Ik breide vlijtig sokken de laatste maanden, en verzamel ze allemaal in één blogpost. En dan is het gedaan met de sokken tot ergens in het najaar. De wol ligt al klaar, maar ze zal moeten wachten.

Na het breien met rondbreinaalden was ik toch niet zo tevreden van het resultaat, en schakelde weer over op 5 naalden. En dat lukte wonderwel. Na het Vanilla is the New Black patroon, probeerde ik eens het boekje Sokken brei je zo. Patricia had het me aangeraden, maar hier en daar las ik toch ook wat minder enthousiaste reacties, dus ik hield mijn hart een heel klein beetje vast.

Maar wat viel dat goed mee! Mijn voorkennis hielp me uiteraard goed vooruit, en ik startte met de eenvoudigste beschrijving. Eigenlijk gewoon een aaneenschakeling van onderdelen. De boord, het been, de grote hiel, de kleine hiel, de voet, de teen. Et voila, u heeft een sok.

20190311_122525

20190311_122540

20190311_122557

Het moeilijkste gedeelte is de hiel, maar ook hier viel het me weer goed mee. Ik gebruikte Drops fabel wol, en breide mooie sokken, vind ik. Ik heb ze niet geblokt, dus ze zien er niet helemaal netjes uit, maar ze zitten wel erg lekker.

20190311_122708

20190311_122752

Voor een volgende paar gebruikte ik de beschrijving van sneakersokken uit het boekje. Ik probeerde een andere hiel uit, de zandloper- of jojo-hiel, maar heb het zaakje weer uitgetrokken. Moeilijk, en ik vond het gewoon ook niet leuk om doen. Uiteindelijk maakte ik sneakersokken met dezelfde Hollandse hiel als hierboven, maar breide die wel met de rechte kant naar binnen, voor het draagcomfort. En ik breide de ronde teen, die me erg bevalt. Een leuk paar sneakersokken! Ik gebruikte SMC Regia Uni 4-ply.

20190409_111543

IMG_0346

En nu is het eigenlijk zaak om de sokken zo goed mogelijk op maat gemaakt te krijgen. Daarvoor hou ik bij hoeveel rijen ik brei voor de voet, want dat moet je zelf een beetje bepalen. Voor de sneakersokjes heb je een vast aantal rijen boven de hiel. Per maat wordt dan een aantal rijen aangegeven als standaard voor de grote hiel. Die vond ik voor mij net iets te hoog, dus heb ik daar 2 rijen afgedaan. En zo kom ik zo ongeveer aan sokken die voor mij erg lekker zitten. Ik had nog een flinke hoeveelheid van het bordeaux garen van hierboven over, en combineerde dat met een overschotje Fabel voor de hiel en de teen. En zo ontstond nog een tweede paar sneakersokken.

20190409_111657

20190409_111724

Dit is mijn negenendertigste bericht in de de 40 dagen bloggen challenge. Uitleg alhier. Deelnemerslijst alhier.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?