopt helemaal. Hier ook. Ze dragen wel hun erfenis mee, en dat speelt soms nog wel. Dat ze de c van christelijk in hun naam behouden hebben, ook.

  2. Politiek zou zonder het slechte geheugen van de mensheid helemaal niet mogelijk zijn. Ik laat me er zo weinig mogelijk mee in. Daar valt wat voor te zeggen, daar valt wat tegen te zeggen. Eén ding echter: democratie is in ons land een hol begrip, heden nog holler dan ooit tevoren.
    Veel kiesgenot.

    1. Dat democratie in ons land een hol begrip is, ik weet niet of ik het daarmee eens ben. Meer dan ooit tevoren? Ik denk eigenlijk dat het vroeger niet anders was.
      Normaal gezien ben ik “fan van” de stemgang, dit jaar zal het toch anders zijn denk ik. Er zal niet veel stemgenot aan zijn.
      En ik worstel daarmee hè, want ik ben nooit anti-politiek geweest.

  3. In Nederland een klucht of is het drama in veel bedrijven. Schiet mij maar lek denk ik als ik het gedraai en gekonkel hoor en zie

    1. Erg hè. Nederland heeft ons wel ingehaald qua kiesgedrag, het is misschien zelfs allemaal nog net wat erger bij jullie nu.

    1. Misschien moet ik ook maar eens wat programma’s gaan lezen. Ik weet sowieso wel dat ik bang zou zijn moest VB aan de macht komen.

Zeg het eens?