Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen weken ==> op deze pagina. Neem zeker eens een kijkje, de verzamelingen foto’s zijn erg leuk om te zien!

Het thema deze week: de regel van derden.

We gaan weer voor een beetje theorie. Geen paniek, hiermee kan je met gelijk welk fototoestel aan de slag, ook je telefoon, dat is net het leuke aan compositieregels.

De regel van derden is een regel die je kan toepassen om een mooie compositie te maken van je foto. Deze regel wordt gebruikt door kunstenaars en fotografen, en hij is heel simpel.

Vaak gaan we ervan uit dat het midden van onze foto het belangrijkste is. We zetten ons onderwerp in het midden, we zetten de horizon in het midden. Maar, dat levert vaak niet de mooiste foto’s op. Je gaat beter uit van een andere compositie.

Je verdeelt je foto onder in 9 gelijke vakken door middel van 2 horizontale en 2 verticale lijnen.

Deze “grid”, dit rooster is vaak standaard aanwezig als je door de zoeker van een fototoestel kijkt, of op het scherm van je smartphone als je een foto wil maken. Maak daar gebruik van!

Zet de horizon niet in het midden van je foto, maar op 1 van de 2 horizontale lijnen. Je kan er ook handig gebruik van maken om je horizon recht te houden.

Het onderwerp van je foto of het punt waarop je de aandacht wil vestigen, zet je op één van de kruisingen van die lijnen.

Zondag trokken Meneertje Mertens en ik in alle vroegte naar de Gentbrugse Meersen om foto’s te maken van de zonsopgang. Toen we op een mooi plekje aankwamen, bleek de maan ook heel mooi aan de hemel te staan. En dit tafereel leverde een perfect voorbeeld op voor de regel van derden.

Je ziet dat de horizon op de onderste lijn ligt. Ongeveer, het steekt niet in een paar milimeter. De maan en de reflectie van de maan in het water liggen op de rechtse verticale lijn. De maan zelf staat op de kruising van de bovenste en de rechtse lijn. Een pluspunt is dat er een diagonaal vertrekt vanuit de hoek rechtsonder, maar dat is dan weer een andere les.

Nog een voorbeeld? Eentje van het weekend ervoor, op de Koppenberg. Ik plaatste al een vierkante versie van deze foto op Instagram.

De horizon ligt op de onderste lijn, het huis (of de schuur, zou ook kunnen) staat op de kruising linksonder, de grote pyloon staat op de kruising rechtsonder. Dat geeft een perfect samengestelde foto die interessant is, en rustgevend voor het oog. De elektriciteitsdraden zijn een mooi extraatje.

Dit zijn nu toevallig voorbeelden van landschapsfoto’s, maar ook bij foto’s van mensen en objecten kan je deze regel toepassen. Zo zie je bij mijn foto van de beer van vorige week, dat zijn oog net op de kruising van de lijnen rechtsboven staat. De bank zit ongevéér op de onderste horizontale lijn. Zijn voet zit in ieder geval netjes op de onderste kruising.

Ik pik een voorbeeld van De Fotoschuur om dit te tonen. Het oog van Lili bevindt zich op de kruising linksboven. (ook hier is er het spel met de leading lines, maar daar kom ik later in deze challenge nog op terug).

Dus! Schiet in actie, ga op stap, bekijk het landschap in een grid en… shoot! Zoek (of maak) een compositie in je huis of je tuin… het maakt niet uit wat je fotografeert, als je er maar de regel van derden in ziet.

Wil je het allemaal nog eens helder uitgelegd krijgen? Lees dan deze uitleg eens. Ik vind ‘m wel goed.

Het leuke aan compositieregels is dat je veel over goede fotografie kan leren, zonder dat je een fancy of duur fototoestel moet hebben. Ook de eenvoudigste gsm-camera kan dit, je moet niet eens zo’n grid op je toestel hebben, je kan dat ook wel ongeveer in je hoofd voor je zien.

Ook achteraf kan je croppen aan je foto, maar eigenlijk is het wel goed dat je bij het maken van je foto al een beetje een idee hebt van de compositie die je wil maken.

Succes ermee! Enneh… hou deze compositietechniek in de toekomst in gedachten als je foto’s maakt. Je foto’s en je publiek zullen er blij mee zijn.

Post je foto op je blog (link of berichtje hier in de reacties altijd welkom), op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge), op je Facebookpagina (hier ook: hashtag #satur9sphotochallenge) of als reactie op mijn aankondiging van dit blogbericht op Facebook. Alle foto’s verzamel ik op de Satur9’s 30 Week Photo Challenge recap pagina.

Omdat ik ‘m zo mooi vind, hieronder nog eens de foto van afgelopen zondag in de Gentbrugse Meersen, maar dan zonder grid.

PS: Deze regel is geen verplichting voor elke foto. Een andere compositie kan ook mooi zijn en werken. Je mag gerust ook je voeten vegen aan regels. Deze regel is een goeie om in het achterhoofd te houden voor beginnende fotografen, omdat je al doende leert je volledige frame te gebruiken. Een foto is meer dan enkel het midden, gebruik ook de rest van je foto.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

54 reacties

 1. Dat wist ik allemaal niet. Ik ga maar altijd op mijn gevoel af. Dankje voor de uitleg, en wat een mooie foto’s heb jij weer!!

  1. Dankjewel Tis!
   Ik deed dat tot nog toe ook meestal zo, afgaan op het gevoel. Maar ik moet zeggen dat ik ook heel veel plezier beleef aan het bijleren!
   En vergeet vooral de laatste paragraaf niet, regels zijn er ook wel om je laars aan te lappen.
   Maar voor deze week, volgen we de regel! 😀

 2. Prachtige foto’s, je maakt hele mooie van je kleinkinderen het leeft vind ik . Wat de derde regel betreft, ik druk altijd af op gevoel geen idee of het op de derde regel zit 🙂Ik zal later mijn blog posten, wellicht nog vandaag ,eerst verder dozen inpakken.

  1. De foto van Lili werd door mijn dochter gemaakt, die kan dat veel beter dan ik 🙂
   Ik deed dat ook, op het gevoel foto’s maken. Ik ben blij dat ik nu wat theorie ken ook.
   Veel plezier 😉 met het dozen inpakken.
   Benieuwd naar wat het wordt!

  1. Dankjewel omabaard!
   Weet je, bijleren, ik word daar blij van. Zo blij dat er alle dagen nog dingen zijn om te leren 🙂

 3. Mooie foto’s, al vind ik het moeilijk om in ‘drukke’ landschapsfoto’s de regel van derden te herkennen. Ik vind het dan ook niet zo belangrijk, omdat je niet focust op één object in je foto (zoals bv. de foto met de pylonen).

  1. Ja, dat vind ik ook wel hoor. En voor een snapshot van wat je ziet kan je die regels ook gerust aan je laars lappen. Maar als je iets moois ziet, en je neemt je tijd om dat te fotograferen, kan je altijd wel eens nadenken over je compositie, en dan is het fijn wat regels te kennen.

 4. […] Satur9 is alweer toe aan haar zevende opdracht: ‘Regel van derden’. Toen ik dat zag staan, ging er ergens in de verte een belletje rinkelen. Ik kende die uitspraak wel maar wat was het ook alweer? Als je hebt doorklikt naar het blog van Satur9 dan heb je gelezen dat het een (denkbeeldige) onderverdeling is op een foto. Ik wist vorige week al welke foto ik wilde publiceren. Namelijk deze: […]

 5. De regel van derden is me gekend, maar doorgaans lap ik er mijn laars aan. Je voorbeeldfoto’s zijn erg geslaagd. Nu maar eens zoeken of ik ook een dergelijke foto kan opdiepen.

  1. Zie mijn laatste paragraaf, regels aan je laars lappen kan, mag, moet 🙂
   Ben benieuwd wat het gaat worden!
   Dankjewel 🙂

 6. Mooie serie, je hebt het aardig in de vingers.
  Ik probeer me daar op hoofdlijnen meestal ook wel aan te houden. Alleen met bewegende onderwerpen zoals dieren wil het nog wel eens tegenvallen. Toevallig voldoen mijn foto’s van vandaag er redelijk aan.

  1. Dankjewel!
   Het is zeker niet altijd simpel, en ook niet altijd nodig, om alles op die lijnen te krijgen. Morgenochtend ga ik je blogbericht eens lezen/kijken 🙂

 7. Goede uitleg en mooie voorbeelden erbij. Ik kende hem wel maar het is altijd fijn als het nog eens helder en duidelijk uitgelegd wordt. Alle foto’s zijn mooi maar die van Lili vind ik echt tof.

  1. Dankjewel voor je mooie woorden 🙂 De foto van Lili werd door mijn dochter gemaakt, zij maakt de mooiste foto’s 🙂

 8. Heel nuttig voor wie echt hobbyfotograaf is, best mogelijk dat ik wel eens een foto plaats waar het goed zit, maar eh, dat is dan per ongeluk moet kunnen hoor. 😉 Geen idéé of mijn automaatje zo’n indeling heeft, meestal kijk ik lang genoeg in de zoeker om dat te ontdekken. Ik ben een fotobarbaar geloof ik.

 9. De regel van derden is geweldig omdat het iemand leert kijken naar zijn onderwerp. Daarnaast maakt het een foto per direct interessant zeker als je het als fotograaf kan laten varen. De horizon niet in het midden en recht houden is voor veel mensen al lastig. De kleine meid steelt het bijna, ik vind je eerste foto heel mooi!

  1. Je vat het samen zoals ik het bedoeld had 🙂
   Blij dat je mijn foto mooi vindt, ook al doe ik mezelf concurrentie aan met het lieve snoetje 🙂 Maar de twee kleine dames mogen van mij altijd de show stelen 😀

 10. Mooie foto! Toen ik die regel voor het eerst leerde kennen, heb ik hem een tijdje heel bewust toegepast om te oefenen. Ondertussen bijlange niet bij elke foto (maar, zoals je schrijft, dat hoeft natuurlijk ook niet), maar onbewust val ik er wel nog regelmatig op terug. Altijd een handige leidraad om focus in een beeld te krijgen.

  1. Ja dat is hè. Het is geen verplichting, en eerder een hulp. Een mooie om in het achterhoofd te houden. Levert vaak gewoon mooie foto’s op.

Zeg het eens?

%d bloggers liken dit: