Op donderdag is het hier Throwback Thursday. Dan bedenk ik een willekeurige zoekterm, en zoek aan de hand daarvan foto’s op in mijn fotoarchief.

Passend op dit moment: een Throwback Thursday met foto’s van begraafplaatsen.

Het begint goed fout met een foto van 11 mei 2003 in het park Mini-Europa in Brussel. Ik zie wel waarom.

CIMG3868

Deze vind ik ook wijs. Hij komt uit een mapje in mijn archief genaamd De Gavers, augustus 2009. De Gavers is een provinciaal domein in Harelbeke, en het gaat hier om een vakantie van mijn ma en Herman met Milan. Hoe dit bordje erin komt, geen idee. Misschien kan Herman dat vertellen. Hemelveerdegem is een gemeente bij Lierde en Geraardsbergen. Duidelijk waarom dit bij begraafplaatsfoto’s komt wel. En ik vind dit dus gewoon mooi. Hemels Hemelveerdegem. (naam van gemeente die mij ook opviel toen we in 2019 naar Geraardsbergen reden voor het begin van de Tour).

076_Gavers0908

1 juli 2014. Een rondje foto’s op Campo Santo in Sint-Amandsberg, wat ik dit jaar nog eens overdeed.

2014-07-01_Lourdes_Campo_Santo_00070

2014-07-01_Lourdes_Campo_Santo_Anne_00213

11 juli 2014. Tyne Cot Cemetery, Passendale.

DSC_3353

22 juli 2016. Begraafplaats van Allonzier La Caille, een gemeente bij Annecy waar we nogal wat tijd doorbrachten wachtend op de herstelling van onze camper. Dorp dat we na een tijd nogal respectloos Allons-y Les Couilles noemden. Ook de begraafplaats bezochten we dus.

20160722_143403

13 juli 2017. Begraafplaats van Massat, in de Ariège, Pyreneeën, Frankrijk.

20170713_191747

Cimetière français du Faubourg Pavé, Verdun, 7 juli 2019. Nauwelijks te bevatten, nog steeds niet.

DSC_2568

Kerk en begraafplaats van Saint-Anatole, Frankrijk, waar we een rondleiding kregen. 17 juli 2019.

IMG_1742

IMG_1775

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

33 reacties

 1. Begraafplaatsen met oude graven bezoek ik ook graag als ik er de kans toe heb. De vele oorlogskerkhoven in de Westhoek bezocht ik al vaker. Ze zijn niet te vatten triest, maar toch goed om er steeds weer bij stil te staan. Het zou moeten verplicht worden als schooluitstap, heb ik altijd gevonden. Het beklijft en blijft bij.
  Wat is dat toch een mooie begraafplaats daar in Sint-Amandsberg. Ik was er nog nooit, maar zag ze al vaak op foto’s.

  1. Ik doe het bewust, de oorlogskerkhoven regelmatig eens in herinnering brengen. Bij mezelf, bij anderen.
   En tegelijk, het is een beetje respectloos maar toch: ze zijn ook ongelooflijk fotogeniek. De symmetrie, de herhaling, de kleuren… zo mooi om te fotograferen.
   Campo Santo ligt op fietsafstand van waar je dochter woont. Iets moois om samen eens te doen. Maakt niet uit in welk seizoen, het is er altijd mooi. Mijn tip van de dag 😉

  2. PS: de begraafplaats van Gentbrugge is ook mooi. Fijn om eens door te lopen als je onderweg bent naar de Gentbrugse Meersen.
   (2 tips voor de prijs van 1, haha)

    1. Ja 🙂 Wat me eraan herinnerde dat ik er foto’s van heb, van lang geleden, maar die doken niet op in mijn overzicht. Maar misschien doe ik daar later nog wel eens iets mee.

 2. Er gaat zo’n rust uit van een begraafplaats. Automatisch ga je ook zwijgen of stiller praten.
  Ik vind de begraafplaatsen in Andalusië zo mooi. De kisten gaan daar horizontaal in een muur en de ‘deurtjes’ zijn wit geschilderd en overladen met kleurige bloemen.

  1. Ben ik helemaal met je eens. Van mij zouden er op Campo Santo gerust bankjes mogen staan, daar zou je in alle rust een boek kunnen lezen.

  1. Ik vind dat ook. Zoals ik bij Matroos Beek al schreef: oorlogskerkhoven zijn zalig om fotograferen. De symmetrie, de herhaling, de lijnen, de kleuren… heerlijk.
   Dankjewel!

 3. Zolang ik niemand hoef te begraven loop ik graag rond op kerkhoven. En dan tellen hoe oud de mensen (maar) geworden zijn. Of ben ik de enige met die afwijking?

  1. 🙂
   In deze reeks gebruik ik geen foto’s van 2020, maar het viel me op dat ik dit jaar al veel foto’s van begraafplaatsen heb. Ik loop er gewoon graag eens rond.

  1. Schitterend. Ik onthou je tip voor als ik nog eens naar Brugge ga met een vriendin die in de omgeving woont.
   Ik kan je als tegenprestatie alleen maar aanraden eens te gaan zwerven op de begraafplaats Campo Santo in Sint-Amandsberg:
   https://www.zonderdank.be/saturnein/2020/07/05/afsluiting-gastblogs-sint-amandsberg/
   (tweede helft blogbericht)
   https://www.zonderdank.be/saturnein/2014/07/03/campo-santo/
   (een oudje, klik op de foto in het blogbericht voor een album)

    1. Ja, juist! Tijdens mijn laatste bezoek aan Campo Santo bij ons, bloeiden er klaprozen, en die waren zeer populair bij de bijen. Het was een gezoem van jewelste! Ook leuk 🙂

  1. Beangstigend vind ik het niet. Triest en desolaat als het grijs en nat weer is. Onwezenlijk vooral in volle zon. Ik vind het ook troostrijk.

Zeg het eens?