Nadat we van hosting firma veranderden (dag Stijn), verloopt alles op de voorgrond op mijn blog (de snelheid waaraan de pagina’s laden) en in de achtergrond op mijn blog (schrijven, foto’s uploaden, artikels plaatsen) opeens weer véél vlotter, en ben ik mijn werkproces aan het aanpassen, zodat ik op eenvoudige wijze kan bloggen als we op reis zijn. En dat het thuis vlot blogt, dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Ik werk het liefste vanop mijn laptop of vanop een degelijke tablet, bloggen op mijn telefoon vind ik echt niet te doen, hoewel het zou kunnen via de WordPress-app.

Externe blogsoftware vind ik zeer aangenaam om te gebruiken, omdat je zo offline teksten kan schrijven. Binnen de wordpress-module moet je steeds online zijn, en dat geeft vooral op reis voor ons toch wel problemen.

Dus gebruik ik nu Open Live Writer, open source software waarmee ik een zo goed als volledig artikel kan opstellen en publishen.

In de praktijk komt het erop neer dat ik het artikel inplan, t.t.z. klaarzet voor publicatie op een later uur of eventueel latere datum, zodat ik online alles nog eens kan checken en nog een omslagfoto kan toevoegen.

Bij elk blogbericht hoort een foto of afbeelding, dezer dagen. Deze foto’s maak ik ofwel met mijn spiegelreflexcamera (een eenvoudige, tweedehands Nikon), ofwel met mijn telefoon. Thuis bewerk ik de Nikon-foto’s met Lightroom, als ik daar goesting in heb. De telefoonfoto’s bewerk ik vaak met een eenvoudige online tool, vaak gewoon om ze te draaien, eventueel te croppen, en de horizon recht te zetten als dat nodig is. Op reis gebruik ik daarvoor IrfanView, omdat dit, opnieuw, offline kan. Op reis is Lightroom me te omslachtig, dan ga ik voor de simpelste bewerkingen.

De foto’s maak ik kleiner via een simpel tooltje dat geïnstalleerd is op mijn Verkenner: Image Resizer for Windows. Je kan dit ook doen met de online tool, of met Irfanview, maar ik prefereer het tooltje in mijn Verkenner.

Ik zal hier wel al eerder geschreven hebben over de manier waarop ik blog, maar aangezien software snel evolueert, leek een update me wel interessant voor de techneuten of blog-geïnteresseerden onder ons.

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

4 reacties

    1. Och dat hoeft toch niet, je een dummie voelen 🙂 Je moet maar eens kijken hoe lang ik al blog, ik had veel tijd om te leren hè 🙂 En het is nu eenmaal materie die me interesseert.

      Maar in ieder geval, je kan er maar iets van opsteken, en als je vragen hebt: you know where I am 🙂

  1. Ik vrees dat ik nooit foto’s herwerk. Ik blog altijd live online in blogger en insert gewoon foto’s van mijn PC. Op vakantie zonder PC blog ik dan ook niet, maar doorgaans heb ik dan al meerdere posts vooruit ingepland om dat hiaat op te vangen (en mijn afwezigheid te verdoezelen).

    1. We slepen met veel liefde het nodige mee om te kunnen bloggen, en ik doe wat eenvoudige fotobewerking, een scheve horizon kan ik echt niet uitstaan. Maar veel meer dan dat is het niet.

Zeg het eens?