Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik me eens “serieus” ging toeleggen op fotografie, en vooral het technische aspect ervan.

Ik maak al lang graag foto’s, en ik had ook al lang de eerste DSLR van Janna overgekocht, maar goed kon ik daar niet mee overweg. Vooral vorige zomer frustreerde dit me, ik maakte foto’s in de Pyreneeën en de frustratie was groot dat ik die mooie landschappen niet bevredigend op de foto kreeg. Vooral het grote contrast in licht tussen de donkergroen begroeide bergen en de bewolkte maar helle lucht, wilde niet netjes op de foto.

Een voorbeeld? Dit hier. Op de Pont Napoléon in Luz-Saint-Sauveur. Op automatische stand met de Nikon.

Daarnaast zei Herman me ook af en toe dat het interessant zou zijn voor mij om meer van de technische kant van fotografie te kennen. Ik erfde het “oog voor fotografie” van mijn moeder, en ik zou echt mooie foto’s kunnen maken moest ik wat van de techniek kennen. Toegegeven, het hele technische aspect intimideerde me wat. Ik had al een paar pogingen gewaagd, maar was nooit ver geraakt.

In november 2020 organiseerde Mevrouw de Fotoschuur op haar instagram-account de grote lockdown foto challenge. En toen besloot ik me er eens in te verdiepen. En op alle uitdagingen in te gaan. Met de Nikon op manuele stand. En bij te leren, veel bij te leren.

Gelukkig heb ik een dochter die excelleert in foto’s maken, en die het nog kan uitleggen ook. Die geduld heeft om fouten te verbeteren. En van wie ik kritiek accepteer. Dus iedere keer dat ik vastliep, overlegden we via Messenger, en kreeg ik een nieuwe reeks tips en suggesties voor instellingen. Voor sommige foto’s liep ik ontelbare keren naar de eerste verdieping, waar ik een donker studiootje gecreëerd had voor bepaalde opdrachten. Nog goed voor de conditie ook.

Die challenge leverde een foto op waar ik nog steeds erg trots op ben.

En ondertussen keek ik ook steeds meer Youtube-filmpjes over fotografie. Ik voelde me ook steeds meer aangetrokken tot landschapsfotografie, en had na een tijdje een aantal favoriete fotografen waarvan ik de filmpjes verslond. Zo heb ik ook heel veel bijgeleerd.

Janna gaf me een introductie in Lightroom, wat in het begin ook een intimiderende toestand is. Maar ook dat krijg ik beetje per beetje onder de knie. Want foto’s bewerken vind ik ook wel belangrijk. Een foto krijgt zoveel meer impact. Photoshop staat ook klaar, maar ik heb de moed nog niet gehad me daarin te verdiepen.

Fotografie is ook en vooral: doen. De theorie in de praktijk brengen. Dus trok ik er vaak hier in de omgeving op uit om foto’s te maken. De Zeeschelde en de Gentbrugse Meersen werden favoriete plekken.

Ik zette zelf een foto challenge op poten, die ik probeerde evenwichtig in elkaar te steken met een afwisseling van eenvoudige opdrachten, meer uitdagende opdrachten, en ook op regelmatige basis een opdracht waar meer theorie in verwerkt werd. Ik verdiepte me er zelf helemaal in, en probeerde mezelf uit te dagen om niet altijd voor de simpelste oplossingen te gaan.

Het leverde ook een aantal foto’s op waar ik trots op ben, zoals deze in het thema donker:

Eigenlijk heb ik uit de foto challenge geleerd wat ik goed kan en wat ik niet goed kan, wat ik graag doe en wat ik niet graag doe. En dat vind ik dus de max, dat ik een richting heb waarin ik verder kan.

Waar ik van hou, is van landschapfotografie. Als ik die landschappen kan combineren met mooie luchten, dan ben ik helemaal tevreden. Sommigen hier merkten al op dat ik me hierop zou kunnen toeleggen. Wat ik ook ga doen. Het is wat ik graag doe, en wat ik goed kan.

Ik heb het afgelopen jaar enorm veel geleerd, maar er valt nog steeds veel te leren. In fotografie kan je altijd blijven bijleren. Ik ben nog maar een beginnende amateur. En materiaal bijkopen kan je ook doen tot in het oneindige, maar dat probeer ik enigszins af te remmen!

Ik blijf dus Youtube filmpjes kijken, nieuwe dingen uitproberen, technieken verfijnen, zoeken naar mooie landschappen.

Maar tegelijk blijf ik ook wel uitdagingen zoeken in de dingen die ik niet goed kan. Wat ik niet goed kan, moet je eerder in de richting van actiefoto’s zoeken. Foto’s van kinderen, bewegende kinderen. Bewegende onderwerpen binnenshuis. Daar heb ik nog véél over te leren.

Bewegende onderwerpen in het algemeen zijn een uitdaging. Niet onderuit gaan bijvoorbeeld in de jacht op een foto van een vlinder, dat heb ik voorlopig opgegeven voor een tijdje. Die valpartijen doen teveel pijn. En vogels fotograferen, daarvoor zal ik ook nog veel moeten leren.

Maar da’s het fijne aan fotografie. De eindlimiet heb je nooit bereikt, je kan altijd nog bijleren.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

16 reacties

 1. Wat jij hier schrijft is zowaar mijn droom. Heel graag zou ik het ook ooit onder de knie krijgen, maar ik heb geen hulp bij de hand. Daarom blijf ik twijfelen. Ik moet zelfs nog een toestel kopen, daar slaat de twijfel al toe. Welk??
  Zo fijn voor jou dat je zoveel hebt bijgeleerd en aangedurfd. Hoedje af.

 2. Ik wil het ook leren maar heb de moed niet me in die technische dingen te verdiepen. Je maakt me wel nieuwsgierig naar hoe je die eerste foto op een eenvoudige manier beter kan maken. 😉

 3. Met een paar technische dingen kun je al zoveel meer bereiken. Voor mij was dat de ontdekking van de witbalans. Als ik toch tijd had zou ik me er meer in verdiepen. De oefeningen kosten ook veel tijd. Ik zal nog eens opzoeken wat ik heb van mijn cursussen fotografie bij de volksuniversiteit. Ik vind dat je mooie beelden schiet. Verder wilde ik nog zeggen dat fotografie met smartphone een andere techniek is en die kan conflicten geven met je andere fotografie want daar moet je anders met instellingen om gaan. Ik ga je op IG nog een paar accounts sturen van fotografen. Bij een moet je ook eens naar de hashtags kijken om nog meer te ontdekken en ook om breder publiek te vinden voor jouw foto’s want dat verdienen ze.

 4. Mij interesseert die technische kant eigenlijk niet. Ik schiet een plaatje van iets wat ik mooi vind en daar laat ik het bij want het moet wel ‘echt’ blijven. Ik zie zoveel overbewerkte gephotoshopte foto’s die zo onecht zijn van kleur en scherpte dat het niet mooi meer is. Dat zijn dan vaak nog foto’s die prijzen winnen.

 5. Ik loop zo’n 15-20 jaar op je voor in de zin van dat ik startte… helaas kwam er bij mij een medisch complex verhaal tussen waardoor ik me nu ‘beperk’ tot fotograferen op de autom. stand van een goede (dat dan weer wel) camera en heb ik me kunnen neerleggen bij wat dat aan foto’s oplevert en heb ik het plezier in fotograferen wel terug gevonden. Alle Nikons- incl. toebehoren weggegeven, beter een ander daar plezier aan laten beleven dan het te laten verstoffen of niet dan.

  Hoe dan ook… jij hebt er plezier in … je leert ervan, je daagt jezelf uit … deze hobby/passie doet jou goed en wat jou goed doet, doet hen die jou liefhebben goed…. kortom, lekkur besuhhhhh 😉 vooral doorgaan dus 🙂

 6. Hier ook interesse in de technische kant van het verhaal. Ik kocht ooit een tweedehandstoestel, maar blijft toch op de auto-functie hangen. Heb hier wel interesse in de filmpjes die het meest zijn blijven hangen en die je het meeste bijbrachten…

 7. Fotografie is een kunst. De één heeft het, de ander kan er niets mee. Zelf doe ik het héél graag, maar stel me geen vragen rond het technische aspect ervan. Geef mij maar een camera waar ik in automatische modus mooie plaatjes kan maken!

 8. Het is een prachtige hobby voor mensen die er plezier in hebben. Ik ben heel blij met m’n automaatje en stel verder geen ( misschien wel té weinig) eisen. Maar ik geniet altijd enorm van jouw luchten foto’s, daar heb je echt niets meer in te leren.Ik vind jouw foto’s extra knap omdat ik weet dat je ogen het zeker niet makkelijker maken.

 9. Er zaten prachtige foto’s tussen! Ik ken vrijwel niets van de techniek, maar ik kan een mooie foto zo appreciëren en er zijn heel veel mooie al gepasseerd hier.

 10. Je bent op een mooie manier serieus met de fotografie aan de slag gegaan. Je hebt daarbij niet alleen zelf het nodige bijgeleerd en mooie resultaten bereikt, je hebt met je challenge ook een grote groep mensen actief meegekregen.
  Zelf heb ik alleen op passieve manier meegedaan, maar ook op die manier was het zeker de moeite waard.

 11. Ik fotografeer pas een jaar of drie nadat ik de oude camera van dochter kreeg. Het technische snap ik helemaal niet, het bewerken van foto’s ook niet. Ik rommel maar wat aan soms is er dan een foto die goed uitpakt maar honderden ook niet………..

 12. Ik volgde vorig jaar de fotografiecursus bij An van Nononsonsoms en leerder daar al heel veel bij. Maar ook dankzij jouw challenge, want daar probeer ik iedere keer om eens iets anders te doen 🙂 Lightroom ben ik intussen ook aan het proberen, maar photoshop daar hou ik me nog eventjes van weg. En zeg, intussen wel heel benieuwd naar die Youtube video’s dus die mag je altijd eens doorsturen als tip. Want ik ben nog steeds gretig op zoek naar extra info om bij te leren & mijn fotoskills verder aan te scherpen.

Zeg het eens?