Een tijd geleden kocht ik het Tinny patroontje van Straight Grain, een patroon voor een jurkje met heel veel mogelijkheden: variaties in lijfje, rok, mouwen en kraagje. Ik maakte er eentje voor Lili, en dat viel enorm in de smaak, zowel bij Lili als haar mama. En er volgden er dus nog meer. Ondanks de mogelijkheid tot variatie toch steeds hetzelfde: de cirkelrok omdat Lili die zo graag heeft, het kraagje omdat mama dat mooi vindt, zonder mouwen omdat we dat beiden mooi vinden. Ook de jurkjes voor de trouw van Milan en Sara waren Tinny jurkjes, deze keer zonder kraagjes en met mouwtjes.

In mijn hoofd zat het idee om voor de meisjes een jurkje te maken voor de eerste schooldag. Omdat ik graag uitstel, werd de stof aangeschaft na onze reis. Toen was ik nog witte stof vergeten, dus ging ik eens naar de Veritas in Eeklo. Toen was ik nog ritsen vergeten (zucht), dus ging ik nog eens naar de Veritas in Eeklo.

De meeste dingen die ik doe, lijken voor mezelf een eindeloze bergbeklimming, dus stelde ik nog wat uit. Tot ik niet verder kon uitstellen.

Ik maakte de kleedjes in maat 7 jaar (breedte 6 jaar) voor Lili, en in maat 4 jaar (breedte 3 jaar) voor Pipa. De stofjes kocht ik (in overleg met la mama) bij Stoffen Verkempinck, een stoffenwinkel in Oostende waar ik enorm content van ben. We gaan er niet vaak heen, maar hun verzendingen zijn ook altijd tiptop in orde.

Het katoen is aan de stevige kant, dus het naaide ook wel makkelijk. Het kleedje van Pipa benadert de perfectie het dichtst. De kraagjes zijn nog altijd niet perfect omdat ik niet nauwkeurig genoeg naai en knip (ik heb wel mijn best gedaan), en het plaatsen van de rits blijft voor verbetering vatbaar.

In het kleedje van Lili zitten iets meer fouten, vooral achteraan bij die rits dus. Bovenaan niet gelijk, en ook de naad tussen lijfje en rok zit niet gelijk. Ook hier ben ik wellicht wat te onnauwkeurig. Sloppy sewer.

Als extraatje wisselde ik voor de voering de stofjes om: roze in het groene kleedje, groen in het roze kleedje. Het lijkt een beetje druk, maar als ze de kleedjes aanhebben, zie je niks of maximum een glimp, dus dat maakt niet uit.

Ik ben behoorlijk tevreden met het resultaat.

Maandag gingen we de jurkjes afgeven, en op 1 september mochten de meisjes ze aan voor hun eerste schooldag. Lili naar het eerste leerjaar, Pipa naar de tweede kleuterklas. Ze kwamen na school zo mogelijk nog stralender thuis dan ze er hier al op de foto’s uitzien. Mama Mevrouw de Fotoschuur maakte foto’s, uiteraard. Ik deel ze hieronder allemaal. Want ik kan niet kiezen. Eentje gebruikte ik als omslagfoto.

Met nieuwe boekentas en al. (Lili, voor het eerste leerjaar)

Soms maken ze ruzie, soms komen ze goed overeen. Nu komen ze goed overeen.

Met losstaande tanden en al.

De jaarlijkse foto aan de voordeur.

Daaaaag!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

13 reacties

  1. Hoe mooi! En zo degelijk en nauwkeurig afgewerkt! Die juffertjes zagen er op hun eerste schooldag uit als om door een ringetje te halen! En van die foto’s gaan ze jun hele leven nog nagenieten!

  2. Zulke schattige jurkjes, die de meisjes nog liever maken. Je bent kritisch op je creaties en op zich is dat niet verkeerd want dan leer je ervan maar besef ook eens wat er allemaal wel gelukt is: stof kopen, patroon kiezen, maatvoering, stoflegging, knippen, rijgen/spelden, rimpelen, stikken, kraag, keren, afwerken armsgaten, zomen.

  3. Wat een schattig stelletje en dat voeren met tegengestelde stof staat juist heel professioneel. Goed gelukt hoor en bobbed kraagjes zijn gewoon lastig om te maken. Je hebt héél makkelijk verschillen in de twee helften, en dan moet je ze er ook nog gelijk aan vast zien te krijgen. Volgens mij is dat toch allemaal goed gelukt.

  4. De kleinkinderen zijn plots zo groot geworden, en dat zal nog meer blijken eens ze grote zussen mogen worden.
    Mooi gedaan oma! Dit zijn beelden waar ze later met plezier gaan op terug kijken.

Zeg het eens?