De coronacrisis is nog lang niet voorbij, we gaan ons nog lang in stilte moeten bezighouden. Dus leek een reeks gastblogs leuk om de boel wat op te vrolijken. Ik nodigde uit om een vriendenboekje in te vullen, en kreeg veel respons. In totaal waren er 37 inzendingen, waar we maandenlang van genoten hebben. Ik geef hieronder nog een korte samenvatting mee.

Er waren zoals gezegd 37 bijdragen, waarvan de eerste pakweg 20 bijdragen op een week of twee binnen waren. Veel mensen moesten láng wachten tot hun bijdrage hier verscheen.

De vriendenboekjes werden áltijd enthousiast onthaald, dikwijls werd er gealludeerd naar een gevoel van verbondenheid in deze corona-tijd, en hoe hier toch veel gelijkgestemden samen komen om mee te doen en te lezen.

Ge moogt mij altijd laten weten hoeveel fouten ik gemaakt heb met de bezits-s (in schoon Vlaams: afkappingsteken s) in de titel. Keer op keer moet ik het gaan opzoeken, ik kan het niet onthouden.

Mijn testkonijn en Chinese vrijwilliger om eerst te gaan Janna lijkt al eeuwen geleden, ik had familie, ik had vriendinnen, ik had kennissen, ik had nobele onbekenden, ik had bloggers en niet-bloggers, ongelooflijk wie er allemaal de revue passeerden.

Ik vond het zelf een behoorlijke klus het lijstje in te vullen. Dus chapeau voor iedereen die het deed.

Vooral een héél welgemeende dankjewel voor jullie enthousiaste bijdragen, voor de manier waarop jullie elke deelnemer enthousiast onthaalden, en voor jullie enthousiaste reacties. Ik was en ben daar echt heel blij mee.

Algemene tendenzen. Veel van mijn vriendjes:

 • zijn creatief
 • houden van lezen
 • zijn introvert/hooggevoelig

 Veel van mijn vriendjes:

 • houden niet van Trump
 • hebben iets tegen onverdraagzaamheid
 • houden niet van mensenmassa’s en small talk

Er is een, wat mij betreft zeer vreemde, trend om zurkel vies te vinden. Ik hou van zurkel. Ik moest daar hard mee lachen.

Heel vaak worden lever, darmen, hersenen, oesters, kikkerbillen niet geapprecieerd.

De nutteloze talenten vraag leverde hilarische antwoorden op. Ik onthoud apart bewegende billen, water door neusgaten gieten, met je tong aan je neus kunnen. En in je neus dus. Maar ook de wetenschap dat veel mensen zonder horloge vrij accuraat kunnen vertellen hoe laat het is. Eigenlijk vind ik dat geeneens zo’n nutteloos talent.

De grootste blunder leverde al even grappige antwoorden op. Ik onthoud hier roddelen over mensen die in het groepje toehoorders staan, de uitnodiging voor een trouw afslaan wegens andere bezigheden maar de trouwers dan tegenkomen in de stad…

Er zitten behoorlijk wat duikers onder mijn vriendjes, en héél veel Canada-liefhebbers. Er is er evenwel maar ene die zijn kettingen waxt.

En, wat viel jullie zo allemaal op?

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

37 reacties

 1. Mij viel op dat er veel no nonsense warme persoonlijkheden passeerden. Mensen met wie ik (diegene die nog altijd denkt dat ze verlegen is) graag een koffie zou gaan drinken. Ik zei het waarschijnlijk al, maar ik heb erg genoten van de vriendenboekjes! Dikke merci daarvoor.

 2. Veel herkenbaarheid en gemeenschappelijke kenmerken, inderdaad. Heel fijn om de bloggers langs deze weg beter te leren kennen. Dank voor je initiatief! Zo ook voor de photochallenge.

 3. Het lijkt tegenstrijdig, maar introvert zijn en bloggen zijn blijkbaar een zeer geslaagd huwelijk.
  Er zijn veel interessante mensen én weblogs de revue gepasseerd, waarbij het soms ‘van het hart een steen maken’ was om de volgknop niet in te drukken. Waarom? Omdat ik nu al met een pakket gevolgde weblogs zit die telkens aandachtig worden gelezen (toch zolang ik over materie kan meespreken, dus niet over ‘naaien’, kannibalisme of scheetjes (want daar ken ik écht niks van)). Meer weblogs volgen zou té tijdrovend zijn.
  Knap dat je dit in elkaar hebt gestoken en opgevolgd, want daar moet veel werk in zijn gekropen. Dikke merci daarvoor!
  (aan de fotochallenge heb ik zelf niet meegedaan om diverse redenen, sorry!)

  1. Ja, dat valt echt wel op hè.
   Dankjewel, er kruipt inderdaad wel wat werk in, maar het geeft ook wel plezier. De moeite waard!
   En je hoeft je niet te excuseren dat je niet meedoet aan de fotochallenge hoor! 🙂

 4. Het was een heel tof initiatief, en jouw creativiteit schiep echt verbondenheid.

  Veel bloggers kende ik al, dacht ik, want met die persoonlijke vraagjes leer je ze toch beter en anders kennen.

  Ook voor mij onbekende mensen zorgden voor boeiende lectuur. Maar net als mijnheer Pannenkoek moet ik mezelf inhouden om consequent te gaan volgen wegens anders geen tijd meer om te koken, en of manlief daar gelukkig mee is!?

  Vaak herkende ik me in gemeenschappelijke interesses en levensstijl. En dat was heel fijn.
  Dikke merci voor jouw initiatief en betrokkenheid 🌷

 5. Mij viel vooral op dat bloggers veel raakpunten hebben. En ook wat Thomas Pannenkoek zegt: veel introverten onder de bloggers. En veel mensen met weinig geduld. Hahaha!

 6. Het was elke keer aangenaam leesvoer. Eens in de hoofden en de leefwereld van anderen kunnen kijken, bevredigt de nieuwsgierigheid die de meeste mensen kenmerkt.
  Bon. Zet dan nu maar een nieuw initiatief op poten. Het moet maar zo leuk niet zijn. 😉

  1. Ja, de mens is nu eenmaal nieuwsgierig, hoe hard ie het ook ontkent 😉
   Ik heb wel al een nieuw initiatief in mijn hoofd, maar dat zal toch eerder voor het najaar zijn. Eerst een beetje dimmen, want het was allemaal toch wel een beetje veel precies. 🙂

 7. Een leuk tijdverdrijf was het zeker. 😉 Mij viel op dat er nogal wat vrouwennamen afgeleid zijn van de heilige Anna. 😃 Met de Hildes en de Lieves erbij weet je ook al iets over onze gemiddelde leeftijd. 😄

 8. Het was leuk om mee te doen en leuk om te lezen. Ik heb velen gebookmarked om nog eens terug te keren. Volgen gaat te ver want je kunt niet alles bijhouden. Het voelde voor mij als het lezen van een nieuwe krant anders dan ik normaal lees, dus buiten mijn bubbel. Bedankt voor je werk achter de schermen Anne.

  1. Graag gedaan!
   Er zijn maar zoveel uren in een dag, en zoveel andere dingen nog te doen ook, ik begrijp het helemaal!
   Ook hier gaat het binnenkort een beetje op een lager pitje.

 9. Wat me opviel is dat er vrij veel mij onbekende bloggers bij waren, dat is ook meteen de reden dat ik niét meedeed, net als ik bij Pannenkoek al las, probeer ik het aantal blogs dat ik volg binnen de perken te houden. Maar er waren wel vriendenboekjes bij waar de humor vanaf straalde en dan is reageren heel makkelijk want ik ben gek op humor. Ik sloeg maar een enkele over wanneer ik niets vond waarbij een reactie opborrelde en ik wat in tijdgebrek zat.
  Al bij al dus een heel geslaagd project waar je vast zelf ook nog veel werk aan had.

  1. Blij dat je er ook lol aan had bij momenten 🙂 Er kruipt inderdaad wel wat werk in. Een volgende gastblog-reeks zal dus even moeten wachten 🙂

 10. Leuke samenvatting! Mij viel vooral op dat het stuk voor stuk warme mensen zijn, en dat leeftijd compleet geen rol speelt over hoe jong je in het leven kan staan 🙂

Zeg het eens?