Na de fotografie-tag ontstond een beetje discussie: fotograferen in RAW-formaat of niet? Ik dacht, ik schrijf daar eens een blogpost over, en omdat een idee bij mij nooit alleen komt, groeide in mijn hoofd en in mijn notitieboekje al snel een reeksje over dilemma’s in de fotografie.

Het eerste dilemma dus: in RAW-fomaat of JPEG fotograferen? RAW of JPEG fotograferen en al dan niet bewerken, het zijn twee discussies die nauw aan elkaar gelinkt zijn. Toch ga ik proberen deze in twee verschillende blogposts te behandelen.

Het verschil tussen RAW en JPEG vergelijk ik soms met het verschil tussen een audio of ook bijvoorbeeld FLAC bestand en een MP3. Een MP3 neemt veel minder plaats in, en als je er in je auto of met je oortjes naar luistert, klinkt die ook heel goed. Maar als je ‘m op je goeie geluidsinstallatie gaat afspelen, merk je toch dat de geluidskwaliteit minder is, en wil je terug naar je originele audio-bestand.

Een RAW bestand is veel groter, maar bevat dus ook veel meer details, waar je veel meer mee kan aanvangen. Een JPEG is kleiner, maar bevat ook veel minder informatie. En, detail (waar dus die audio-MP3 vergelijking niet opgaat), een JPEG is ook reeds bewerkt.

Zowel foto’s in RAW als in JPG formaat hebben dus voor- en nadelen. Ik lijst ze hier eens op.

RAW – voordelen:

 • een bestand met veel meer gedetailleerde informatie
 • je beslist zelf hoe het eindresultaat eruit ziet
 • fouten kunnen grotendeels gecorrigeerd worden

RAW – nadelen

 • foto’s moeten altijd bewerkt worden
 • grote bestanden

JPEG – voordelen

 • kleine bestanden
 • je moet de foto’s niet noodzakelijk nog bewerken

JPEG – nadelen

 • je hebt weinig controle over het eindresultaat
 • fouten (overbelichting, onderbelichting…) zijn moeilijk te corrigeren

In de keuze of je voor RAW of JPEG gaat, denk ik dat het vooral gaat over welk belang fotografie voor jou heeft. Zijn foto’s voor jou snapshots, herinneringen aan een vakantie, foto’s van het moois dat je tegenkomt in je leven, foto’s die je meteen wil delen zonder er verder werk aan te besteden? Dan blijf je best bij het JPEG formaat.

Wil je je meer toeleggen op fotografie zelf, op de technische aspecten, wil je je foto’s nabewerken? Dan ga je misschien beter voor RAW. Een JPEG kan je per definitie niet goed nabewerken, behalve het rechttrekken en eventueel croppen (daar al: afhankelijk van de kwaliteit/grootte van je JPEG).

Is bij RAW de grootte van de bestanden je enige struikelblok? Dan kan je bijvoorbeeld in RAW fotograferen, je beste foto’s bewerken en het resultaat bewaren als JPEG. De RAW bestanden kan je daarna verwijderen, waardoor je veel plaats bespaart.

Ik heb zelf met mijn Nikon lang in JPEG gefotografeerd, een tijd dubbel in beide formaten, en nu enkel nog in RAW. Op mijn telefoon gebruik ik enkel JPEG.

Mijn telefoon gebruik ik dus voor de snapshots, de vakantieherinneringen, de foto’s die ik maak om bloemetjes of vogels te identificeren in PlantNet of Obsidentify, foto’s om snel te delen, en nog zoveel meer. Die foto’s zijn JPEGs, die ik niet meer bewerk. Behalve de horizon rechttrekken, want ik heb een hekel aan de zee die leegloopt.

Snapshot

Mijn Nikon camera gebruik ik voor de “goeie foto’s”, de foto’s waaraan ik meer werk besteed, zowel bij het plannen, fotograferen als bewerken.

“Goeie foto”

In onze vakantie van 2020 maakte ik met mijn Nikon enkel JPEG foto’s, iets wat ik me nu beklaag, want die foto’s kan ik dus niet meer proberen herbewerken, nu ik zoveel meer weet over de technische kant van fotografie.

Meer info? Hierzo en hierzo.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

36 reacties

 1. Sinds kort weet ik dit ook, vanuit de lessen fotografie. Nu weet ik ook de knop op m’n camera staan om dat in te stellen. Tot dan bewerkte ik JPEG foto’s in Lightroom Classic (LRC). Ook hooglichten kon ik op die manier bewerken. Het grote nadeel aan RAW vind ik, dat het langer duurt voor het is opgeladen in LRC. Ik houd het voorlopig op de combinatie van zowel JPEG als RAW bij het fotograferen, door die instelling op m’n camera. Ik kan dan nog altijd kiezen hoe of wat.

  1. Inderdaad, zo hou je beide opties open. Heb ik ook een tijd gedaan.
   Ik gebruik nu Camera Raw (een soort “kloon” van LightRoom), en ik vind dat het daarin wat sneller gaat. Hangt natuurlijk ook wat af van hoe krachtig je computer/laptop is.

 2. Nou precies dat hè. Dus als je -zoals ik- niets aan bewerkingen doet (behalve dan verkleinen en comprimeren omdat dat minder blogruimte in beslag neemt) .. heeft het dus geen zin om met raw te fotograferen 🙂

 3. Mooi Mont Saint Michel 🙂 Ik fotografeer graag maar houdt mij minder bezig met het theoretische, ik heb een Sony die automatisch is ingesteld en een Canon die wel op Raw staat, die laatste gebruik ik minder omdat deze groter is en de Sony compacter.

    1. Ik ben er lang geleden eens geweest (1989 of zo, 1990), en dan een paar jaar geleden ook. Er is nu een camperplaats van Camping Car Park daar vlakbij, en ik wil er eens een paar dagen heen, ook om mooie foto’s te maken 🙂

 4. Ik heb het allemaal gekund en geweten maar ik heb de energie niet meer om het te doen. Ik richt me nu vooral op het verhaal dat de foto’s.e vertellen en besteed de tijd aan het maken van albums voor het ordenen en toegankelijk maken daarvan.

 5. Ik werk altijd in jpeg maar bewerk mijn foto’s ook altijd. Ik bewerk vaak de belichting, verscherp ze altijd een ietsje, zet kromme of scheve gebouwen recht, en knip wat bij. Soms doe ik ook iets aan de kleurintensiteit. Ik bewerk in een oud en onbekend gratis fotobewerkingsprogramma (helicon filter versie 4.93) . Ik weet niet of in RAW fotograferen met dat programma veel meer extra’s zou bieden. Soms overweeg ik om toch eens over te stappen op een meer gekend fotobewerkingsprogramma, maar die kosten me wat te veel … . E dit programma ken ik ondertusen op mijn duimpje, wat ook handig is.

  1. Eerlijk gezegd: als je tevreden bent, waarom zou je veranderen. Never change a winning team 🙂 Ik herinner me je foto’s van je dahlia’s: schitterend.

 6. Sinds een paar maande fotografeer ik in RAW & JPEG. Want idd, die RAW bestanden kan je beter bewerken 🙂 Ben wel eens benieuwd naar welke standaarbewerkingen jij sowieso altijd uitvoert op een RAW foto, dus misschien stof voor een volgende blogpost? 😉

  1. Vrijdag komt er een blogpost over hoe ik fotobewerking zie 🙂 Ik zal er voor jou mijn standaardbewerkingen bij zetten 🙂

 7. Welk programma gebruik je om RAW-foto’s te bewerken? Is zulks vrijelijk verkrijg- dan wel downloadbaar?
  P.S.: Ik werk enkel op een desktop.

  Helder geschreven toelichting, trouwens!

  1. Ha, dankjewel, da’s een fijn compliment.
   Ik gebruik zelf LightRoom (Camera Raw) en Photoshop (minimaal), die zijn niet gratis.
   Voorlopig kan ik je als gratis programma GIMP aanbevelen. Verwacht je wel aan een steile leercurve.
   Vrijdag komt een tweede blogpost over het bewerken van foto’s, ik zoek ondertussen nog eens op welke andere mogelijke programma’s er zijn.

 8. Altijd RAW. Zelfs toen ik sport fotografeerde. Niet in de beginjaren 2000. Ik publiceerde 100 foto’s na één match en bekeek en behandelde ze één voor één. En dan zeggen mensen nog, het is maar op een knopje drukken 😃. Maar herken elke foto die ik gemaakt heb 😇

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: