Vakantie houden met de camper zat al in de lift, maar wint enorm aan populariteit doordat de experts dit in deze corona-tijden bestempelen als dé veiligste manier van reizen. Je kan reizen in je eigen bubbel.

20200613_055957

Wij probeerden dit de afgelopen maand uit, en de praktijk bevestigt deze theorie. Als je wil, is het enige moment waarop je je onder de mensen moet begeven, als je boodschappen doet. En boodschappen doen, dat moet je thuis ook doen. Voor de rest kan je kiezen of je al dan niet op restaurant wil, een terrasje wil doen of een bezoek brengen aan een stad. Wij deden dit heel weinig, en zochten vooral rustige plekken op.

Frankrijk is ruimschoots voorzien van camperplaatsen in alle soorten en maten. Gratis, goedkoop, duurder, met faciliteiten zonder faciliteiten… vaak vind je in alle dorpen wel mogelijkheid om met je camper te gaan staan.

In Vlaanderen vind ik het een stuk minder evident om een goeie camperplaats te vinden. Concreet, voor ons, in het Gentse: quasi onmogelijk. Er is een camperplaats in Gentbrugge, maar die bevindt zich onder het (beruchte) viaduct van de E17, daar ga je niet voor je plezier staan. Een zwaktebod van de Stad Gent, vind ik dit.

Maar het geldt voor de meeste Vlaamse provincies: weinig kwalitatieve camperplaatsen, en vaak kleine camperplaatsen, zodat ze snel volzet zijn. Zeker als er corona-maatregelen gelden en er nog minder plaatsen beschikbaar zijn. De Campercontact-app leert dat enkel West-Vlaanderen en Limburg goed voorzien zijn van kwaliteitsvolle en aangename camperplaatsen.

En dan hoop ik dat de Vlaamse gemeenten (en eventueel particulieren) toch wel een beetje in gang gaan schieten. Je kan niet enerzijds de campervakantie promoten als de veiligste manier om vakantie te houden, en langs de andere kant de status quo qua camperplaatsen behouden.

Ik hoop dat meer Vlaamse gemeenten initiatieven nemen om camperplaatsen te voorzien, waar reglementair kan geloosd worden, en waar ook punten zijn voor watervoorziening en elektriciteit. Dat kunnen bestaande parkings zijn die uitgebreid worden. Dat kunnen ook leegstaande gemeentelijke campings zijn, die aangepast worden voor campers en zo nog van dienst kunnen zijn, zonder de grote personeelskosten. Een fenomeen dat je in Frankrijk ziet groeien.

Een goed voorbeeld in Oost-Vlaanderen is Temse: daar is op De Zaat een camperplaats voor 18 campers, met alle nodige voorzieningen (lozen, water, elektriciteit). De locatie had misschien beter gekund (in Temse hebben ze wel mooier dan deze parking), maar het is netjes en rustig en door de grootte is er vaak plaats.

20200713_072635

Ik hoop dus dat meer gemeentebesturen de beslissing gaan nemen om te investeren in een kwalitatieve camperplaats in hun gemeente. Campervakanties worden steeds belangrijker, en als ze nu gezien worden als de veiligste manier om vakantie te houden, dan lijkt me dat dit toch zijn weerslag moet hebben in de voorzieningen die er zijn in Vlaanderen om mensen comfortabel te laten kamperen met hun camper.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

23 reacties

  1. Camperaars worden nogal makkelijk verondersteld content te zijn met een parking 🙂 Maar deze is in ieder geval verzorgd en met de nodige voorzieningen, en inderdaad dicht bij de Schelde. Mooi startpunt om te fietsen!

  1. Ik vermoed dat een deel mensen weer zal terugkeren naar het vliegtuig, het moet je ook wel liggen. Maar campervakanties werden sowieso, voor corona, ook al populairder.

 1. Hier naast ons was er vroeger een grote 5 sterren camping voor tenten, mobilhomes en caravans. Helaas moest deze plaats maken voor Waterdunen. Op de plaats waar de camping was zullen vakantiehuisjes verschijnen. De camping komt ook terug, maar dan in de duinen achter ons huis. Waar wij dus niet blij mee zijn… daarom verkassen we ook. Maar ik begrijp jouw probleem absoluut. Er zijn veel te weinig campings, dat zien wij hier in de regio. De meesten zijn moeten wijken voor kampen vol uniforme vakantiehuisje. Een jammere evolutie. Wat wij hier nu wel zien, is dat boeren of fruittelers die het moeilijk kregen, ook starten met een kleine camping… of het tenminste proberen. Helaas bots je hier op enorm veel regelgeving en tegenwerking als je iets uit de grond wil stampen. De grote bonzen krijgen altijd groen licht, maar de kleintjes wordt het knap lastig gemaakt. Dat ben ik ook een beetje moe. Mijn B&B startte ik in 2008, zeer kleinschalig met 1 kamer. In 2015 werden dat twee gastenverblijven elke met een eigen badkamer en eigen keuken. Het werd een enorm succes, en ik heb het ontzettend graag gedaan – en nog – maar de tegenwerking en controles van gemeente en belastingdienst maken het o zo moeilijk. Je houdt er te weinig aan over volgens de vele energie die je erin stopt. We stoppen ermee eind september. Voorgoed. Het is heel goed en mooi geweest, maar ik zal het wel missen… denk ik… vooral mijn vaste gasten… voor hen vind ik het zo jammer. Het tutten en verzorgen van de vakantieverblijven, was ook helemaal mijn ding. Het wordt echter wel te zwaar, vooral voor mijn echtgenoot. Hij heeft het gehad met het vele en intensieve onderhoud. Tijd voor meer ontspanning en vakantie voor onszelf…
  Ik duim voor meer ruimte voor mobielhomes. Ik zag dat men in Terneuzen ook bezig is met het nadenken hierover. Er is zeker een markt voor, en er zijn mensen met grond teveel. Dat moet toch goed komen?

  1. Verschrikkelijk jammer dat het de kleine initiatieven zo moeilijk gemaakt worden. Want die zijn net zo waardevol en zo apart! We doen dat met de camper ook graag, zo eens bij een boer gaan staan.
   Verschrikkelijk jammer dat jullie de B&B moeten opgeven. Uiteindelijk vluchten jullie weg voor het massatourisme hè, wat ik volledig begrijp.
   Mijn idee voor mobilhomes is in ieder geval dat bestaande maar niet meer gebruikte ruimte zou ingenomen worden, zoals leegstaande campings. Er zijn zoveel mogelijkheden, en er is inderdaad een markt voor. Ik heb ook gelezen dat men in Terneuzen serieus nadenkt over een plan om het aan te pakken.

  1. Gaat inderdaad niet zomaar van vandaag op morgen in orde komen. Maar nu hoor ik er helemaal niks over, en ja, dat moet gesignaleerd worden.

Zeg het eens?