Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen weken ==> op deze pagina. Neem zeker eens een kijkje, de verzamelingen foto’s zijn erg leuk om te zien!

Het thema deze week: bokeh.

Ik start mijn bericht met de mededeling (voor wie het nog niet wist) dat deze challenge na deze week een vijftal weken onderbroken wordt. Meneertje Mertens en ik gaan een maand met de camper op pad, en tijdens die periode is het teveel werk om door te gaan met de challenge. Maar, niet getreurd: het is een onderbreking, niet meer dan dat. Op 28 mei starten we opnieuw.

Je hebt dus lekker veel tijd om je bezig te houden met de challenge van deze week, laat het nu net een moeilijke zijn! Het is namelijk tijd voor een klein beetje theorie, een klein beetje techniek. Bij het bekijken van het overzicht van de onderwerpen, vroeg je je misschien al langer af wat bokeh is.

Bokeh is een term die uit het Japans komt, “boke” betekent “onscherpte”. Fotograaf Mike Johnston voegde in het Engels een h toe aan het woord opdat de Engelsen het juist zouden uitspreken. Het is dus niet boké maar bokè. (en ook niet Bouquet zoals the lady of the house in Keeping Up Appearances placht te zeggen).

Bokeh slaat op een “aangename onscherpte” in je foto’s. Je maakt de achtergrond van je foto’s onscherp, waardoor het onderwerp beter uitkomt, beter naar voor komt.

Waarin uit dat “aangenaam” zich dan in het onscherp? Ik maakte twee gelijkaardige foto’s als voorbeeld. De blauwe regen in de knop, met op de achtergrond een huis. Als de achtergrond onscherp is, ziet het er zo uit.

Maar als je de achtergrond nóg waziger maakt, dan wordt die onscherpte aangenaam voor het oog. Je onderwerp, de tak met de knoppen van de blauwe regen, komt nog meer op de voorgrond, het huis valt nog minder op.

Dit is wat men bedoelt met bokeh.

Hoe bereik je dit nu? Hier vrees ik zo’n beetje dat ik de mensen onder ons zonder camera wat ga verliezen, maar dit bereik je in de eerste plaats met de instellingen van je camera. Hoe groter het diafragma, hoe waziger de achtergrond. Dus hoe lager je f-waarde, hoe waziger je achtergrond. Waarbij je dan gaat spelen met de sluitertijd. Voor bovenstaande foto was de f-waarde 3.2, terwijl de sluitertijd 2500 bedroeg (het waaide nogal, en zo kon ik de tak zo scherp mogelijk houden).

Voor foto’s van bloemen is dit echt wel een heel fijne techniek. Zoals bijvoorbeeld in dit voorbeeld, foto’s door Sara:

Ik dook nog eens in mijn archief en vond deze foto van een paar weken geleden. De bruine achtergrond stoort door het bokeh-effect helemaal niet.

Onlangs trok ik er met de fiets op uit en maakte deze foto van een magnolia:

Op deze foto is het iets minder duidelijk dat ik met de fiets op weg was, maar ligt de nadruk volledig op de magnolia’s. Waarbij een groot deel van de magnolia’s ook al niet meer in focus is.

Ook voor portretten is dit een vaak gebruikte techniek, omdat zo de nadruk veel meer op de mens(en) in je foto valt dan op alles errond. De foto wordt ook veel minder druk. Zoals je ziet in dit voorbeeld, een foto die Janna maakte van Lies.

Een bokeh-effect met bollen bereik je met lichtjes. Of elementen in je foto die verlicht zijn. Kerstlichtjes, lantarenpalen, reflecties, licht dat door de bladeren van de bomen schijnt… hier kerstlichtjes dus, samen met Pipa en Oma Oma. Ook een foto door Janna.

Met de telefoon is het iets moeilijker om dit effect te bekomen, maar het kan. Er staat me een hype voor de geest die over iPhone en bokeh ging, de recente iPhones kunnen hier wel weg mee. Maar ook voor de oudere iPhones bestaan blijkbaar manieren om dit te bereiken: lees hier meer uitleg.

Zelf heb ik een Samsung S8, een beestje dat ik doodgraag zie omdat het zo’n goeie foto’s maakt. Voor bokeh kan ik me uit de slag trekken, als ik wil, met de selectieve focus die beschikbaar is in de camera-modus.

Dus! Schiet in actie, raap je moed samen, leer iets bij, en maak een foto met “aangename onscherpte”. Gebruik lichtjes, zoek uit wat je met je iPhone kan, experimenteer met selectieve focus, stof je reflexcamera af en experimenteer met de laagste f-waarde en sluitertijd en iso… en zie wat er gebeurt.

Zoals altijd is Pinterest een ongelooflijke bron van inspiratie, trouwens.

Post je foto op je blog (link of berichtje hier in de reacties altijd welkom), op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge), op je Facebookpagina (hier ook: hashtag #satur9sphotochallenge) of als reactie op mijn aankondiging van dit blogbericht op Facebook. Alle foto’s verzamel ik op de Satur9’s 30 Week Photo Challenge recap pagina.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

38 reacties

 1. Mooie foto’s weer! En fijne vakantie gewenst aan jullie… heerlijk er zo lang er echt tussenuit gaan. Ik hoop dat het een mooie tijd wordt vol ontspanning!

 2. Nooit van bokeh gehoord, dus even my friend google geraadpleegd en weer wat bijgeleerd. Waarvoor dank Anne!
  Heel mooie foto’s heb je weer gemaakt en op ‘bokeh’ ga ik in de toekomst echt proberen te letten. Zoals gewoonlijk weet je mijn bijdrage (weer keuzestress, sorry) wel te vinden.

 3. Mooie beelden en boeiende materie om lezen. Maar ik vrees dat het niet lukt met mijn smartphone, ik slaag er toch niet in.
  Voor portretfotografie en bloemen vind ik prachtig met de Bokeh methode.
  Enjoy the vacation!

 4. Ik ben er deze week al mee bezig geweest. Zo goed als jou kan ik het nog niet en het gaf me wat stress omdat ik de mij vertrouwde basisinstellingen van mijn camera heb ‘misprutst’… Dat laat ik nu even los. Komt later wel weer goed. In ieder geval schoot ik een paar plaatjes in bokeh. In mijn oud archief van foto’s leken er ook nog een paar te zitten.

  1. Ik ben echt benieuwd! Ik ben er zeker van dat je het even goed kan als ik. En sorry dat ik je basisinstellingen heb verprutst!

  1. Dankjewel 🙂 Je vindt ook al heel veel behulpzame informatie op het internet. Leuke dingen soms. Fijn om mee te beginnen.

 5. De appelbloesem-(?) foto’s zijn het allermooist wat mij betreft. Bokeh zegt mij uiteraard helemaal niets maar veel cameraliefhebbers doe je vast een groot plezier met de duidelijke uitleg. En ik ken nu het woord óók. 😉

 6. en ik maar al weken denken dat je boterhamfoto’s ging trekken. Leek me wel origineel onderwerp.

  aaah ik gebruik de portrait functie op mijn iphone telkens ik mijn kinderen of kat probeer te fotograferen. Is niet extreem uitgesproken maar geeft inderdaad wat flou rond de geportretteerde.

  1. yep mijn 2 kattenfoto’s en laatste portret van mijn jongste op instagram feed zijn met die portrait functie. Maar met je manuele camera doe je het not uitgesprokener.

 7. Toe maar…een maand met de camper op pad. Of jullie gelijk hebben! Veel plezier, wij passen op je blog.
  Er zitten juweeltjes van foto’s tussen. Ik KIJK liever foto’s dan dat ik ze maak (-:

  1. Dankjewel 🙂 Ja, goed idee, passen jullie maar op mijn blog 🙂
   Graag foto’s kijken, da’s wat mij betreft ook al genoeg hoor 🙂

Zeg het eens?