Vaste rubriek op donderdag: favoriete albums. Ik ben altijd een platenkoper geweest, al van jongs af aan. Veel mensen vinden dat er op een album één goed nummer staat en dat de rest vulling is, maar daar ben ik het ab-so-luut niet mee eens. Meestal is het bij mij omgekeerd: een goed album bestaat uit allemaal nummers die ik graag hoor, behalve eentje of twee die ik minder/niet goed vind. In ieder geval, er is zoveel goeie muziek!

Vandaag: Mars Needs Guitars! van de Australische Hoodoo Gurus, een heerlijk garagerock-groepje dat wat mij betreft twee briljante albums had, maar daarna een beetje wegzakte in de zoektocht naar populariteit, vooral in Amerika. Dat leverde nog een leuk hitje op samen met the Bangles op backing vocals (Good Times) en nog eentje met een uitermate hilarisch filmpje (What’s My Scene), maar daar hield het voor mij op. Maar die eerste albums, pure zaligheid! Het was een beetje moeilijk kiezen tussen dingske en Mars Needs Guitars!, maar de laatste is het album waarmee ik hen leerde kennen, dus doe ik dat maar (dat ik My Girl niet kan vernoemen, is een zeer onzalig neveneffect) (maar ik heb het nu lekker toch maar gedaan) (en als ik naar dat filmke kijk, moet ik lachen)

Maar goed, terug naar Mars Needs Guitars! Ik leerde de Hoodoos hiermee kennen, met dat zalige popnummer, dat onnozele, saaie filmpje tegen een backdrop van de Australische natuur, een notoire lelijkerd als zanger maar met de meest fantastische, zalvende stem die je je kon voorstellen. En een fantastische guitarist. Hij en Marty Wilson-Piper van the Church, ze hadden wel wat weg van elkaar.

https://www.youtube.com/watch?v=oNNHEZzBDZk

Bitterzoete liedjes over de pijn van het zoeken, vinden en verliezen van een lief, wat wil een mens meer?

Live konden ze er ook wat van.

https://www.youtube.com/watch?v=hlm3lbOPPpc

Het soort heerlijk rammelend popliedje waar ik zo’n zwak voor heb.

Als uitsmijter is er het titelnummer, dat getuigt van het gevoel voor humor van de Hoodoos, dat op het eerste album ook prominent aanwezig is.

I’m a primitive man, I said, “I am”
You’re up to date but I can’t wait
I’m a stone age Romeo, be my space age Juliet
We’ll take guitars to Mars and hit the discotheque

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?

%d