Op donderdag is het hier Throwback Thursday. In 2021 duik ik in mijn analoog fotoarchief en scan foto’s in. Elke week één foto, eens zien hoe lang ik dat volhou, ha! Van enige chronologische aanpak of logische volgorde is geen sprake, ik neem een willekeurig fotoalbum en scan een foto in.

Een foto uit 1976. Die hete, zeer hete zomer. Ik herinner me nog hoe we avond na avond op straat speelden, tot ’s avonds laat. Het was toch te warm om te slapen. Met alle buurtkinderen, als er een auto aankwam werd er hard AUTOOOO geroepen, en ging iedereen aan de kant. Ik herinner me het kleed nog dat ik aanhad op de foto. Een lang kleed, tot op mijn voeten. Als mijn ma die zomer vroeg wat ik wilde aandoen, was het altijd “mijn lang kleed”. Wat droeg ik dat graag! Een kleed om thuis mee rond te lopen en om in te spelen. Ik herinner me dat ik het ook aanhad toen we eens tijdens de Gentse Feesten het Belfort beklommen, mijn ma, mijn zus Christine en ik. Ik herinner me ook nog dat “de wal” rond de villa in Oosteeklo, rechtover het huis waar mijn grootouders woonden, helemaal droog stond. Het was heet, het was droog. Het was lang de heetste zomer ook, getuige dit toch wel fascinerende artikel. Mijn haar was helemaal afgebleekt van de zon, ik werd een wittekopje.

Foto gemaakt voor ons huis in Wondelgem, door een fotograaf die twee huizen verder woonde. Denk ik. Wellicht is dit een half correcte herinnering, mijn ma zal me wel verbeteren als ik het niet helemaal goed heb.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

44 reacties

  1. Met de kinderen van de hele buurt speelden we op straat, of in de grote weide die er toen was achter de huizen, waar nu de tram rijdt.

 1. De ‘kapoenderij’ staat in je ogen! Ik hoor mijn moeder nog puffen zwanger en al van mijn kleine broertje. Al was ik toen zo achterlijk gehouden dat ik nog niet wist wat zwanger was. Mijn moeder was volslank dus dat viel ook niet op.

  1. Ik vind dat ik er, ondanks de ondeugende blik, ook braaf uit zag 🙂
   Zwanger zijn in zo’n hitte, niet te onderschatten.

 2. Die hete zomer zal ik ook nooit vergeten. In juli en augustus waren wij volop aan het werk in het appartement dat wij na onze trouw in september samen zouden bewonen. Een hoekappartement met de hele dag zon, op de hoogste verdieping dan ook nog. Je ging er dood van de hitte!
  Mooie foto van guitige jij.

 3. Het warmterecord van 1976 is ondertussen al meermaals gesneuveld maar toch herinner ik me die welbepaalde zomer nog als gisteren. Ik bezit nog een polaroidfoto van mijn toen eenjarige zusje die haar pamper schroeit aan het totaal verbrande gazon in de ouderlijke tuin. Heerlijke herinneringen aan dat specifieke jaar.

 4. Wat een prachtige foto is dat! Herkenbaar dat roepen dat er een auto aan komt als je op straat speelt, maar dan uit mijn jeugd. In 1976 was op straat spelen bij ons voor de deur al gevaarlijk voor mijn kinderen die toen ongeveer net zo oud waren als jij op de foto, of iets ouder. Ik herinner me een hele serie warme zomers uit de jaren 70, heerlijk.

  1. Bij ons ging dat toen nog wel, vooral omdat we echt met een grote groep op straat speelden. Niet lang daarna kon het echt niet meer.

    1. Wij woonden in wat vroeger een vrij rustige straat was, in een buitenwijk van Gent, maar er kwam steeds meer passage, en er wordt ook wel hard gereden, vind ik.

     1. Wij in 1988 verhuisden naar een randgemeente was één van de redenen dat we heel veel lef én geduld nodig hadden om voor de deur in te kunnen voegen in de file die voor de verkeerslichten stond.

      1. Ellendig hè, als je door de drukte nauwelijks bij je eigen huis geraakt. Moet een opluchting geweest zijn rustiger te kunnen gaan wonen!

  1. Dankjewel! 🙂 Veel herinneringen komen terug door het zien van de foto’s, en ook door ze eens in detail te bekijken.
   (zo hangen er bijvoorbeeld luiken aan ons huis, waarvan ik me herinner dat ze bij stormweer loskwamen en naar beneden vielen. Nu zijn die er al lang niet meer)

 5. Wat een prachtfoto, met dat ondeugende en lieve snoetje van jou! Ik had zo mee willen spelen als ik in je straat had gewoond 🙂 Ja, wat een warme zomer was het toen zeg… met een onze-lieve-heersbeestjesplaag aan de kust (waar ik toen met mijn familie op vakantie was), als ik me niet vergis. Wat breng je er veel herinneringen mee naar boven voor mij… Zelfs de geur van de duinen op een bloedhete dag kan ik nog ruiken. Misschien moet ik ook maar weer eens in mijn verleden gaan duiken, om te freewheelen op wat toen was. Daar heb ik nooit eerder bij stil gestaan… dankje voor je posting en voor dié onverwachte input die het mij geeft!

  1. Ah Tis, wat een mooie reactie <3 Het is echt wel zo, die foto's, en ze ook eens in detail bekijken en nadenken over toen, levert soms echt wel diep verborgen herinneringen op. Flashbacks van geuren.
   Doe dat maar eens, in je kindertijd duiken!

 6. Wat lief. Ik ben jaloers van de vele foto’s die jij hebt van jezelf als kind/jongere. Helaas zijn die van mij op een hand te tellen.
  De hete zomer van 76… toen had ik mijn eerste grote verliefdheid. Zo warm is de zomer nooit meer geweest.😉😁

  1. Ik bewaak ze als een schat, die foto’s. Dit weekend nog een extra schat opgedaan, foto’s van lang geleden van mijn grootouders en ouders. Ik deel er de komende weken wellicht wat, te mooi om te laten liggen.
   Hihi voor de zomer van 1976 🙂

 7. aaah die legendarische zomer die ik net gemist heb…nu ik die van 2 jaar geleden meegemaakt heb, ben ik niet zo nostalgisch meer naar die van 76. Pff teveel hitte hoeft voor mij niet (meer). Al vond ik het als kind wel prima. Het hoort bij een hele zomer op straat met de buurtkinderen rondzwerven.

  1. Ik vind het nu ook te warm hoor. Hoewel ik niet wil klagen, de winter heeft lang genoeg geduurd en nu is het ’s morgens echt wel heerlijk. Maar als kind heb je daar toch veel minder last van, en zo’n zomer wordt in je herinneringen een mythische periode 🙂

Zeg het eens?