De foto’s die ik tijdens onze reis in juli in Frankrijk met de Nikon maakte, bewaarde ik voor thuis. Die foto’s zijn veel beter als ze zorgvuldig geselecteerd en bewerkt worden. En zo kan ik onze reis nog eens herbeleven ook. Ik laat ze beetje per beetje op jullie los, elke keer foto’s van 1 dag.

Na de ritten van de Tour in het noorden van Frankrijk, reden we van daar richting Alpen. Maar eerst de Jura in. Onderweg kwamen we een plek tegen die we nooit gaan vergeten. Puur toeval. We reden door bossen, en het werd tijd om eens te stoppen. Meneertje Mertens ziet een plekje langs de (quasi verlaten) weg, daar? Ja, daar. We drinken een kop koffie, en gaan eens op verkenning.

We weten niet erg goed wat we hier zien. Er zijn info-borden, we lezen wat, en het begint te dagen.

Bezonvaux, le village détruit. Een dorp dat vernield werd door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog, en dat nooit heropgebouwd werd. Het is één van de negen dorpen die tijdens de slag om Verdun volledig verwoest werden, en daarna nooit heropgebouwd werden.

Thuis zocht ik er nog wat verder over op, en leerde zo over de Zones Rouges, gebieden vooral in het noorden en oosten van Frankrijk die zwaar vervuild zijn door de vele munitie die er achtergebleven is, en ook door de vele doden die er vielen tijdens de gevechten.

De ruïnes getuigen van de gruwel. We vinden het hier erg mooi, verlaten, maar ook luguber. De sfeer is vreemd. Of beelden we ons dat in?

Er zijn wat plekken die getuigen van het vroegere dorp. Het kapelletje, dat gerenoveerd werd.

Straten en ruïnes van lang geleden.

Ik maakte er ook foto’s van bloemen. Ingewikkelde creaturen…

… maar ook bloemen die de eenvoud zelve zijn.

Waarna we weer vertrokken. Maar le village détruit de Bezonvaux gaan we niet snel vergeten.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

4 reacties

Zeg het eens?