Grijs, grijzer, grijst, ik hou er niet van. Het kostte moeite om buiten te komen, maar ik heb het de afgelopen week toch een paar keer (met succes) geprobeerd. Soms was het echt een kwestie van foute keuzes maken (zondag gaan wandelen ipv. zaterdag, en vandaag doen we dat opnieuw), maar dit terzijde.

Zondag reden we naar Oostkerke (deelgemeente Damme) en maakten er een mooie wandeling, een groot deel langs de Stinker en den Blinker, welbekend bij streekgenoten en degenen die vorig jaar naar het WK Tijdrijden in Vlaanderen keken. De Stinker en den Blinker, illustere bijnamen van het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal, die hier broederlijk (zusterlijk?) naast elkaar richting Noordzee stromen. In Oostkerke komt daar ook nog eens de Damse vaart bij. Veel water dus.

Met een eerste foto nog tijdens het blauwe uur.

Het was koud, het landschap was een béétje wit (geen sneeuw, vorst).

Het was op sommige plaatsen spekglad, ook de ruiters en paarden moesten voorzichtig zijn.

Gelukkig kwam er na een tijdje toch wat kleur in het firmament.

De kerk van Oostkerke, een plomp geval tussen de witte huisjes met rode daken.

Na een paar moedeloze dagen, maakte ik donderdag een wandelingetje in Waarschoot. Het miezerde, het was grijzer dan grijs, en er kwam maar één deftige foto uit.

Vrijdag wandelde ik eens tot het kerkhof in Waarschoot. Ik had al eerder gezien dat ik het een lelijke plek vond, toch aan de buitenkant.

Het is allemaal nogal modernistisch en rechtlijnig, maar volledig symmetrisch is het niet.

Maar eigenlijk valt het kerkhof verder best wel mee. Het is véél te groot voor deze kleine gemeente, en er is véél open ruimte. Daar las ik eerder al over in een krantenartikel.

En eigenlijk is het een groene plek waar je kan uitrusten op een bankje, of lezen (als het warmer is dan wel), of mediteren. En zelfs op deze troosteloze, grijze vrijdagochtend was ik er niet de enige die rondliep en rondkeek.

Er staan overal ook gedichten, naar ik denk van gewone mensen gelijk gij en ik, er zaten er wel wat mooie tussen.

Deze plek in een afgelegen hoekje lijkt me wel wat. Daar moet het heerlijk rustig zijn.

Nog wat detailfoto’s om te eindigen.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

19 reacties

 1. Mooie foto’s aan de blinker en de stinker.
  De foto met de gieters op het kerkhof vind ik subliem. Ik weet eigenlijk niet waar het kerkhof in Waarschoot ligt. Is dat in de buurt van het dorp/de kerk?

  1. Ik vind die gieters altijd zo’n leuk detail.
   Het kerkhof van Waarschoot ligt niet zo ver van de kerk. Hovingen, een straat parallel met de “dorpstraat” (Stationstraat/Kerkstraat).

 2. Buiten komen vraagt een inspanning, maar doet deugd ondanks de grijze winterwereld.
  Jouw foto’s hebben wel degelijk kleur, mooi. Gisteren was de zon er, op een bankje deed ik wat vitamine D op.

 3. Nou het valt nog reuze mee hoor , die eerste foto’s hebben écht nog wel kleur, eigenlijk niet echt grijs zelfs. Mooi rustig kerkhof, alleen die afschuwelijke gieters passen er niet.

  1. Je ziet dat goed.
   Ik heb het eerder al gezien ergens op een ander kerkhof, maar gelukkig is het niet overal zo. Ik vermoed dat eerder vandalisme/diefstal de aanzet is tot dit soort maatregelen.

 4. Die grijze dagen, ik ben er ook geen fan van. Ik heb het gevoel dat mijn energie nu stilaan op geraakt en het tijd is voor lente en heropleving. Mooie foto’s wel!

Zeg het eens?