In de reacties op mijn blogbericht Een jaar in fotografie werd gevraagd of ik Youtube filmpjes kon delen waaruit ik veel geleerd had. Het zijn er nogal veel, en daarom deel ik ze in een paar blogposts.

Ik ben nogal een einzelgänger, dus fotoworkshops of fotolessen in een klas zijn niet echt aan mij besteed. Ik leer liever op eigen houtje. Ik heb natuurlijk mijn dochter die me graag wat op de goede weg zet, maar daarnaast heb ik al honderden Youtube filmpjes verslonden. Theorie, praktijk, je vindt het er allemaal. Vandaag deel ik wat filmpjes over theorie, volgende week deel ik mijn favoriete Youtube-kanalen, en daarna ga ik nog wat favoriete filmpjes delen, filmpjes die toch wel in mijn hersenen bleven hangen.

Noot: dit zijn allemaal Engelstalige filmpjes. Ik hoop dat dat geen probleem is.

Maar eerst wil ik het over de theorie hebben. Want als je in manual mode wil gaan fotograferen, is de theorie beheersen toch wel onontbeerlijk. Het eerste en belangrijkste:

De belichtingsdriehoek

Het eerste filmpje is echt puur theorie.

En dan nog 2 filmpjes die de theorie wat meer in de praktijk omzetten.

Regel van derden

De regel van derden is een heel belangrijke compositiehulp.

En ja, het is de “regel” van derden maar eigenlijk is het geen regel. Meer daarover in dit filmpje.

Ook belangrijk:

Leading lines

Een kort filmpje met een snelle uitleg en voorbeelden.

En dan ook een langer filmpje, uitgebreide uitleg die ik toch wel de moeite waard vind.

Compositie

Ik wil het toch ook nog over compositie in het algemeen hebben. Je vindt er de rule of thirds en leading lines in terug, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden voor goede composities.

Voila. Da’s al een ferme noot om te kraken. Volgende week deel ik mijn favoriete Youtube-kanalen over fotografie.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

4 reacties

  1. Brrr, ik heb maar snel door gescrold , wat zijn het er veel, hoewel mijn filmpjes vast voor verbetering vatbaar zijn laat ik het aan de liefhebber over om iets met de filmpjes te doen. Maar er zijn vást liefhebbers genoeg.

Zeg het eens?