Op donderdag is het hier Throwback Thursday. In 2021 duik ik in mijn analoog fotoarchief en scan foto’s in. Elke week één foto, eens zien hoe lang ik dat volhou, ha! Van enige chronologische aanpak of logische volgorde is geen sprake, ik neem een willekeurig fotoalbum en scan een foto in.

Een klasfoto! Als dat geen goed idee is!

Sint-Lutgardis Mariakerke (nu Sint-Lievenscollege), tweede kleuterklas. Moet dan 1973 zijn, als de foto in de lente gemaakt is. Ik herken nog veel kinderen op de foto, meestal bij voornaam, de achternaam is al wat moeilijker.

Er waren 3 zusters op school toen, die in het huis woonden dat je links achterin de foto ziet. Er was een zuster die niets meer deed op school, er was een zuster directrice (*all rise* GOE-IE-MOR-GEN-ZUS-TER-DI-REC-TRIES!!), en er was deze zuster van de tweede kleuterklas wiens naam ik nu kwijt ben (nothing new there) en waar ik doodsbenauwd van was.

En nu moeten jullie maar eens raden welk braaf kind ik ben op de foto.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

51 reacties

  1. Straf hè. Ik zie ons nog allemaal zitten in de klas. Braaf. Herinner me geen chaos.
   Neen, niet het meisje met de rode trui en de geruite broek. Geen idee meer wie dat was ook.

 1. Zo moeilijk… veel meisjes hadden toen kort haar. Ik zie weinig verschil tussen jongens en meisjes. Ben je de tweede van rechts onderaan? Met het heel korte haar en de rode trui?

    1. Het is ook niet gemakkelijk, uiteindelijk lijken al die klein prutsen wel wat op elkaar 🙂
     En eerlijk? Ik wás ook een lief, braaf meisje. Dat werd toch altijd over mij gezegd 🙂

 2. Ik had het goed geraden!
  Leuk zo’n oude foto. Ik heb er nog zo een van de laatste kleuterklas, jongens en meisjes samen op de foto en samen in de klas. Nadien was het jongens en meisjes apart, tot mijn 18de.

  1. Yep 🙂
   Ik denk dat dit de enige is uit de kleuterklasjes die ik nog heb. Wel nog wat van het lager, en de meeste van het middelbaar.
   Hier was het ook jongens en meisjes, jongens vanaf eerste leerjaar naar de jongensschool. Ik ben vanaf het eerste middelbaar naar het stadsonderwijs gegaan, gemengd dus.

    1. Eigenlijk lijkt me dat echt een fijne kleutertijd zo, zonder school. Zou nu niet meer kunnen. Ik hield mijn zoon in de eerste kleuterklas in de namiddag thuis, omdat hij nog een flinke middagdut deed en daar echt nood aan had. Daar werd ook al fronsend op gereageerd.

     1. Wat ik nog van mijn kleutertijd weet, is dat ik me over het algemeen prima vermaakte. Het enige nadeel was dat ik, nadat we verhuisd waren, vanaf mijn zesde tijdelijk met een taalachterstand werd geconfronteerd. Ik had tot dat moment thuis alleen maar Fries gesproken, Nederlands was dus op school echt even een vreemde taal voor me. Maar die achterstand heb ik intussen aardig weggewerkt. 😉

      1. Een beetje zoals de Turkse kinderen hier, die vaak ook wat langer thuisgehouden worden, en daardoor met een taalachterstand starten. Het is van alle tijden 😉
       Ik moet denken aan een boek dat ik als kind graag gelezen heb, Bartje van Anne De Vries. Dat stel ik me dan voor bij jouw kleuterjaren, hoewel jouw kleuterjaren wel wat later kwamen dan die van Bartje 🙂 (sloten en kikkervisjes is de sfeer die ik me herinner van het boek)

 3. Ik weet nog dat we toen ook met 31 in een klasje zaten. Voor we binnengingen in het klaslokaal dienden we op de speelplaats op genummerde stippen te staan en alzo een lange rij te vormen. Mijn stip was nummer 29.
  Onze school werd met strenge hand geregeerd door broeders. (Ja, dat zijn paters op eieren, haha.)
  Heerlijke nostalgie, maar teruggeflitst worden naar die tijd zou ik toch niet willen.

  1. De kleuter- en lagere school waar ik zat, daar viel het best wel mee qua strenge hand. Maar het waren dan ook geen paters of broeders 🙂 (mijn zoon heeft een tijd op een school van de Broeders van liefde gezeten, en zelfs al die jaren later was het daar toen ook behoorlijk streng).
   Inderdaad, heerlijke nostalgie. Maar ik wil ook niet terug hoor.
   Alhoewel. Soms zou ik toch wel eens wat van die eenvoud van toen terugwillen. Maar dat is niet hetzelfde als teruggeflitst willen worden.

 4. De eerste foto is wel heel lief en zorgzaam.
  Weet nu wie je bent, wat een brave kinderen.
  En nu allemaal volwassen mensen. Hans

  1. Zusterliefde, die eerste foto 🙂
   Het zien er inderdaad allemaal zo’n brave kinderen uit!
   Wat zou er van hen allemaal geworden zijn… ik denk dat er maar eentje is van wie ik iets weet.

 5. Klasfoto’s zijn altijd zo leuk en zo nostalgisch! Ook al was ik een beetje een vreemde eend in de bijt in klas, toch vind ik klasfoto’s de max. Vind het balen dat mijn ouders ze niet voor elk jaar wilden kopen.
  Ik ging het nooit geweten hebben, wie jij was :p

  1. Nu ben ik nieuwsgierig wat jou de vreemde eend in de bijt maakte.
   Ik heb nog vrij veel klasfoto’s liggen, en da’s inderdaad wel leuk om te hebben.
   Moeilijk hè, zo iemand vantussen zo’n nest kleuters halen 😀

   1. Ik ben altijd al een vrij teruggetrokken persoon geweest wat ervoor zorgde dat ik er niet bij hoorde. Ik werd niet echt gepest op school, maar ja hoorde eigenlijk ook nergens echt bij. Vandaar de vreemde eend :p Maar als kind kon ik dat wel van me afzetten, hoor.

Zeg het eens?

%d