Vaste rubriek op zaterdag: week in beeld. Een greep uit de telefoonfoto’s die ik maakte van zaterdagochtend tot vrijdagavond. Soms eens een foto door Meneertje Mertens. De laatste tijd ook vaker foto’s met de Nikon. Maar vooral foto’s van mijn telefoon.

Vrijdag kreeg ik een berichtje van mijn zus: of we zaterdag wilden meevaren van Lokeren naar Gent. Ik moest nog even overleggen met Meneertje Mertens die later thuis was van zijn werk. Maar eigenlijk moest ik dat niet, want ik wist wel wat het antwoord zou zijn. JA! Zonder nadenken en uit volle borst. Haha. Vindt hij dat leuk, mee mogen varen? Jazeker! Vind ik dat leuk? ’t Zal wel zijn!

We namen de trein in het knapste station van Gent. Not. En dan moet je weten dat dit station moet wachten op de afwerking van Gent Sint-Pieters voor er iets aan mag/kan gebeuren van de NMBS. En dat is nog minstens 5 jaar. Minstens.

We vertrokken vanuit de jachthaven van Lokeren voor een uur of 7 varen over de Durme, de Moervaart, een stukje kanaal Gent-Terneuzen, de Ringvaart en de Brugse Vaart.

We voeren urenlang door een prachtig groene, rustige omgeving.

Met Lili’s, euh, lelies.

En ook wel grappige borden.

Wat doet de schipper als hij moet wachten? Het dek poetsen schrobben, natuurlijk!

Een lachwekkend intermezzo betreffend het snoeien van een te laag overhangende tak.

We zagen ook de Vapeurbrug.

En een tankstation.

Ge wilt niet weten hoeveel foto’s ik heb, en het kost me hartzeer om er hier te selecteren. Zo moeilijk!

Over het hele traject van de Moervaart rijdt een brugwachter mee om de oude brugjes op te halen. Die zijn heel smal, elke keer een hindernis die genomen moet worden. Maar mijn zus en schoonbroer zijn een goed geolied team, die daar foutloos doorzeilen. (bij wijze van spreken, ze varen uiteraard niet met een zeilschip).

Vanaf Mendonk kom je zo’n beetje een scheepskerkhof tegen. Niet iedereen zijn ding, denk ik, en best wel een beetje triestig, maar ook mooi in zijn verval en heel fotogeniek.

Nog in Mendonk was er een veld vol ooievaars.

De Spanjeveerbrug, nog zo’n plek waar we vaak fietsen.

Gedaan met het groen, we varen de Gentse Haven binnen.

En we passeren het veer van Langerbrugge, wat we vaak gebruiken tijdens fietstochtjes. We vinden dat altijd leuk, als we zo van die dingen zien vanop het water, en achteraf kunnen zeggen: daar hebben we gevaren!

De sluis van Evergem.

Waar ook al een scheepskerkhof is. Daar liggen bootjes die vrij recent uit de Brugse Vaart opgevist werden.

Schipper en matroos, een hecht team.

Gent en eindpunt in zicht. ’s Morgens zagen we de torens vanop het perron van Dampoort station, nu zien we ze vanop de Brugse Vaart.

Het deed me denken aan de fabels van Lafontaine. De reiger en de schildpad, het had gekunnen, toch?

Rest ons nog de wandeling naar huis. Met een route door het Prinsenhof.

En verder gebeurde hier weinig fotowaardigs deze week. Ik moest een beetje bekomen van onze uitstap, het weer was weer zeer on-zomers, dus ik hield me in stilte bezig.

En bestelde een lens, haha. Een breedhoeklens. Waarmee ik vrijdagochtend toch wel even op stap moest. Niet al te ver, dus naar de Oude dokken. Tevreden met het resultaat!

En nog even rond via Portus Ganda.

Zouden we eigenlijk nog een beetje zomer krijgen?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

40 reacties

 1. Deze matroos zit hier vol goesting te kijken naar de mooie beelden. De sfeer en de zichten vanop het water zijn toch zo heerlijk hé. Zo anders. Straks toon ik de foto’s ook nog aan de kapitein hier. Die zal ook heimwee krijgen als hij dit ziet.

  1. Helemaal waar, hoe je de dingen bekijkt vanop het water, het ziet er allemaal zo anders uit. Hopelijk heeft de kapitein ook genoten van de foto’s 🙂

 2. Denk dat we in september weer nog enkele weken “zomer” gaan krijgen 🙂 Voelt aan als een Belgische zomer van vroeger. Rotweer tijdens de grote vakantie, mooi weer als we weer naar school moeten.

  1. Zo’n echte, ouderwetse, Belgische zomer. Die waren we een beetje aan het vergeten.
   (van mij mag het de tweede helft van september schitterend weer zijn hoor 😀 )

 3. Kan me je frustraties bij het kiezen voorstellen, de foto’s zijn stuk voor stuk prachtig. Een heel andere wereld vanaf het water, heel leuk al die cactusjes op dat randje !

    1. Ik zag op oudere foto’s dat ze toen in plastic mandjes stonden, wellicht heeft mijn zus ondertussen de edele kunst van het water geven al beter onder de knie 😉

 4. Ik denk dat wij allemaal wel met jou hadden willen meevaren, wat een belevenis!
  P.S. wat de zomer betreft, je kan met veel plezier de helft van de onze hebben, wij snakken naar koelte 🥵

  1. Zeker weten, en een belevenis die ons nog lang zal heugen.
   Ongelooflijk hè, jullie smelten daar bijna, hier is het echt zo’n typisch ouderwetse Belgische zomer. Je mag gerust wat inpakken en opsturen. (hoewel ik bij zo’n hitte ook niet gelukkig ben, dus ja, is het ooit goed? 😉 )

 5. Heerlijk om mee te varen. Een schipper schrobt en putst (wateremmer =puts) zijn dekken maar poetst niet 😉 Verder ben ik ook benieuwd hoe je de leefruimte hebt ervaren en de beperkingen als je die voelde. Ben benieuwd naar hoe/waarop ze koken etc. Ik begrijp dat je geen foto’s gaat laten zien van het privé interieur. Een buitenkans om zo’n reisje te kunnen doen. En je eigen omgeving vanaf een andere kant/dimensie bekijken is helemaal geweldig.

  1. Ik zal mijn fout nog verbeteren 🙂
   Ik heb er mijn archief eens op nageslagen, maar ik heb niet echt veel foto’s van de binnenkant van het schip. Deze keer maakte ik er zelfs geen, we hebben eigenlijk bijna constant buiten gezeten.
   Hun leefruimte is klein, maar zeer mooi en efficiënt ingericht. Ik kan me eigenlijk wel voorstellen om daarin te leven.
   Ze liggen vaak op hun vaste plek in Gent, en daar hebben ze aansluiting op elektriciteit en het waternet. Koken gebeurt met gasflessen. Mijn schoonbroer is ongelooflijk handig, en heeft zelf een keuken gebouwd volledig op maat van het schip (dus met rondingen), en hun keuken is eigenlijk best wel zoals de keuken van jou en mij.
   Ik mail je hierover nog even in de loop van de dag.
   We vinden dat inderdaad schitterend, de eigen omgeving vanuit een andere dimensie bekijken. Het is iets waar we achteraf nog vaak op terugkomen: kijk, hier hebben we gevaren! Het zijn tochtjes die me altijd nog lang heugen.

  1. We hebben daar wat over zitten theoretiseren, ik vermoed dat er ook wel heel wat schepen tussen liggen van oude mensen die er nu niet meer komen. Maar ja, blijft wel hoor, we zijn het met je eens: jammer dat die mooie en dure schepen zo verkommeren.

 6. Dat iseen prachtvan een uitstap. Zouden ze me ook geen twee keermoeten vragen. Heerlijk.
  Grrothoek, altijd leuk fotograferen.
  Ik hoop dat we nog wat zomers weer krijgen of het wordt voor velen een donkere herfst.

  1. Het was inderdaad een heerlijke dag.
   Het wordt ook heerlijk experimenteren met die lens.
   Ik hoop het ook jong, heb het zo gehad met dit weer.

 7. Iemand vroeg me welk boek ik mee zou nemen als ik op een onbewoond eiland was gestrand. Mijn antwoord was: ‘Hoe bouw je een boot?’.
  Fijne fotoreeks!

 8. O dat station is juist geweldig fotogeniek! Trein erlangs liefst zo’n rode die zijn ook zo lelijk, ik hou ervan! Maar wat een heerlijke boottocht zulke mooie plekken en dat benzinestation dat heb ik nou nog nooit gezien he.

  1. Het station is inderdaad heel fotogeniek. Voor de mensen die het dagelijks moeten gebruiken, iets minder. (zo is de roltrap na járen eindelijk deftig hersteld, er was zelfs een Twitter-account van die roltrap, zo ver ging de frustratie 🙂 )
   Het was inderdaad een heerlijke boottocht. We hadden eerder al gevraagd hoe dat ging, brandstof tanken, en kijk, kwamen we daar toch een benzinestation tegen zeker 😀

 9. oh zalig zo varen. dat ziet er heel rustgevend uit

  en ja we gaan nog wat zomer krijgen. dat moet, vooral laatste 2 weken van augustus duim ik. Niets heet, maar gewoon wat meer zon.

  1. Is het. Was lang geleden dat ik me zo bewust zo zen gevoeld heb als in een zeteltje op het dek van dat schip. Heerlijk.

   Ik duim mee voor wat mooi weer voor jullie. Janna heeft dan ook verlof. Laatste twee weken van september mogen ook mooi zijn. (o.a. voor het WK hè 😉 )

Zeg het eens?