Elke vrijdag: Satur9’s 30 Weeks Photo Challenge. Een foto challenge met lage instapdrempel: geen verplichting om elke week deel te nemen, niveau dat haalbaar is voor iedereen, verhaaltje schrijven mag maar hoeft niet. No stress, dat is mijn motto.

Ik bundelde alle deelnemende foto’s van de afgelopen week ==> op deze pagina.

Het thema deze week: kader in kader.

Regelmatig komt er een thema aan bod dat gerelateerd is aan techniek of compositie. Geen schrik, we maken het absoluut niet ingewikkeld. Om te starten koos ik “kader in kader”. Dit is een compositietechniek die heel gemakkelijk te verwezenlijken is en leuke resultaten oplevert.

De foto die je maakt, is op zich een kader door de randen van je foto. Daarbinnen maak je een tweede kader door iets in je omgeving te gebruiken. Door die tweede kader vestig je de aandacht extra op je onderwerp.

Dat extra kader kan zijn: een raam, een deur, bomen, overhangende takken… de mogelijkheden zijn oneindig. Ik maakte een wandeling door de Oude Dokken in Gent, en kwam naar huis met verschillende voorbeelden.

Op de Schipperskaai staan verschillende kranen. Ik maakte een foto van zo’n kraan door de voet van een andere kraan. Je oog wordt door de omkadering automatisch naar de kraan getrokken.

Zelfs als je rondkijkt in je huis, zie je overal kaders. Zoals hierboven gezegd, een raam of een deur bijvoorbeeld. Of heb je ergens een ongebruikte fotokader liggen, daar kan je ook mee experimenteren.

Of minder voor de hand liggende dingen, zoals hier mijn naaimachine (een foto die ik eerder gebruikte voor een fotochallenge van Janna)

Kader in kader is een compositie-element dat je met alle fototoestellen kan gebruiken, ook met je telefoon. Op Pinterest vind je trouwens ook veel inspiratie.

Dus! Maak die wandeling en zoek in de omgeving kader-elementen. Boehoe regen, geen wandeling? Geen nood, ook in huis heb je mogelijkheden zat. Shoot!

Post je foto op je blog of op Instagram (hashtag #satur9sphotochallenge) of op je Facebookpagina of als reactie op mijn bericht op Facebook, mogelijkheden zat.

En ja, soms mislukt het ook. Op het Houtdok probeerde ik een foto te maken door de bogen daar, maar er was geen manier om de kraan goed in beeld te krijgen. Toch niet zonder op de grond te gaan liggen, en daar had ik toch niet echt zin in.

En deze wil ik toch ook nog delen. Bij het bezoekerscentrum van het viaduct van Millau staat zo’n ding waar je echt géén moeite moet doen om een kader in kader foto te maken. Ze doen het allemaal voor jou. En wie slaagt er dan in een slechte foto te maken? *steekt hand op*

(moest ik smileys gebruiken in mijn blogberichten, dan zette ik hier nu een knipoog, maar ik gebruik geen smileys, dus moet je het maar met de informatie doen dat bovenstaande foto’s met een knipoog erbij geplaatst werden)

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

42 reacties

  1. Dit kan iedereen. Een tip speciaal voor jou: wandelen aan het Damvalleimeer. Daar zijn veel plekjes om foto’s te maken van het meer met omkadering van de bomen 🙂

  1. Super, ik kijk ernaar uit!
   Keuzestress, vreselijk 🙂 Ik heb er nóg, je gaat er morgen nog wel zien verschijnen in mijn Week in beeld 😀

 1. Ik heb vermoedelijk wel enkele ‘kader in kader’-foto’s op mijn harde schijf staan. Vanavond ga ik naar ze op zoek om ze vervolgens linea recta op mijn blog te plaatsen.
  Zelf breng je heerlijk fotovoer aangaande dit thema. De laatste plaat spant weliswaar de kroon. 😀

 2. Met een week vertraging heb ik mijn wagonnetje ook aangekoppeld. Bij mij zal het eerder over de verhaaltjes gaan dan over de foto. Ik ben tenslotte geen fotograaf maar een verhalenverteller.

  1. Tof! Als er een eigen foto bij het verhaaltje zit, dan kan ik linken in mijn wekelijks overzicht. Verhaaltjes zijn ook welkom! 🙂

  1. Yep, staat ook zo in mijn tekst 🙂 Voor elke challenge maak ik een nieuwe foto (of dat probeer ik toch, ik neem aan dat het ook wel eens zal mislukken), beertje gebruikte ik als voorbeeld dat het binnen ook kan.

Zeg het eens?