Op donderdag is het hier Throwback Thursday. In 2021 duik ik in mijn analoog fotoarchief en scan foto’s in. Elke week één foto, eens zien hoe lang ik dat volhou, ha! Van enige chronologische aanpak of logische volgorde is geen sprake, ik neem een willekeurig fotoalbum en scan een foto in.

Voor mijn plechtige communie (1980, denk ik) kreeg ik van mijn oudste zus Christine een cadeau, waarvan ik me steeds meer realiseer hoe waardevol het is. Veel geld had ze in die periode niet, dus besloot ze me een fotosessie cadeau te doen. Zij maakte de foto’s en liet ze ontwikkelen.

Er ging wat tijd over, er werden foto’s gemaakt op verschillende momenten. Eentje in volle plechtige communie ornaat, met paterskleed en kruis en al (hrmph), dat moest, voor de vorm niewaar. Eentje bij ons thuis, een foto die ik hier eerder al deelde.

Foto’s in Oosteeklo, bij onze grootouders, in de tuin bij buurvrouw Adelaide.

Aan de wal van de villa aan de overkant van de straat.

Bij de paarden aan het huis achter de villa.

Later waren er ook foto’s in het tuintje van de schoonouders van Christine. In Sint-Amandsberg, in dezelfde straat waar ik járen later kwam wonen.

Ik herinner me er nog heel veel van, het kleed waarvoor ik mijn moeder de oren van het hoofd gezaagd heb, prachtig vond ik die dunne, zachte hippiejurken. De schoenen, de sokken, het vestje, de mand… zitten allemaal in mijn geheugen gegrift.

Christine maakte ook nog een foto van de kat, liet een foto van zichzelf maken, en maakte een foto van haar toenmalig lief. Die later mijn schoonbroer werd.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

29 reacties

 1. Heerlijk, die foto’s. Ik was ook gek op die hippiekleedjes en eveneens in schril contrast met mijn plechtige communiekleed. Als ruilde ik dat snel om na de ‘plechtigheid’.

  1. Ik had twee oudere zussen die toch wel een serieuze invloed op mij hadden 🙂
   Leuk om te lezen dat mijn dochter op mij lijkt. In haar karakter zie ik veel van mezelf, uiterlijk zit ik er waarschijnlijk te dicht op om het zelf te zien.

 2. Ha, de hippiejurk. Ik moest niet al te hard zagen om er één te krijgen om na het paterskleed te dragen. Ik denk dat mijn moeder ze ook wel leuk vond. Mijn grote zus had een paarse en ik een blauwe, gekocht in een obsuur winkeltje in de Sint-Jacobsnieuwstraat in Gent. We hadden dezelfde soort schoenen, maar wel met witte lange kousen in 😃.

  1. Ik zou eens moeten vragen aan mijn moeder of zij nog weet waar we die gekocht hebben, ik weet het niet meer.
   Ik had ook een paarse rok met blouse, was leuker dan het klinkt, gemaakt door mijn grootmoeder, waar die sokken ook perfect bij pasten.

 3. Bij mij waren er ook twee tenues voor de plechtige communie. Geen paterskleed, maar wel een lange jurk voor de zondag, en een plooirok met grijsblauwe ruiten, blauwe bloes en blauwe fluwelen blazer voor de maandag. Want wij mochten op maandag nog eens een uur in de kerk zitten.
  Ik vind jouw jurk de max! Mijn schoonmoeder had die in die tijd verkocht in haar zaak. Ze had nog twee erg kleine maatjes in stock die mijn kinderen nog gedragen hebben.

   1. Ja, mijn schoonmoeder kon niet scheiden van haar stocks. In dit geval leuk. Met hun lange haren die nooit mochten geknipt worden van hun vader waren het echte hippies 🙂

 4. Zo mooi! Ik had zo’n jurkje toen ik ongeveer 17 was.
  Gelukkig moesten wij geen paterskleed dragen op onze communie. Ik droeg een rood rokje met rode blazer van Little David en ik was ermee in de wolken! Ook met mijn schoenen in rood met blauw lakleer. Die dingen vergeet je nooit.

  1. Ja, het doet er inderdaad aan denken. Voor mij voelt het niet zo, omdat ik mezelf veel minder schattig vond dan die Holly Hobbie tekeningen 🙂
   Dankjewel 🙂

Zeg het eens?