Elke vrijdag: Satur9’s Photo Challenge 2022. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Het thema van vorige week, zelfportret, werd niet door iedereen even enthousiast onthaald, maar uiteindelijk waren de resultaten mooi, soms grappig, en heel divers. Je kan die resultaten hier bekijken.

Het thema van deze week: BLOESEM.

De verse lente doet zo haar best, dan mogen bloesems toch niet ontbreken hè.

Het thema behoeft niet veel uitleg, lijkt me zo. Trek erop uit, in dat heerlijke zonnetje (als ik naar het KMI kijk, profiteren we er maar beter van ook, het blijft niet duren), en maak foto’s van die heerlijke lentebloesems. Het moment om je Bokeh-skills nog eens te oefenen.

Weet je nog wat dat is, bokeh? Aangename onscherpte? Scherptediepte? Als je de theorie hierrond (in het kort en heel eenvoudig uitgelegd) nog eens wil bekijken, verwijs ik je naar de foto challenge van vorig jaar. Toen ging het in week 12 over bokeh. En waren er ook veel bloemetjes.

Mijn foto: magnolia’s. Ik ben er zot van. En toen bleek dat in de tuin van onze nieuwe woonst een magnoliaboompje staat, kon ik mijn geluk niet op. Ik hoefde er dus niet eens op uit te trekken voor foto’s, maar maakte deze week in het vroege ochtendlicht foto’s. Ik heb de indruk dat die paarse magnolia een laatbloeier onder de magnolia’s is, en ik denk dat hij hier in onze tuin ook wat onbeschut staat, heel vaak in de koude wind.

Het probleem is, ik ben niet tevreden van mijn foto’s. Boehoe. Op een slecht moment, want ik heb geen tijd meer gehad om nieuwe foto’s te maken. Normaal doe ik dat. Nu kon het niet. De dingen zijn hier nog niet echt “back to normal” na het verkassen naar Waarschoot, ik heb redelijk wat afspraken en veel dingen te doen, ik wil profiteren van het mooie weer om te fietsen, enzovoort… en dus moest dit voor een keer volstaan. Ik had kunnen valsspelen met oude foto’s, maar toen zei Janna: waarom ga je niet gewoon voor je minder goede foto’s? Met wat uitleg erbij? En eigenlijk vond ik dat wel een goed idee.

Dus. Kanshebber nummer 1:

Compositie is goed, de lucht in de achtergrond is mooi, maar de voorgrond (in casu o.a. het onderwerp, de bloemen) is te donker. Wat gemorrel aan de schuivers in Lightroom zou kunnen helpen (hooglichten, witte tonen, schaduwen…), maar het is te laat en ik ben te moe.

Kandidaat nr. 2:

Eigenlijk de beste van de hoop. Goed belicht, mooie bokeh, mooie lucht, goede compositie… alleen jammer van dat takje voor de bloem. Ik had wat anders moeten gaan staan. (maar dan was de mooi oranje lucht wellicht niet meer in beeld).

Kandidaat nr. 3:

Altijd mooi, zo’n silhouet-foto. Maar deze voldeed toch niet echt aan de vereisten voor het thema van deze week.

Bleek eigenlijk dat de mooiste foto van de hoop deze was:

Maar die past al helemaal niet in het thema zeker? (ik gebruik geen smileys in mijn blogberichten, moest ik het doen, dan stond hier nu wel een breed grijnzende smiley).

En nu is het aan jullie. Doe het beter dan ik, en laat die bloesem-pracht maar komen!

Hoe deelnemen?

 1. Je kan je bijdrage uploaden naar het fotoalbum Satur9’s Photo Challenge 2022 op Google Foto’s. Link: Fotoalbum Satur9’s Photo Challenge. Dit is een publiek album. Als je niet deelneemt aan de challenge, kan je er ook de foto’s gaan bekijken.
 2. Een mogelijkheid die ik vorige week vergat toe te voegen: plaats een link naar je blogbericht met foto in de reacties. Dan voeg ik je foto toe aan het album. Als je in je blogbericht zelf naar dit specifiek bericht linkt, zou er automatisch een link bij mij moeten verschijnen. Als alle instellingen goed staan. En ook even geduld als je ‘m niet meteen ziet: ik moet die manueel goedkeuren, dus soms kan dat niet meteen.
 3. Een derde mogelijkheid is je foto plaatsen in de reacties onder het Facebookbericht dat bij de challenge van de week behoort. Dan zorg ervoor ik dat je foto in het album komt.
 4. Mogelijkheid 4 is me je foto mailen. Vraag daarvoor naar mijn mailadres in de reacties, dan stuur ik je mijn gmail door. (als je mijn gmail adres al hebt, hoef je dat natuurlijk niet te vragen, haha!). Ook dan zorg ervoor ik dat je foto in het album komt.

Uiteraard mag je je foto op je eigen blog/Instagram/Facebook enz. plaatsen, maar ik ga zelf niet actief op zoek naar foto’s. Dat bleek vorige echt keer veel te veel werk te zijn.

Er is een (besloten) Facebookgroep voor de deelnemers. Wil je daaraan toegevoegd worden, ga naar Satur9’s Photo Challenge Community en vraag aldaar om toegang. Als je me iets laat weten, kan ik je ook uitnodigen.

De regels van deze foto challenge zijn weer erg chill. Je hoeft niet elke week deel te nemen. Foto’s met je telefoon: natuurlijk mag dat. Technische kennis van fotografie? Nope, kan ook zonder (maar misschien leer je de komende maanden wel weer een paar dingen bij, dat kan best zijn). Je mag de thema’s met de nodige originaliteit en creativiteit benaderen. Dat is het zowat zeker? Het is meer wat niet moet dan wat wel moet. Take it easy. No stress. Een nieuwe foto per week wordt deze keer wel geapprecieerd. Maar hoeft ook niet echt, als het niet kan (er zijn genoeg redenen om de deur niet uit te geraken om foto’s te maken, ik begrijp dat).

Veel plezier met het nieuwe thema, ik kijk uit naar de foto’s!

(dag 24 van 40 dagen bloggen)

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

38 reacties

 1. Via @omabaard werd ik getriggerd voor deze wekelijkse fotochallenge. Wat een leuke uitdaging om als hobbyfotograaf mee te doen. Kun je me het e-mailadres sturen om mee te doen? Heb ook aanvraag gedaan voor de Facebook-groep.

  1. Dat vind ik dus écht tof, dat je ook gaat meedoen. Welkom! Voel je thuis 🙂 Ik moet mijn achterstand in de groep nog inhalen.

    1. Ah damn, nu herinner ik het me. Ik heb gisteren je blogbericht gelezen, maar nog niet gereageerd. En ik heb het per ongeluk weggeklikt uit mijn feedreader. Ik kom af! 🙂

 2. Ik zie hier naast mijn hotel een boom met nog sinaasappels aan en tegelijkertijd ook nieuwe bloesem. Als ik een schonere tegenkom, maak ik een foto.

 3. O ja Magnolia’s zijn prachtig en voor mij zijn de foto’s ruim voldoende, maar ja, ik heb er geen verstand van. 😉 Bloesem is inderdaad een makkelijk onderwerp, zelfs ik heb van de weer wat bloesem gefotografeerd , gewoon zomaar, omdat het zo mooi is.

  1. Nee, dat is juist, perfect hoeft zeker niet altijd.
   Ik vind je foto’s heerlijk. Die reeks zelfportretten is schitterend, echt!
   En je “bloesemen na de lockdown” foto ook 🙂

 4. […] Erg veel is er niet te zien in dit piepkleine wijndorp, maar gelukkig stonden wel net al de kerselaars in bloei, wat een spectacular zicht is. Elk jaar kwamen er dan ook talloze fotografen naar het dorp om deze straat te fotograferen. Een ideaal onderwerp dus voor mijn bijdrage aan de derde week in Satur9’s fotochallenge. […]

  1. Prachtige foto’s Liesbeth!
   Doordat ik ziek was, ben ik een beetje laat. Ik mail je even voor deze foto, want ik kan m niet opslaan.

Zeg het eens?