Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen weken ==> op deze pagina. Neem zeker eens een kijkje, de verzamelingen foto’s zijn erg leuk om te zien!

Het thema deze week: lijnen.

Het is tijd voor een beetje theorie. Deze keer gaat het over “leading lines” of leidende lijnen. Leidende lijnen worden in de fotografie gebruikt om de blik van de kijker naar een bepaald punt in de foto te leiden. Er bestaat veel theorie over het hoe en wat van de leading lines waarin ik me hier niet ga verdiepen. Hier kan je een bevattelijke korte uitleg lezen.

Het duidelijkste voorbeeld voor leading lines is een weg, die onderaan in je foto start, en je oog naar het onderwerp van je foto begeleidt. De lijnen kunnen ook opzij of bovenaan je foto starten. En ze leiden je naar een interessant punt in je foto.

Je kan deze leading lines heel ruim interpreteren, en eigenlijk zijn die leading lines overal te vinden. Zoals gezegd een weg, maar ook een hoogspanningsleiding, een trap, bepaalde lijnen in architectuur, noem maar op.

Eigenlijk merk je na een tijd ook dat veel van de onderwerpen van deze foto challenge in elkaar haken. Bij leading lines kan je ook dankbaar gebruik maken van symmetrie bijvoorbeeld.

Zelf trok ik voor dit thema naar de Krook in Gent. Ons prachtige bibliotheekgebouw aan de Zuid. Dat gebouw is namelijk één en al leading lines. Ik vind het zelf wel wat moeilijk te fotograferen wegens veel clutter overal en toch niet simpel om er iets verder af te gaan staan voor een overzicht. Maar goed. Best wel tevreden van mijn foto. De lijnen van het gebouw trekken je oog naar de Sint-Baafskathedraal. (dat doet de kraan ook een beetje maar het is moeilijk te vermijden, kranen in beeld, dezer dagen).

Ik heb er nog eentje. Hier leidt de balustrade je oog naar de kathedraal.

Dus! Schiet in actie, neem je fototoestel of telefoon, en ga op zoek naar leading lines. Dat kan overal. In de stad, in de natuur, binnenshuis. Je hebt voor dit stukje fotografietheorie geen speciale spullen nodig, leading lines kan je even goed met je telefoon fotograferen. Aan de slag!

Ik vis nog wel wat foto’s uit mijn archief om te delen op mijn Instagram stories.

Post je foto op je blog (link of berichtje hier in de reacties altijd welkom), op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge), op je Facebookpagina (hier ook: hashtag #satur9sphotochallenge) of als reactie op mijn aankondiging van dit blogbericht op Facebook. Alle foto’s verzamel ik op de Satur9’s 30 Week Photo Challenge recap pagina. Moest ik je foto over het hoofd gezien hebben, aarzel niet om me een seintje te geven. Soms hol ik een beetje achter de feiten aan en mis ik wel eens iets.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

27 reacties

    1. Zo is dat, overal en altijd lijnen, ook al beseffen we dat niet altijd.

      Ik ga je foto van het thema altijd terugzoeken 🙂 Deze week ook weer een hele leuke!

Zeg het eens?