Ik wil hier weer wat meer over mijn creatieve projecten schrijven. Ik deed dat de laatste tijd minder, maar mis het soms wel, ook omdat ik zelf in mijn blogposts kan gaan zoeken naar info, als ik eens iets opnieuw wil maken. Zoals in onderstaande blogpost: het patroon, de maat, de wol die ik gebruikte…

Het afgelopen half jaar breide ik de Purl Code Cardigan. Ik wil kleren maken die praktisch zijn, die ik goed kan gebruiken. Zo draag ik in de winter bijna altijd een vest boven mijn shirt, ik hou van me kleden in laagjes (in de winter meestal 3: een shirt zonder mouwen, een shirt met lange mouwen of een kleedje met lange mouwen, en een vest).

Ik deed een half jaar over dit vest ja, met onderbrekingen natuurlijk. Ik naaide én breide ondertussen andere dingen, op de warmste dagen van de zomer brei ik minder, en op reis startte ik ook met een ander project.

De Purl Code Cardigan vond ik op Ravelry, een kooppatroon maar voor een zeer bescheiden prijsje.

De wol is Friends Extra Fine Merino, in kleur antraciet. De wol mag in de wasmachine, iets waarop ik meestal toch probeer te letten. Ik denk dat ik 10 bollen kocht, waardoor de prijs per bol al wat minder is dan het geafficheerde bedrag.

Het begin was moeilijk, het duurde even voor ik de juiste naalden te pakken had. Waarna het toch zoeken bleef, want het eerste resultaat vond ik niet mooi.

Ik heb mijn vesten ook graag ruim, en de eerste poging was te klein. Uittrekken en herbeginnen, in een grotere maat (een beetje een vreemde maatvoering in het patroon, en ik ging daarbij van maat 3 naar maat 5). Maar toen was ik toch wel goed vertrokken.

Ik brei meestal voor TV, ook op reis.

In de zomer lag het wat stil, breien met een warme gilet op schoot is niet echt fijn in de hitte. Top down gebreid, alles in één stuk. De mouwen moet je daarbij op een wachtnaald zetten, en later werk je ze af. Op sommige delen heb ik toch wel gezweet, ook zonder zomerhitte. Maar ik ben wel blij met hoe het ging.

Het patroon heet de Purl Code Cardigan omdat je er morse-code kan inbreien, een heel leuk idee, maar ik vergat het keer op keer, dus is het bij mij een Purl Code Sans vest geworden. Ik zag nu dat er ook een patroon voor een trui is, misschien doe ik dat nog wel eens later, met morsecode deze keer.

Het vest was klaar, alle draadjes waren ingestopt, delen moesten er niet aan elkaar genaaid worden, de knoopjes lagen klaar, maar het duurde nog even voor ik me ertoe kon zetten die eraan te naaien.

Maar kijk, het is af. En ik ben er heel blij mee. Ik had het wel moeten blocken, maar ik heb daar zo’n hekel aan. Het boordje had er wel deugd van gehad.

In Gent zeggen ze (of zeggen ze dat elders ook? Geen idee): Zijde blij? Danst ne keer. Zonder danspartner gaat dat zo:

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

13 reacties

 1. Wat is blocken? Ik leer hier veel bij over breien.

  Herkenbaar dat het vaak lastiger is dan je denkt om het passend en kloppend te krijgen.

  Herkenbaar ook dat je voor de afwerking moed moet verzamelen.

  Het resultaat is echt heel mooi geworden.

  1. Blocken is het vochtig maken en vervolgens opspannen van je breiwerk of haakwerk om het in de goede vorm te krijgen.

   https://ullawol.be/blogs/nieuws/breien-hoe-moet-ik-blocken#:~:text=Wat%20is%20blocken%3F,of%20accessoire%20in%20elkaar%20zet.

   Mijn grootmoeder deed dat ook, zeker als ze haar gehaakte kleedjes voor de zetels gewassen had, dan moesten die mooi in vorm gedroogd worden.

   Fijn dat je wat bijleert 🙂 Sommige dingen blijven inderdaad wat moeilijk, en zoeken tot het goed is.

   Dankjewel 🙂

    1. Leuk, ik volg je nu. Eigenlijk is Pinterest echt wel een goeie manier om dingen bij te houden. Ik heb het lang veel minder gebruikt. Misschien moet ik de chaos van ideeën, patronen en technieken daar wel eens ordenen.

Zeg het eens?