In de ban van tags en stokjes. Vandaag: de fotografie-tag, die ik vond bij Regenboogbui.

Wat was je eerste eigen camera?

Mijn eerste eigen camera… daar moet ik al eens hard over denken. Ik denk dat mijn eerste camera deze was, eerst jarenlang gebruikt door mijn ma en daarna bij mij beland. De allereerste basis van fotografie kreeg ik eerder al ingelepeld door Herman, met zijn analoge Minolta SR-T 101. Dat mooie beestje ligt nu bij Janna.

Waar maak je het meeste foto’s van?

Ik maak het meeste en het liefste foto’s van zonsopgang, gouden uur en blauw uur. Daar gaat mijn voorkeur naar uit. Zonsondergang mag ook natuurlijk, maar daarvoor mag het niet te laat op de dag zijn. Verder maak ik ook veel landschapsfoto’s. En foto’s van bloemen. Ik probeer ook vanalles uit, om ervan te leren, waarbij ik merk dat portretfotografie echt niet mijn forte is, en ik af en toe wel eens te vinden ben voor een zot experiment.

Met welke app bewerk je je smartphone foto’s het liefste?

Mijn smartphone foto’s bewerk ik weinig tot niet. Die rollen al bewerkt je fotocamera uit. Hoogstens wat bijknippen en de horizon rechttrekken. Dat doe ik gewoon met de standaard fotosoftware van Samsung. En zijn ze niet mooi, dan is dat maar zo.

Hoe bewerk je je foto’s die je maakt met je camera? (<= extra vraag die ik toevoegde)

Het bewerken van foto’s is voor mij een leerproces. Ik maak foto’s in RAW-formaat, die foto’s moet je sowieso bewerken, die komen nogal vlak en saai uit de camera. Ik begon in Adobe LightRoom, Mevrouw de Fotoschuur gaf me een introductie in de basics. Gaandeweg leerde ik LightRoom wat beheersen. Ik bleef echter worstelen met het catalogiseren van de foto’s in LightRoom. Die dingen nemen behoorlijk wat plaats in, en ik kon er gewoon moeilijk mee overweg.

Tot ik eindelijk, na lang twijfelen, een online cursus Photoshop volgde. Volg, de cursus blijft voor altijd in mijn bezit, en ik ben nog lang niet door alles heen geraakt. In die cursus wordt natuurlijk ook LightRoom behandeld, maar, grote máár: de mens van de cursus gebruikt Camera Raw, en niet LightRoom. Ik heb ondertussen een Adobe abonnement met Photoshop en LightRoom, en Camera Raw zit daar ook in. Camera Raw is een soort kloon van LightRoom, maar dan met een ander, veel gemakkelijker systeem van catalogiseren. Ik ben verkocht, ik gebruik alleen nog Camera Raw en mijn workflow is veel efficiënter geworden.

Wat is je favoriete zelfgemaakte foto?

Dat is moeilijk kiezen. Ik maak een carrousel van 5 foto’s.

Hoeveel foto’s maak je gemiddeld op een dag?

Dat is een moeilijke. Er zijn dagen dat ik niks fotografeer. Sommige dagen maak ik wat foto’s met mijn telefoon. Als ik erop uit trek met mijn camera, dan maak ik gemakkelijk 200 tot 300 foto’s, in sommige gevallen tot 500 foto’s.

Op welke plek wil je ooit nog foto’s maken?

Tijdens onze Italië-reis gaan we naar twee plekken waar ik écht graag foto’s wil maken. Eén ervan is een plek die ik al vaak tegenkwam bij het kijken naar landschapsfoto’s, waarvan ik niet dacht dat ik er ooit ging geraken. Wat die plek is, dan zien jullie dan wel, dat verklap ik nog niet. En er komt nog een fotogenieke plek waar ik echt enorm naar uitkijk. Maar dat is dus voor binnenkort. Over twee à drie maanden.

Verder wil ik nog eens terug naar de Mont Saint-Michel. We waren er al eens, maar ik wil terug, omdat ik nu zoveel andere ideeën heb voor foto’s. Het mag een zeer toeristische plek zijn, ze blijft ook gewoon magisch en prachtig.

Waar we ook nog eens terug willen gaan, is naar de Pont Napoléon bij Luz Saint-Sauveur in de Pyreneeën. Daar maakte ik in 2020 foto’s waar ik me enorm in frustreerde, ik kreeg de plek niet mooi op foto vastgelegd. Dat was vóór ik me verdiepte in de technische kant van fotografie, en dat was echt het moment waarop ik de klik maakte dat ik meer wilde weten over fotografie. Nu heb ik van die reis geen RAW bestanden, dus kan ik die foto’s niet opnieuw bewerken. Conclusie: we gaan er eens terug. Het is er toch prachtig en Luz Saint-Sauveur blijft in ons geheugen hangen als een heerlijke plek. En we hebben het er wel voor om nu en dan terug te keren naar plaatsen waar we al waren.

Aan welke fotografietip heb je het meeste gehad?

Wow. Ik kan deze vragen dus nooit echt beantwoorden met één kort antwoord. Foto’s maken in RAW formaat is er eentje van. Het aanleren van de regels voor compositie is een andere.

De tips die niet met de technische kant van fotograferen te maken hebben: trek erop uit. Als je niet buitenkomt, maak je geen foto’s, doe je niks, leer je niks. Het meest saaie landschap heeft wel iets te bieden. Ga naar buiten, met je fototoestel, kijk, fotografeer. Dat is er ene.

En dan nog ene: de groeicurve van je traject in fotografie verloopt niet lineair. Er zijn momenten dat je het gevoel hebt dat je veel bijleert, zoveel dat je er euforisch van wordt. Er zijn andere momenten dat je het gevoel hebt dat je stagneert, of dat je zelfs geen mooie foto’s kan maken, dat je de moed verliest. Dat is nu eenmaal hoe het gaat, ook bij professionele fotografen. Als je dat weet en beseft, is het al wat makkelijker om daarmee om te gaan.

Hoe deel jij foto’s me de buitenwereld?

Ik deel graag mijn foto’s op Instagram, hoewel daar soms wat moeheid optreedt. En verder deel ik mijn foto’s ook graag op mijn blog, omdat ik daar zelf meer vat heb op hoe en wat. Ik vind het een duurzamere manier van foto’s delen. En op Google Foto’s deel ik mijn foto’s graag met familie die geïnteresseerd is in fotografie.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

22 reacties

 1. Je maakt echt schitterde foto’s. Het gaat ook om de fotografie bij jou. Bij mij gaat het meestal om het vastleggen van de herinnering. Ik fotografeer weinig meer met spiegelreflexcamera. Ik probeer te minderen met fotograferen. Ik bewerk ze alleen een beetje met het standaardprogramma van Windows dat op de pc staat. Vaak iets verdonkeren of verhelderen, uitsnedes maken en horizon recht zetten.

  1. Dankjewel Dorothé 🙂
   Bij mij gaat het inderdaad ook om de fotografie zelf. Maar ook om de snapshots, ik hou van beide.
   Er wordt wel eens gezegd dat een fotograaf “de wereld alleen door zijn lens bekijkt”, maar ik ben het daar niet mee eens. Voor ik de wereld door mijn lens bekijk, kijk ik ook heel veel rond. Veel meer dan vroeger. En ik zie ook veel meer.

  1. Juist, ja, zo’n goede tips, allebei!
   Als ik een zonsopgang fotografeer, kijk ik inderdaad altijd achterom. Want daar wordt de hemel dan ook erg mooi.
   Onlangs was ik in Waarschoot aan het fotograferen, en er passeerde schoolgaande jeugd op de fiets. Ik hoorde er eentje sarcastisch zeggen: oooh, mooi hoor. En inderdaad, veel was er niet te zien. Maar dat oefenen is zo belangrijk, want als ik dan ergens kom waar het er wel prachtig uitziet, dan weet ik tenminste wat ik moet doen om een mooie foto te maken 🙂

 2. Geen idee waarom fotograferen in RAW beter zou zijn. Misschien moet je daar eens dieper op ingaan, want het waarom ontgaat me echt.
  Zelf zou ik me dan weer meer willen toeleggen op het fotograferen van personen. Vrijwilligers vinden die voor mijn lens willen staan, blijft echter een groot probleem.
  De fotomicrobe heeft me al vijfentwintig jaar te pakken en ze bijt steeds harder. 😉

  1. Wijd ik er eens een blogpost aan? Ik zou dat wel eens kunnen doen. Ik ben zelf grote fan van in RAW fotograferen geworden 🙂
   Vrijwilligers vinden voor portretten is inderdaad een moeilijke opdracht. Ik zou toch nog eens rondvragen bij familie en vrienden, moest ik jou zijn. Je kan voorstellen dat ze er een foto van kunnen gebruiken voor social media en zo.

 3. Ik heb alleen op de eerste vraag een antwoord, een oud boxje van mijn moeder was m’n eerste camera. Je begrijpt, van de rest snap ik hélemaal niets. Alleen dat jij prachtige foto’s maakt.

 4. Menck hierboven heeft gelijk: je hóeft niet in raw te fotograferen. Ik doe dat wel omdat je met die bestanden wat meer rommelruimte hebt, vooral als het gaat om terughalen van hoge lichten en schaduwen. Ik sla mijn foto’s in de camera altijd op als zowel rawbestanden als jpgs. De jpgs bewaar ik allemaal, uit de rawbestanden maak ik een selectie die ik bewerk. De rest doe ik weg, want, inderdaad, ze nemen erg veel ruimte in beslag. De foto’s bij dit bericht zijn prachtig! Zeker ook je selectie van 5. Ik ben jaloers op de mooie Minolta! En ik ben het zeer met je eens: ga erop uit! Er is altijd wel wat te zien.

  1. Ik heb zelf een tijd dubbel gefotografeerd, maar ben daar mee opgehouden. Ik gebruikte de jpg’s van mijn camera toch niet. Ik beschouw de foto’s die ik met mijn telefoon maak als de snapshots, die met mijn camera als de foto’s waar ik wat meer tijd in wil steken (en dat doe ik met vakantiefoto’s dus ook pas achteraf, thuis).
   Dankjewel voor de complimenten 🙂
   Wat ik over dat erop uit trekken ook altijd zeg: als je niet oefent op de minder mooie plekken, hoe ga je dan goede foto’s kunnen maken als je ergens bent met een episch uitzicht?

 5. Je hebt het echt wel in de vingers.
  Ik fotografeer heel graag, maar ik haat het om mij bezig te houden met de technische kant van de camera… dus goed zal ik nooit worden want dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Misschien moet ik les volgen als ik met pensioen ga. In groep lukt het misschien beter.

  1. Och, mijn moeder maakt ook al erg lang héél mooie foto’s zonder enige technische bagage. Als je er oog voor hebt, kan dat ook!

 6. Heel tof dat je deze hebt overgenomen (en dank je voor de bronvermelding :-)). Ik kom hier nog eens op terug als ik het in detail kom lezen. Eén ding is al wel zeker: jij hebt me al vaak geïnspireerd en dat doe je nu opnieuw, waarvoor dank!

 7. Zoals beloofd, nog even een meer uitgebreide reactie.
  Buitenkomen vind ik hier een goede tip. Al hangt het er bij mij ook van af, welk weer het is. Koude houdt me niet tegen, wind en regen daarentegen…
  Jouw antwoorden doen me nadenken en dan voornamelijk wat die avondschool betreft. Vanaf volgend jaar ligt de focus naar verluidt op portretfotografie. Laat dat nu evenmin mijn voorkeursfotografie zijn. Doe mij dus ook maar de natuur, landschappen en op een waardevolle tweede plaats (oude) gebouwen. Dilemma dus…
  We leerden ook net over RAW bestanden. Ik weet nu ook het knopje staan op m’n camera om dat in te stellen. Toch heb ik ervoor gekozen om beiden te behouden. Fotobewerking, ik heb er nog niet echt m’n draai in gevonden. Op de avondschool leren we werken met Lightroom Classic, maar of dat nu hèt van hèt is? Onlangs toch ook eens een online cursus aangevraagd waarin verschillende fotobewerkingsprogramma’s werden toegelicht. Zal die eens bekijken. Wie weet schakel ik vanaf volgend jaar ook over.
  Hoedanook, het is en blijft een geliefkoosde hobby, een bezigheid die mij al veel goeds heeft gebracht.

Zeg het eens?