Het Scout Tee patroon van Grainline Studio kocht ik lang geleden, toen ik nog maar pas gestart was met naaien. Toen ik nog héél veel moest leren, bijvoorbeeld dat er naaipatronen zijn voor geweven stof (die niet rekt, zoals katoen) en voor gebreide stof (die wel rekt, zoals tricot of jersey). Wat een leerproces heb ik sinds dan doorgemaakt.

Ik wil voor deze zomer een voorraadje shirts dat licht en luchtig is, omdat we plannen hebben om naar de zon te trekken. En ik ondertussen ook weet dat zwarte shirts echt niet kunnen als we moeten rijden op dagen dat de zon meedogenloos schijnt.

Enter wat fleurige katoentjes, en ook gekleurde tricot. En uit mijn patronenkast viste ik wat verschillende shirt-patroontjes. Dus ook het oudje Scout Tee van Grainline Studios. Een heel eenvoudig, goed patroon.

Ik maakte het in maat 16, strikt genomen een maat te groot, maar ik wil dat die shirts vooral heel makkelijk en los zitten en nergens tegentrekken.

De eerste versie vond ik best wel OK, ik deelde al eens een foto.

Maar eigenlijk was ik echt niet tevreden. Teveel fouten, en een biasband die ik weer echt niet zorgvuldig genaaid had. Waarna ik echt wel moest toegeven voor mezelf: dat komt doordat ik niet genoeg zie. Het is er het laatste jaar zeker niet op verbeterd. En als ik dan een naad moet volgen in dezelfde stof, dan zie ik het gewoon niet. Punt.

Dus ging ik op zoek naar oplossingen. Mede-naaister-blogster Djaktief gaf al eerder naailes en/of -assistentie aan slechtziende en blinde mensen, dus ging ik bij haar te rade. Wat dus een fantastisch idee bleek. Ze gaf me een aantal zeer bruikbare tips, waarmee ik aan de slag ging.

Ik probeerde zelf eerder al washi-tape, maar dat hielp me niet voldoende. Dorothé dirigeerde me richting magnetische zoomhulpjes, die ik bestelde. En ook een extra lamp voor op mijn naaitafel.

Ze raadde me ook aan veel meer te rijgen, en daar startte ik mee voor het volgende shirt. En dat was echt wel de wonder-oplossing. Alles viel mooi ineen, ik vond de afwerking mooi en veel zuiverder. Hoera voor Dorothé!

Voor een volgend shirt neem ik misschien een paar centimeters breedte weg, maar als licht en luchtig shirt voldoet dit helemaal.

Mevrouw de Fotoschuur maakte wat foto’s voor me, waar ik ook blij mee ben, en die me ook aanzetten om nog eens over een naaisel te bloggen.

Stof: katoenpopeline van stoffen.net.

Zomen afgewerkt met de coverlock.

Biasband aan de hals veeeeeel properder afgewerkt.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

8 reacties

  1. Er zijn bijna geen problemen die bloggers onderling niét op kunnen lossen, heerlijk toch. En Dorothé is is wel één van de meest behulpzame bloggers. Die hals ziet er inderdaad véél mooier uit dan bij eerder shirts.

    1. Ja, dat is echt wel fantastisch aan de blogwereld hè. Kennis wordt gedeeld. Dorothé is echt een schat van een mens. Ik leer nog altijd bij 🙂

Zeg het eens?