Vaste rubriek op donderdag: favoriete albums. Ik ben altijd een platenkoper geweest, al van jongs af aan. Veel mensen vinden dat er op een album één goed nummer staat en dat de rest vulling is, maar daar ben ik het ab-so-luut niet mee eens. Meestal is het bij mij omgekeerd: een goed album bestaat uit allemaal nummers die ik graag hoor, behalve eentje of twee die ik minder/niet goed vind. In ieder geval, er is zoveel goeie muziek!

Vandaag: Ænima van Tool.

Er wordt wel eens gezegd dat ik een nogal brede muzieksmaak heb. Van Crowded House tot Tool, specificeer ik het vaak. Kijk, het mag van mij gerust heel luid gaan. Ik heb een paar voorwaarden evenwel: het moet melodieus blijven, graag met een goede zanger (vergeet de Pumpkins nu effe, ja), en met een goede drummer. En die drie voorwaarden vind je bij Tool.

Maynard James Keenan is naast een lichtjes griezelige mafketel ook een ontzettend goede zanger. Het merendeel van de nummers van Tool is luid, maar toch nog melodieus en met mooie zanglijnen. En er wordt goed gedrumd. Alstublieft. Zonder dank.

Ik leerde Tool kennen eind jaren 90 door de Nederlandse connectie, en Ænima is nog altijd mijn favoriete Tool-plaat. Oneindig veel naar geluisterd toen de kinderen klein waren, Milan is nog altijd fan. Als ze eens naar België komen, maken we een familieuitstap naar de concertzaal, dat is al afgesproken (ik heb ze al 2 keer live gezien en ze zijn steengoed, dit is één van de weinige groepen waarvoor ik mijn deur nog wil uitkomen). Wat niet wegneemt dat Milan als kleine ventje doodsbenauwd was van de griezeligheid van Ions.

Hier en daar wordt wat te hard geroepen en de melodie wat vergeten, maar als ik het over favorieten moet hebben, dan beginnen we met Eulogy. Deze mag op mijn begrafenis gespeeld worden.

Er staan er daar wat op een hoopje op die CD die ik heel graag hoor, zoals H

en Forty Six & 2 (jeetje mina, die intro! het haar op mijn armen gaat overeind!)

Ook Pushit is en blijft een prijsnummer.

Die Eier von Satan is hier in huis nog altijd een running gag.

Beest van een album gewoon. Een beest!

Verwante Berichten:

Misschien lees je dit ook graag:

Zeg het eens?