In dit korte reeksje deel ik Spotify playlists die losjes gebaseerd zijn op de lijstjes in High Fidelity van Nick Hornby. Het lijstje met lijstjes vond ik hier en de Spotify playlist vind je onderaan dit bericht.

Voor vandaag pikte ik uit het lijstje met lijstjes Rob’s top vijf van “side one, track ones”. Vinyl dus, waarbij je in de helft van het album het plaatje moest omdraaien om verder te luisteren. Albums met een sterk eerste nummer.

Het viel me al snel op dat ik het echt wel hield bij nummers van LP’s uit de jaren 80, veel new wave, uit de periode vóór ik een CD-speler had. Ik bedacht eerst wat LP’s uit het blote hoofd, en zocht daarna nog wat verder in mijn collectie op discogs.

Als eerste: Berlin, op Red Skies over Paradise van Fischer-Z. Die hadden wel iets voor een sterke opener, want het had net zo goed Room Service van Going Deaf for a Living kunnen zijn.

Vervolgens: One More Time van Joe Jackson, van het album Look Sharp! Met de heerlijke hoes met de schoenen. Als we het hebben over “met de deur in huis vallen” dan scoort deze behoorlijk hoog, want het is daarbij nog eens het debuutalbum van de Meneer met de Bordkartonnen Kop.

Van Elvis Costello had ik ook gelijk wat kunnen kiezen, maar ik ga voor Brilliant Mistake op King of America, dat dan meteen ook begint met de titel van het album. Fantastische plaat, fantastisch nummer. Maar uiteraard had ik bijvoorbeeld ook Accidents Will Happen van Armed Forces kunnen kiezen.

Als ik denk aan Ocean Rain van Echo & the Bunnymen, dan denk ik aan Silver. Om te beginnen. Pom pom, pom pom, pom pom, pom pom, padapadatataaaaa en we zijn vertrokken. Openers van albums zijn toch vaak dynamisch, niet?

En herinner je je deze nog? Rattlesnakes van Lloyd cole and the Commotions. Met Perfect Skin als opener. Tijdloos. Ongelooflijk goed debuut ook trouwens.

Dat is mijn top 5 van track one side ones. Uit de periode dat muziek soms wat kraakte, en je halverwege het album moest opstaan om de plaat om te draaien.

Maar omdat ik 5 zo weinig vind, toch nog wat extraatjes.

Welke groep hier in mijn muziekdingen niet vaak voorbijkomt, ondanks het feit dat ik ze wel graag hoor, is U2. Hier mogen ze eens opdraven, met Gloria van het live album Under a Blood Red Sky.

Ik wilde het ook hebben over I Got You van Split Enz, maar dat vind ik niet op Spotify. Jammer. Maar wie hier eigenlijk ook niet mag ontbreken, is INXS. Favoriet uit mijn tienerjaren. Leren kennen met Original Sin, wat toevalligerwijs ook het eerste nummer is van kant A van The Swing.

Ook een goeie: Psycho killer van het live album Stop Making Sense van de Talking Heads. Nu misschien onderdeel van het muzikale behang, maar toen: sensationeel. Vreemd. Anders. Fantastisch. Wat het nog altijd is, uiteraard.

En omdat ik het niet laten kan, zet ik er toch nog een obscuur nummer bij: Follow Blind van het gelijknamige album van The Wipers. Prachtig mooi. Luister naar die prachtige gitaar en laat u oprollen als een kippenrollade met kiekevel.

Suggesties om toe te voegen aan deze playlist? Laat maar komen!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?