De coronacrisis is nog lang niet voorbij, we gaan ons nog lang in stilte moeten bezighouden. Dus leek een reeks gastblogs leuk om de boel wat op te vrolijken. Ik nodigde uit om een vriendenboekje in te vullen, en kreeg veel respons. Vandaag leren we Dorothé kennen. Veel leesplezier!

Dorothé plaatst haar vriendenboekje ook op haar eigen blog, ik neem haar bijdrage integraal over:

Vroeger bestonden er geen vriendenboekjes maar alleen poesiealbums. Ik heb de mijne zorgvuldig bewaard (lekker puh Marie Kondo). Mijn kinderen hadden wel van die boekjes waar je allerlei dingen in moest vullen. Anne van de blog Satur9’s World laat nu bloggers een vriendenboekje digitaal invullen. Op deze manier leer je weer andere blogs kennen. Als je eraan mee wil doen, meld dit dan bij haar.

Als het goed is staat mijn pagina vandaag op haar blog. Bij mij staan aansluitend nog een aantal foto’s uit mijn oude boekjes.

Dit is wat ik invulde:

Naam: Dorothé Jansen, met als plechtige roepnamen Theodora Louisa oftewel TL en de meest simpele Nederlandse achternaam Jansen met zo min mogelijk ss-en.

de profielfoto van mijn avatar voor degenen die mij nog niet kennen

Leeftijd: In oktober word ik al weer zestig jaar. Hoe is het mogelijk.

Mijn hobby’s: Het leven is eigenlijk mijn hobby. Van alles wat ik doe probeer ik iets te maken. Het gekke is dat dingen die ik dan aanvankelijk niks vond ineens leuker worden zoals koken en tuinieren. Verder naai ik veel en doe ik tamelijk veel aan sport. De naaihobby is ook mijn werk geworden want ik geef naailessen aan huis en voer ook wel opdrachten uit voor anderen. Qua sport was hardlopen lang mijn grootste passie maar ik heb te horen gekregen dat ik dat i.v.m artrose aan mijn knie niet meer mag doen. Ik kijk met veel plezier terug op ongeveer 100 hardloopwedstrijden waaronder 12 marathons. Ik ben nu meer gaan fietsen en wandelen. We hebben kano’s en gaan daar graag mee de plas bij ons huis op. En ik vind het leuk om dingen een tweede leven te geven. Dat begon oorspronkelijk met kleding maar ik pas het nu overal toe in huis waarin ik van alles opknap en voor maak zoals bijv. kaarsen. En heus ik heb nog steeds massa’s tijd over om boeken te lezen.

Hier vind je me op het internet (blog, instagram…): Ik heb een blog en dat heet https://djaktief.wordpress.com/ en verder kun je me vinden op Instagram, Twitter en Strava, Pinterest en Hebban op als je zoekt naar @djaktief. Daarnaast heb ik nog een bedrijfswebsite voor Atelier DJ https://atelierdj.wordpress.com/ Op Facebook kun je vinden onder mijn eigen naam maar ook op @atelierdj en @djaktief en verder sta ik nog op LinkedIn onder mijn eigen naam en bedrijfsnaam. Ik vind het virtuele leven en heb bloggen heel leuk en heb er heel veel van geleerd en veel contacten ook in real life door ontmoet. Maar er zijn periodes dat ik me er ook bewust voor afsluit omdat het ‘nogal’ verslavend werkt.

Dit ben ik in 3 woorden:

 • Actief
 • Creatief
 • Trouw

Als kind wilde ik dit worden: Ik ben een schipperskind en heb 2 jaar op een internaat gezeten. In de 3e klas (nu groep 5) stopten mijn ouders met varen om economische omstandigheden maar ook in verband met de gezondheid van mijn moeder. Al jong deed ik mee in het huishouden. Ik herinner mijn geen dromen over wat ik later worden wilde. Ik herinner me alleen dat ik van boord af wilde met meer ruimte en luxe voor mezelf. Als puber vond ik geschiedenis heel interessant, maar ik koos voor opleiding directiesecretaresse van Schoevers omdat ik zelfstandig wilde zijn en het huis uit wilde. Ik ben daar overigens voor gezakt op steno. Dat lukte niet met mijn slechthorendheid.

Dit is/was mijn beroep: Na vakantiebaantjes als keukenhulp en schoonmaakster was mijn allereerste echte baantje: het uittypen van een muziekcatalogus voor de Provinciale Gelderse Bibliotheekcentrale. Maar als snel kwam ik bij een rederij te werken. Ik ben maar kort op de arbeidsmarkt geweest eigenlijk. Ik heb veertien jaar gewerkt in secretariële functies. Ze waren vrijwel allemaal in de transportsector. Het laatst als directiesecretaresse van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. als secretaresse en directiesecretaresse. In deeltijd werken was niet goed geregeld -oftewel je moest gewoon alles wat je in 5 dagen deed nu in 4 doen – wat mij deed besluiten om thuisblijfmoeder te worden toen er kinderen kwamen.

Omdat een baan vinden niet lukte ben ik in 2013 begonnen met naailes geven aan huis en het uitvoeren van opdrachten. Eerst heette het Naaicafé DJ en was het vrije inloop. Later veranderde ik het in werken op afspraak en Atelier DJ.

Ik ben goed in: Van niets iets maken in de breedste zin van het woord. Opknappen, hergebruiken. Ik ben ook goed in contact leggen, dingen uitzoeken en ordenen en in het bijhouden van alles en overal achteraan gaan.

Ik ben slecht in: Rekenen en horen. Rekenen kan ik met grote moeite en inspanning en met hulp van de rekenmachine en liniaal. Ik moet alles erg goed natellen. Ik zie het gewoon niet. En ik ben erg slechthorend. Dit is pas ontdekt toen ik op de middelbare school zat. Ik draag 2 gehoorapparaten maar spraakverstaan en muziek zijn erg lastig voor mij.

Ik word blij van: Kleine dingen: een bloem, een kop koffie, een aai, een telefoontje of een appje, mooie stoffen, fietsen, het uitzicht enzovoorts.

Heb ik een hekel aan:

 • Grootspraak en mensen die zich beter voordoen dan ze zijn…. onoprecht …. opschepperij
 • Stress
 • Rommel

Mijn beste eigenschap: Ik ben pragmatisch.

Nutteloos talent: Me onnodig zorgen maken.

Grootste blunder: Dat ik soms geen oog heb voor de intenties van anderen. In de prille relatie met mijn man had ik onvoldoende aandacht voor vriendinnen. Ook in het aanvaarden van geschenken heb ik fouten gemaakt waardoor ik mensen heb gekwetst. Ik heb geprobeerd het goed te maken maar dat lukt niet.

Ik ben bang voor: Depressie en voor de dood van mijn man en kinderen. Ik heb na de geboorte van onze drie zonen steeds te kampen gehad met een postpartumdepressie. Verder ben ik ook gevoelig voor winterdepressie. Het is echt wat anders dan dat je even een dip hebt zoals iedereen wel kan overkomen. Verder ben ik gewoon heel bang om mijn geliefde gezin ooit te moeten missen.

Mijn guilty pleasure: Een lekker glaasje op zijn tijd. Ik ben dol op een drankje. Manlief en ik hebben een drank-boekenkast. We zijn geen zuipschuiten maar ik zou het echt missen als ik nooit meer alcohol mocht drinken.

Mijn slechte gewoontes:

 • Een verontwaardigde uitroep slaken over iets waarin een beschuldiging klinkt.
 • Niet genoeg tijd nemen voor zaken en daardoor vaak op het nippertje of te laat ergens komen.
 • Te lang van stof zijn zowel in blogs, gesprekken etc.
 • Dingen moeilijk los kunnen laten en me alles teveel aantrekken.
 • Dingen waar ik geen zin in heb uitstellen.

Mijn grootste teleurstelling: Dat het me niet meer lukte om een leuke part time baan te vinden nadat ik er een flink aantal jaren tussenuit was geweest en ik thuisblijfmoeder was. Alle kennis en ervaring die ik had – ook als vrijwilligster – werden gedateerd dan wel waardeloos genoemd. De gevolgde bijscholingscursussen waren verspilde moeite omdat ik mijn leeftijd tegen had en omdat ik niet full time aan de slag wilde op een veel lager niveau of in een sector met onregelmatige uren zonder perspectief op termijn. Ook het dedain waarmee je soms bekeken wordt als je kiest om zelf voor je kinderen te zorgen. Alsof economische waarde de enige waarde in het leven is. Ik vind dat alle ouders zelf moeten weten hoe ze dit aanpakken. De algehele economisering van het leven vind ik sowieso niks.

Het beste wat me overkomen is: Dat ik Arjen leerde kennen tijdens carnaval in februari 1990 in Knotsenburg oftewel Nijmegen.

Ik heb er spijt van dat ik nooit geschiedenis ben gaan studeren of een andere studie heb gedaan.

Mijn lievelingseten:

 • Zalm in allerlei variaties.
 • Peultjes
 • Risotto

Dit lust ik niet:

 • Mosselen
 • Oesters
 • Slakken
 • Pittig eten kan ik slecht verdragen

Mijn lievelingskleur: Ik draag graag blauwe kleding, maar krijg altijd complimenten als ik iets roods of iets paars draag. Ik word vrolijk als ik iets geels of oranjes zie. Het groen van de bomen kalmeert me. Ik geniet van grafische zwart-wit-contrasten.

Mijn favoriete boek: Een boekenwurm zoals ik heeft er vele. Ik lees ongeveer 100 boeken per jaar jaar dus er komen steeds weer nieuwe boeken bij. Ik schreef al diverse blogs erover, maar het kostte teveel tijd om dat te blijven doen. Momenteel lees ik met heel veel plezier ‘Swing Time’ van Zadie Smith en ik heb in januari gesmuld van ’Middaguur’ van Dörthe Hansen en het herlezen van Haruki Murakami’s ‘Kangaroecorrespondentie’. Er is geen beste boek ooit, maar er zijn veel boeken waar ik van hou. Ook van non-fictie kan ik erg genieten.

Mijn favoriete film: ‘Pumarò’ van Michele Placido is meest indrukwekkende film die ik ooit zag. Italiaanse cinemafilms daar hou ik erg van. Je kunt de film hier vinden klik. Het gaat over een jonge Afrikaan die voor kerstmis reist naar Frankfurt dwars door Italië naar Frankfurt voor Kerstmis op zoek naar zijn broer, die als landarbeider op de vlucht is voor de maffiabaas tegen wie hij in opstand is gekomen.

Mijn favoriete muziek: Klassieke muziek. Nu mijn gehoor veel slechter is geworden kan ik daar het meeste van genieten. Vooral in de uitvoeringen van het kamerorkest Academy of St Martin in the Fields (ASMF) zijn favoriet.

Ik surf elke dag naar:

 • WordPress voor reacties op mijn blog en om andere blogs te lezen.
 • Social Media Twitter en Instagram
 • Strava om mijn sportactiviteiten en die van anderen te checken
 • Google om heel veel om allerlei dingen op te zoeken
 • Buienrader voor het weer

Mijn favoriete reisbestemming:

 • Italië
 • Verenigd Koninkrijk en
 • voormalige Oost-bloklanden

Favoriete plek om te wandelen/fietsen: De Tatra in Slowakije en het Verenigd Koninkrijk (Wales, Lake District en Schotland) om te wandelen en met fietsen ben ik nog maar net begonnen in Nederland.

Mijn ideale vrije dag: Uitslapen, de krant lezen, cappuchino drinken, stuk fietsen, terrasje met appeltaart, stuk fietsen, borrel thuis of op terras na afloop, lekker lang in bad liggen en dan eten dat door een ander is klaargemaakt, lui filmpje kijken of boek lezen met een glaasje wijn en daarna in slaap vallen in de armen van manlief.

Superkracht die ik wil bezitten: Ik wou dat ik vrede kon stichten overal en dat ik polarisatie kon verminderen.

Deze acteur/actrice mag de hoofdrol spelen in de film over mijn leven: Ik hoef geen film over mijn leven. Het is de moeite waard voor mij maar of het nou voor een ander zo interessant is dat vraag ik me af. Ik heb een zwak voor drie actrices: Judi Dench, Maggie Smith en Meryl Streep. Vroeger was ik dol op Patrick Swayze, want Dirty Dancing heb ik toen denk ik 5x gezien.

Deze celebrity mag eens bij me langskomen: Ik denk dat ik me bij de meeste beroemdheden niet op mijn gemak zou voelen en geen woord uit zou kunnen brengen. Ik kies dus voor een vooraanstaande persoon met wie ik wel zou willen en durven praten en dat is psycholoog Manu Keirse.

Bovenaan op mijn bucketlist* (die term verwijst naar ophanging van terdoodveroordeelden) dus ik gebruik liever ‘wenslijst’ staat: Op fietsvakantie gaan met manlief. We werken inmiddels hard aan de voorbereiding ervan. Duimen jullie dat het door kan gaan!

Mijn lievelingsquote: ‘Zijn is veranderen’

Mijn levensmotto:Try and fail but don’t fail to try’

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

47 reacties

 1. Je levensmotto onderstreept het beeld dat ik van je heb. Ook al ken ik je niet echt in het echt, ik denk dat ik toch een goed beeld heb van de vrouw die je bent. Ik waardeer je al even en heb respect voor je. Je bent iemand met wie ik heel graag eens een echte babbel zou willen doen! 👍👍💙

 2. Fijne kennismaking. Ik ga zeker eens door je schrijven struinen.

  Drie zonen, veel lezen, alhoewel jouw tempo doe ik niet na, een boek om de drie dagen!, blauw dragen, herkenbaar hier.

  Van naaien ken ik niets, en heb er het geduld niet voor. Net zomin als van hardlopen. Hopelijk lukt minder hard lopen nog? Ik probeer soms het snelwandelen te oefenen.

  Mooi levensmotto.

  1. Welkom op mijn blog. Ik was al eens bij jou omdat ik reacties vaak bij anderen tegenkwam en ze me aanspraken. Ik kom nog wel eens terug maar heb mezelf een blogleesstop opgelegd.

   Wandelen gaat redelijk maar snelwandelen is een te zware belasting. Ik kan ongeveer 5 km redelijk pijnvrij wandelen. Met een paar pauzes kom ik tot 10-12 maar dat moet ik de andere dag bezuren. De buitenlucht doet goed maar ik mis de aanmaak van endorfine zoals dit bij intensiever sporten vrijkomt.

   1. Ja ik begrijp je, veel boeiende blogs op het net, maar je moet keuzes maken vooraleer de verslaving te hard toeslaat en er plots geen tijd meer overschiet….

    10 tot 12 km wandelen vind ik wel super hoor, zelf lukt me dat door spierproblemen niet (meer). Ik hoor via mijn zoon ook (die veel loopt) over endorfine, wil ik toch graag eens meemaken 🙂

 3. Dat poëzieboekje… wat een mooie start van dit logje.
  Ik herken je helemaal Dorothé want ik volg je natuurlijk al een hele tijd. Dit ben jij: een energieke, sportieve en creatieve duizendpoot. Open en eerlijk. Een vrouw naar mijn hart.

 4. Maar die ‘grootste teleurstelling’ is er zo boenk op hé, ik vind dat zeer jammer en wat een zonde van zoveel talent en motivatie, die gewoon geen kans krijgt omwille van kenmerken die er eigenlijk niet zouden mogen toe doen. En inderdaad, hoe je bekeken wordt als bewust thuismoeder. Ik denk dat dit een van de mooiste keuzes is dat je kan maken (als je dat wil en als dat mogelijk is), maar er zit daar zo’n stempel op. Zeer jammer.

  Mag ik vragen hoe dat is om slechthorend te zijn? Of is dat een rare/ te persoonlijke vraag?
  Aangename kennismaking!

  1. Slechthorend zijn is lastig maar veel gemakkelijker dan volledig doof zijn. Je kunt het uitproberen door een paar watjes in je oren te stoppen een dag en te ervaren hoeveel meer moeite het kost om alles te volgen en begrijpen. Nu met mondmaskers waardoor ik niet kan liplezen en de stem gedempt wordt is het nog lastiger. Stemmen die ik ken versta ik beter dan onbekenden. Woorden die minder vaak worden gebruikt moeten soms een paar keer herhaald worden. Je leert wel voor jezelf opkomen. Soms is het vervelend als je in een gesprek inbreekt terwijl je dat niet in de gaten had.

   Ik las op je blog dat je volop in de kleine kinderen zit. Alle goeds gewenst daarvoor. Soms is het genieten en soms afzien.

 5. Dit leeswerk typeert alles waar Dorothé voor staat. Wat ze aanpakt, doet ze heel grondig. Ook dit logje, absoluut. Ze is voor de volle honderd procent eerlijk en realistisch. Wat ernstig, dat wel, waarbij het aanvoelen van Pannenkoek-humor soms wat lastig is. Super empathisch ook. Iemand die haar als vriendin mag ervaren weet dat die daar iemand super trouw voor in de plaats krijgt. Niettegenstaande ik niets heb met handwerk of (helaas niet meer) met sport blijft haar weblog me boeien.

 6. Dorothé, dit ben jij ten voeten uit. Ik vind Dorothé trouwens een prachtige naam, er zit een koninklijk tintje aan.
  Ik volg je al een tijdje en ben steeds weer verbaasd hoe positief jij in het leven staat. Hoe je steeds weer de kracht vindt om door te gaan en nieuwe dingen te ondernemen, ondanks je tegenslagen. Je bent een sterke vrouw.

 7. Waw, 12 marathons! Hopelijk kan je nog plezier halen uit de andere sporten, zoals het fietsen of wandelen, maar – wetende hoe frustrerend ik het al vind als een fysiek mankement mij tijdelijk aan de kant zet – het moet moeilijk zijn te aanvaarden dat dat lopen echt niet meer mag. Veel plezier met het voorbereiden van de fietsvakantie in alle geval. Heel benieuwd waar jullie naartoe gaan!

  Moest wel lachen met je “van niets iets maken”, heerlijke positieve interpretatie van dat spreekwoord 🙂

  Ik lees weliswaar geen 100 boeken per jaar (eerder rond de 60), maar ik herken dat de boekenblogs teveel tijd vragen. Zit jij op Goodreads? Want de boeken die je hier vermeldt, spreken mij alleszins wel aan.

 8. Hoewel ik het hardlopen echt mis en andere sporten niet vergelijkbaar zijn kijk ik echt met dankbaarheid terug op wat ik heb mogen lopen. Ik heb ervan genoten maar het kan niet meer ook niet met een kunstknie. Onze fietsvakantie is in Nederland. Te zijner tijd zal ik er wel over schrijven op mijn blog. Verder zit ik niet op Goodreads maar hou sinds dit jaar een lijstje bij op Hebban. Vorig jaar heb ik maandelijks een boekenblog geschreven. In het laatste staat een lijstje https://djaktief.wordpress.com/2020/12/23/boekenwurm-december-2020/ en nu noteer ik maandelijks wat ik lees in een reguliere blogpost.

  1. Merci. Een echte studie is te begrotelijk en teveel omvattend. Maar ik ben wel altijd aan het zoeken naar achtergronden en geschiedenis van wat ik zoal tegenkom onderweg en in het leven.

 9. Ik volg Dorothé’s blog al een ganse poos. Ze is een fijne madam, eerlijk, moedig, sportief, creatief en van vele wateren gewassen. Wat ik hier lees, is dan ook geen verrassing meer voor me: dit is ze ten voeten uit. Topper!

  1. Dat van vele wateren gewassen is een mooi compliment. Ik lees bij jou ook graag Menck.

   Deze reactie had ik eerder ook getypt maar is zag ze niet geplaatst, dus misschien staat er nu iets dubbel ergens.

 10. Nog net geen 60, ik zou zeggen de ideale leeftijd om alsnog geschiedenis te gaan studeren. Je zal de eerste niet zijn die op latere leeftijd een studie voltooit. Er zijn tegenwoordig mogelijkheden genoeg en het is een leuke uitdaging lijkt me. De keus voor je gezin destijds begrijp ik heel goed, Ik vond het ook geweldig om zelf voor m’n kinderen te zorgen en denk ook dat het voor de kinderen echt een pluspunt is in de meeste gevallen.
  Over te lang van stof zijn hoor je me niet, ik lijd aan dezelfde kwaal. 😉

  1. Zoiets is altijd makkelijker gezegd dan gedaan dat studeren. Het is ook tamelijk begrotelijk en aangezien we nog 3 studerende kinderen hebben. Ik kies nu voor de vrijheid me te verdiepen in wat ik tegenkom zonder stress en kosten. Ik lees ook graag bij jou bij tijd en wijle dat weet je.

   1. Nee niet makkelijk maar je kunt tegenwoordig online al zóveel vinden om je gedegen voor te bereiden dat zodra je de middelen ervoor vrij kunt maken de koe bij de horens kunt pakken. Ik ben zelf ook pas mijn gemiste “vervolgeducatie” op gaan pakken toen mijn kinderen volwassen waren. Ik heb ervan genoten.

    1. Ik voel die behoefte nu niet meer. Ik heb destijds ook vakgerichte studies gedaan om weer aan de slag te komen en dat kostte veel tijd, geld en energie en ofschoon ik zeer hoge cijfers haalde, werd ik niet aangenomen. Destijds bleek ook duidelijk dat ik niet meer echt gemakkelijk leerde. Mijn diploma in 2012 daar heb ik keihard voor gewerkt maar weinig plezier aan gehad.

  1. Leuk, ik keek bij jou ook even rond op je site en ik herinner me je van jouw vriendenboekje. Ik denk dat je vergelijking gaat over de Dörthe en Dorothé. Dörthe is de Deense variant van Dorothé.

 11. Heerlijk jouw vriendenboekje te lezen. Dit is Dorothé zoals ze echt is, eerlijk, sportief, creatief en een bezige bij waar zelfs ik nog moe van wordt als ik lees wat je allemaal doet.
  Die teleurstelling om weer aan het werk te komen herken ik. Ik vond het vreselijk om simpelweg afgeschreven te zijn en de kans op werk nihil bleek terwijl je zoveel in huis hebt.

  1. Bedankt. Heb ook even bij jou gekeken en dat oogt heel aangenaam. Ik zie dat we allebei wat met stoffen hebben. Ik volg teveel blogs maar ik kom zo af en toe eens om de hoek kijken.

 12. Wat een mooie invulling van dit vriendenboekje.
  Ik kreeg ooit aan de hogeschool ook nog steno. Dat was al lang afgeschaft op andere scholen, maar de leerkracht was toevallig de vrouw van de directeur van de school.

  1. Dankjewel. Jou heb ik ook leren kennen via dit blog en ik ben je gaan volgen om meer te leren over tuinieren. Steno heb ik nog wel lang gebruikt als secretaresse maar ik hoefde niet een bepaald aantal lettergrepen per minuut te halen en kon gewoon vragen aan mijn bazen om de zin nog eens te herhalen. Het stenograferen heeft wel voor eeuwig mijn handschrift verpest. Leuk dat jij het ook nog hebt geleerd.

 13. Mooi hier jouw vriendenboekje-input te lezen. Ik heb je blogberichten regelmatig gelezen en zie/lees ook vaak je reacties bij anderen. Je tikt 2 maanden na mij de zestig aan dus het geboortejaar ‘61 hebben we gemeen, net als graag lezen, tuinieren en lekker bezig zijn èn proberen het glas halfvol te houden

  1. Ben even op jouw blog gaan spieken want ik wist niet wie er achter Schrijfsels zat. Ik kom je inderdaad ook wel op andere blogs tegen. Op je blog staan prachtige foto’s maar ik mag van mezelf niet meer blogs gaan volgen. Ik kom af en toe om de hoek kijken en ik hoop dat dan precies rond je verjaardag is zodat ik je kan feliciteren.

 14. Hej Dorothé,
  Deze stond nog in mijn reader. Ik heb al een reactie op je blog achtergelaten maar wil het hier ook graag doen.
  Ik heb je leren kennen via je blog en vind dat een verrijking. Je bent ontzettend actief, een echte duizendpoot, eerlijk en creatief. Je hebt het niet altijd gemakkelijk gehad, maar knokt je overal weer bovenuit. Dat is je grootste kracht! We hebben elkaar kort gezien. Dat gaan we overdoen en dan veel langer.
  Lieve groet

Zeg het eens?