Na het einde van een reis maak ik traditioneel een bericht met eindconclusies. Altijd leuk om te doen. Hier gaan we!

Ons startpunt Temse lijkt al een eeuwigheid geleden, en toch lijken die 5 weken achteraf voorbijgevlogen te zijn. Maar eigenlijk viel het wel mee. Een dikke maand reizen, het is best wel lang. Niet dat we thuis gemist hebben hoor. Zelfs ons bed missen we niet, in de camper slaapt het ook heerlijk op een goed bed met goede matrassen. En het is er lekker warm. Meestal toch hè.

In België is heel veel te zien. Veel mooie plekjes, veel leuke plekjes. Na 5 weken rondreizen hebben we nog lang niet alles gezien.

Na 5 weken rondreizen hebben we ook lang niet alles gedaan wat we wilden doen of wat gepland was. Er was teveel gepland, dat is zeker, en dat wist ik. Maar er waren ook wel een paar spelbrekers.

De eerste spelbreker: het weer. Need I say more? Ik dacht het niet hè. We reisden van pakweg 20 april tot 20 mei en hebben het allemaal gehad: wind, storm!, regen, hagel, sneeuw, onweer, koude… gelukkig ook af en toe wat zon en heel uitzonderlijk (echt) eens een warme dag.

Een tweede spelbreker was het feit dat we een paar vaste afspraken hadden. Een afspraak in Diksmuide voor een feestje, een afspraak in Gent (tijdens onze reis gemaakt) voor onze vaccinaties. Maar het feestje was erg leuk, we zijn blij dat we gevaccineerd zijn, en we zagen ondertussen onze kleine meisjes (en één groot meisje) ook nog eens.

Onze #tourofbelgium was geen mooie ronde, maar ging een beetje (een beetje? veel!) kris kras door België.

Plan was om eens van de kust naar het uiterste zuiden te gaan, en dat is gelukt (van Sint-Idesbald naar Torgny). We wilden ook naar het hoogste punt van België, maar daar zijn we niet geraakt.

We zagen echt wel veel mooie dingen, en hebben ook een aantal camperplaatsen en campings gevonden waar we zeker nog terug gaan komen. Camperplaats ’t Meikensbos in Dentergem, een fijne camperplaats in een mooi gebied waar het mooi fietsen is. Camperplaats Den Boerenhof in Stekene, daar willen we echt nog zoveel doen! Fietstochtje naar Doel, eens naar de Verbeke Foundation (we stonden er nu op het verkeerde moment van de week). Camping du Préau in Bernissart, daar in de omgeving is ook nog zoveel te doen! Op Camping Aux Deux Eaux in Ansart (Luxemburg) hebben we toch wel een beetje ons hart verloren. En in de omgeving van Diksmuide (waar we op camperplaats ’t Nesthof stonden) willen we ook nog zoveel doen. Oh ja en in Orcq Orcq Orcq (camperplaats Le Vert Marais), daar willen we ook nog heen!

We zagen prachtige dingen, zo heb ik hier nog een (amateuristisch) filmpje dat ik nog niet deelde.

We vreesden een beetje voor de drukte, en af en toe was die vrees terecht. In het begin sukkelden we in de Hoge Venen eens om een plek voor de nacht te vinden, de lange weekends waren ook druk en brachten we voor de rust vooral door in Wallonië.

De wegen in België? Jeetje mina. Wat erg. Onze camper was dit jaar erg goed geladen, in de zin van: er rammelde weinig in de kasten. Als we over goede wegen reden, was het dan ook vrij stil. Maar hoe vaak reden we niet over slechte wegen, beton, putten… zodat het toch langs alle kanten rammelde en daverde.

Dit jaar zijn we dus niet echt zomers bruin teruggekomen. We zijn wel gebruind, maar niet echt veel. Meneertje Mertens viel 2 kilogram af. Ik dacht dat ik bijgekomen was, maar dat was fout: ook bij mij is er een kilogram af. Hoera!

Onze Franse woordenschat is weer wat uitgebreid. Zo is een watertoren geen tour d’eau maar een château d’eau.

Opnieuw kwamen wij relatiegewijs goed uit deze 5 weken. Uiteindelijk is het 5 weken heel dicht op elkaar leven, en zowat alles samen doen. En dat doen wij goed. Weinig tot geen ruzie gehad, we bekvechten regelmatig wel eens maar dat doen we graag. We keken er eigenlijk gewoon naar uit om 5 weken met zijn tweetjes te kunnen doorbrengen, en het viel niet tegen.

We zijn dan ook een hecht team. Samen rijden met de camper doen we enorm graag, ik ben co-piloot en hou de route op de GPS proactief in de gaten, kijk mee hoe we moeten rijden en hou de rechterkant in het oog. Meneertje Mertens is een fantastische chauffeur die zich met dat grote zeilschip in de kleinste gaatjes weet te wringen en die ons 5 weken lang zonder problemen rondgereden heeft.

Als het echt fout loopt, dan schakelen we over op humor. Meestal gaat het dan zo ver dat we tranen zitten te lachen om de domste dingen, en zo haal je vaak toch de angel uit moeilijke situaties.

Dit jaar bleven we gespaard van grote tegenslag (geen platte band of motorpech). Af en toe hadden we iets kleins aan de hand (zoals zonder gas vallen op een koude ochtend) en het weer kan je ook geen meevaller noemen, maar all in all: geen pech.

Ik kreeg weer een maand koffie op bed, dat wil ik toch wel eens vermelden. Kudos to Meneertje Mertens!

Het was zo’n slecht weer, dat we onze zomerkleren voor niets meehadden. Godzijdank hadden we onze winterjassen mee, ik denk dat ik nog nooit zó lang mijn winterjas gedragen heb. En we hadden niet voldoende winterkleren mee, dus zijn we toch wel regelmatig eens moeten gaan wassen want alles was op.

De vorige jaren had ik handwerkgerief mee dat ik nauwelijks of niet aanraakte. Daar ging ik lessen uit trekken. Maar op het allerlaatste besloot ik toch haakgerief mee te nemen, in het idee dat we minder zouden rijden. En of dat een goed idee was… ik heb veel gehaakt en ik was blij dat ik mijn spullen mee had.

Minder rijden deden we in ieder geval: we reden 3000 kilometer, waar we er anders 5000 rijden. (de teller stond bij ons vertrek op 606 kilometer)

Voor wie dacht dat het goed weer zou zijn eens wij terug thuis waren: nope. Geen sprake van.

Die eerste momenten in de gewone auto vallen ook altijd tegen.

En zelfs ons bad vindt het triestig dat we terug zijn.

Plannen voor een volgende reis zijn al, euhm, onderweg!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

47 reacties

 1. 5 weken lijkt veel maar als je vrij bent om te doen wat je fijn bent vliegen ze voorbij. Het weer speelde wel parten maar daaraan is niets te doen helaas. Ik trek lering uit je ervaringen qua afspraken en ga vast nog eens een plaats opzoeken die zo voorbij kwam op je altijd prachtige foto’s.

  1. Het vliegt inderdaad voorbij, en we voelen ons thuis in een camper, dus er is ook geen heimwee. Aan het weer is inderdaad niks te doen, hebben we niet te kiezen. We kunnen wel kiezen wat we ervan maken 🙂 Fijn dat je dingen kan leren uit onze ervaringen, en ik hoop ooit eens (als het weer kan) een bekend plekje tegen te komen op je blog! En dankjewel voor het compliment 🙂

 2. Het was hier fijn meereizen, maar dat zei ik al.
  Ik bewonder de haaksels (geen echt woord waarschijnlijk, de autocorrectie maakt er haakseks van) enorm en ben ronduit (gunnend natuurlijk!) jaloers op de band die jij met je meneertje hebt.
  Benieuwd naar volgend avontuur!

  1. Haha, die autocorrect, die moet je toch altijd wel in de gaten houden 🙂
   I count my blessings, wat mijn band met Meneertje Mertens betreft 🙂
   Binnenkort gaan we een paar dagen naar Zeeland, het volgende avontuur komt wat later, maar het is wel de bedoeling dat het nog voor dit jaar is. De plannen zijn aan het groeien 🙂

 3. Twee happy campers, letterlijk.
  Knap dat je overal het positieve van kan inzien, zelfs van slecht weer. Ik doe het je niet na en had al lang de handdoek in de ring gegooid.

  1. Ja, twee happy campers 🙂
   We hadden ons op voorhand een paar dingen voorgenomen, en het is vrij gelukt om die uit te voeren. Ook voor achteraf hebben we die voornemens: niet zeuren als anderen wel naar het buitenland kunnen later in het jaar, niet zeuren als een ander wel mooi weer heeft, enzovoort. We zijn content met wat we hadden. Heel content.

 4. Gelukkig zijn er al nieuwe plannen onderweg want ik ga het echt wel missen. Je zalige reisverslagen, de fantastisch mooie foto’s…
  De foto van jullie mobilhome met de zonsondergang is geweldig.

  mijn favo camperplaatsen volgens de websites waren ’t Meikenbos en Camping Aux Deux Eaux maar in werkelijkheid kan dit natuurlijk totaal verschillen en hangt er natuurlijk ook veel af van de drukte.

  Het doorkijkkerkje in Borgloon lijkt toch echt wel de moeite.

  Bekvechten, ik ken het zo goed. Ik word daar ook heel blij van. Kleine plagerijtjes, lachen en heel veel liefde!

  Dank je wel om een deel van deze heerlijke reis mee te mogen hebben maken, voelen,….

  1. Dankjewel Veerle 🙂
   Camping Aux Deux Eaux, wij vonden het daar geweldig. Niet iedereen zal dat vinden, maar wij hebben er ons hart wat verloren.
   En ja, het doorkijkkerkje, als je de kans hebt, zeker eens doen. Hoe vroeger op de dag, hoe beter (voor het vele volk dat er komt).
   haha, zijn jullie ook bekvechters 🙂
   Het is heel graag gedaan, ik ben blij dat je ervan genoten hebt en dat ik je soms donkere dagen wat heb kunnen oplichten 🙂

 5. Ik heb genoten van jullie reis(je), maar zou zelf meer problemen hebben gehad met het weer, vrees ik. Op vakantie wil ik zon en warmte, geen hitte, en ’s nachts een flinke verkoelende bui :-). dat is alles….

  Dat België mooie plaatsjes heeft is zeker een feit, dat doorkijkkerkje is een juweeltje, dat een diamant wordt in de avondzon.

  Bedankt om ons mee te laten genieten.

  En euhhhhh….. je had gerust eens een wasje mogen komen hier insteken toen jullie in de buurt van Stekene waren, zo’n grote camper voor de deur zouden de buren zelfs in de regen naar buiten lokken. :-). Een koffietje zou je gegarandeerd toekrijgen.

  1. Ik vond het soms wel z’n voordelen hebben. Ik heb graag zomer en warm, maar tegelijk krijg ik nauwelijks iets gedaan en kan ik echt wel last hebben van de warmte. Dus ja.
   Dat doorkijkkerkje is inderdaad een juweeltje.
   Dankjewel voor het aanbod, ha! Met zo’n groot ding heb je inderdaad altijd wel bekijks, je buren zouden wel eens komen loeren zijn 🙂

 6. Ondanks de regen als brekespel, hebben jullie toch een flinke en interessante toer gemaakt en ik ben blij dat wij mochten meereizen. De nieuwe ervaringen en ontdekkingen, het samenhoren, ruimte en rust in het hoofd en even weg-breken, dit alles heeft het etiket “geslaagd” ruimschoots verdiend. Nu maar nieuwe plannen maken.

 7. Verbeke Foundation staat ook nog op mijn verlanglijstje. Als we naar Antwerpen rijden komen we daarlangs en het is er nog steeds niet van gekomen om er eens heen te gaan.
  Het was leuk om met jullie mee te mogen reizen. Sommige plaatsen kende ik al, maar veel toch nog niet.

  1. We hebben de Verbeke Foundation een paar keer uit de verte gezien, en het trekt me ook enorm aan. Maar het moet passen (open van donderdag tot zondag, en wij waren er op het verkeerde moment). Maar ooit lukt het wel eens.
   Ik ben blij dat je het fijn vond om met ons mee te reizen!

 8. Die vijf weken zijn omgevlogen. Ik had het gevoel dat jullie maar drie weken weg waren. Weer of geen weer, jullie hebben er iets moois van gemaakt en jullie zijn duidelijk een goed team. Dat ik genoten heb van jullie reis via de logjes, heb ik al gezegd. Nu ben ik blij dat je er weer bent, niet in het minst voor jouw ‘challenges.’ Die heb ik gemist.

  1. Vanaf vrijdag wordt er weer ge-challenge-d! Ik heb wat voorsprong genomen met foto’s 🙂
   Blij dat je meegenoten hebt, het vliegt inderdaad allemaal voorbij. Maar de herinneringen blijven.

 9. Weer of geen weer: altijd blijven lachen. That’s the spirit.
  Erg genoten van je talrijke reisverslagen en de bijhorende foto’s. Alsof ik meereisde met jullie. En ja, België is mooi en zeer gevarieerd. Hier valt alle dagen wel iets te beleven/zien. Alleen zouden Katrien noch ik ons vijf weken weg van het werk nooit kunnen permitteren.

  1. Blijven lachen, pluk de dag, opgeven is geen optie, nie pleuije… er zijn veel variaties op eenzelfde thema om er het beste van te maken. Het weer kan je niet kiezen, hoe je ermee omgaat wel 🙂 (hoewel ik blij ben dat ik niet in de tuin moet werken in zulke omstandigheden, dus ja kijk)
   We gingen tot noch toe elk jaar iets langer weg, maar ik denk wel dat 5 weken een maximum is. Dit jaar is het toch maar mooi gelukt 🙂 (Meneertje Mertens was daar ook wel heel hard aan toe, eens een lange periode géén pakjes)

   1. Dat ‘altijd blijven lachen’ resulteert als hovenier wel eens in groen lachen met dit kakweer, jazeker. Maar het is zoals je schrijft: nie pleuije. What doesn’t kill you, makes you stronger. 😉

    1. Zoiets hè. Na zoveel weken kakweer is een hele emmer clichés nodig om het met de glimlach te blijven verdragen 🙂

 10. Een mooie afsluiter van de reis, schrijf ik terwijl het buiten giet. 😣 Wij houden van zon en warmte en zouden het nooit zo lang volhouden in een camper maar tegelijkertijd trekt het weg zijn met z’n twee me erg aan. Als hij met pensioen is, zegt de echtgenoot. 🌞

  1. Ik heb daar enorm van genoten, van die tijd exclusief met z’n twee. Het was ook één van de dingen waar ik naar uitkeek. Je gaat uiteindelijk zo lang als je wil hè, maar wij vinden zo’n lange periode echt wel leuk. Weer of geen weer 😉

 11. Een stijlvolle terugblik op je reis. Jammer dat het zulk waardeloos weer was, maar dat is nu eenmaal een factor die we (gelukkig) niet in de hand hebben. Ik zou eerder naar huis teruggekeerd zijn, denk ik, al dat vocht en die lage temperaturen zouden wat teveel van het slechte zijn.
  Maar verder heb je weer mooi laten zien, dat de aloude spreuk ‘Wat je van ver haalt, is lekker’ voor wat betreft landschap en bezienswaardigheden in eigen land zeker niet op hoeft te gaan.

  1. Het was inderdaad jammer van het weer, maar tussendoor hebben we toch veel mooie momenten gehad. En inderdaad, je hoeft echt niet ver te gaan om mooie dingen te zien. Dat toon jij op je blog ook trouwens.

 12. Een mooie trip die ik graag gevolgd heb op de blog. Jammer van dat slechte weer, maar jullie hebben er toch het beste van gemaakt. En wat mooi dat jullie zo’n goed team vormen!

  1. Fijn dat je ook met plezier meegevolgd hebt 🙂 Het weer kunnen we niet kiezen hè. We hebben wel voor elkaar gekozen en dat was de goeie keuze 😉 We genieten daarvan, van dat teamgevoel van ons twee.

  1. Dat is natuurlijk hè, het weer was overal in België even slecht. Dus wat voor zin had terugkeren 🙂 In Frankrijk kan je dat nog doen, het goede weer opzoeken, hier is dat wat moeilijker 🙂

 13. 5 weken, zolang ben ik nog niet van huis geweest. Jullie hebben pech gehad met het weer. Fijn van je koffie op bed. Je zal het missen 😀. Het was fijn jullie kriskras te volgen door BE.

  1. Het was voor ons ook de eerste keer dat we zo lang van huis waren.
   Die koffie op bed, die mis ik al, haha! Da’s zo’n verwennerij 🙂
   Fijn dat je meegenoten hebt!!

 14. interessant om jullie te volgen

  met dit weertype, zou ik het persoonlijk geen 5 weken uithouden in een camper

  knap filmpje van dat doorkijk kerkje heb je gemaakt

  maar de foto van de camper in het avondlicht heeft mijn voorkeur

  prettige avond

    1. Inderdaad. Vorige jaren stond mijn tas met handwerkspullen vooral in de weg en werd ze gewoon van hier naar daar versleept om plaats te maken, nu heeft ze goed dienst gedaan.

 15. De zon komt erdoor in Brugge! Misschien een tijdelijk gegeven, maar we zijn al blij dat Laura eens komt piepen. Ik heb genoten van jullie reiservaringen, van jullie inventiviteit om toch in elke situatie het mooie te zoeken (en meestal ook te vinden), van je inzet om jullie ‘avonturen’ met ons te delen, waardoor we een klein beetje mochten meereizen. Dank je wel hiervoor!

  1. Het is weer superwisselvallig, hier ook de zon al gezien, maar ook al een paar stevige buien gehad!
   Ik ben echt blij dat je ervan genoten hebt, en dat onze positiviteit en wil om er iets van te maken er ook wel duidelijk doorsijpelde. Dankjewel voor je mooie reactie 🙂

 16. Oehh koffie op bed! Dat is leuk 🙂
  En 5 weken lijken me wel aan de lange kant, ik weet niet of ik het zou kunnen om zo lang van huis te zijn. Mijn man en ik voelen de naar-huis kriebel soms al redelijk snel: na een week of 10 dagen hebben we er genoeg van en missen we thuis. We kunnen op zich eigenlijk ook wel heel goed overweg met elkaar en samenzijn.
  Jammer van het weer! Ironisch genoeg ziet het ernaar uit dat we tegen het einde van de week eindelijk een paar mooie dagen gaan hebben. 🙂

  1. Koffie op bed is zalig 🙂
   Ik denk dat het zo is dat we ons zo “thuis” voelen in onze camper, dat we onze echte thuis niet missen. Ik heb vroeger ook nog vakanties gehad hoor, dat ik thuis echt heel erg miste, maar sedert we met de mobilhome reizen, is dat anders.
   Van mij mag het mooi weer worden hoor. Ik ga niet klagen 🙂 Het is wat het is hè, en ik zal blij zijn dat ik hier ook weer eens een fietstochtje kan doen.

 17. Ik werd nerveus van het kriskras door België rijden (wetende hoe ik onze drukke slechte wegen haat en het vaak slecht weer was. Bleh, helemaal anders dan langs het Franse platteland cruisen denk ik dan).

  Ik ben ook verrast dat je kant kempen helemaal links hebt laten liggen. Volgens mij moeten daar ook nog pareltjes te bezoeken zijn.

  chapeau toch hoe jullie overal de sfeer erin houden en zo’n goed team zijn. Kust jullie pollekens maar 🙂

  1. Het was inderdaad anders dan langs de Franse plattelandswegen cruisen, en we hebben dat ook wel wat gemist. De wegen dieper Wallonië in deden er soms wel aan denken.

   De Kempen zaten in onze planning. Er zijn zo nog wel wat dingen uitgevallen. Vooral omdat we uiteindelijk meer in Wallonië gezeten hebben dan op voorhand gedacht, door dat slechte weer. Eigenlijk was dat de grootste boosdoener.

   We zijn ons daar heel bewust van, dat we onze pollekens mogen kussen met elkaar, daar mag je gerust in zijn. Het is zoveel waard, wat we hebben 🙂

Zeg het eens?